Hirvijahdin ensimmäinen jakso ohi

Maanantai 25.10.2021 klo 15:06 - Kari, passimies

Tervehdys!

Pitkästä aikaa vähän tarinaa tännekkin osastolle.

Eilen päättyi seuramme osalta hirvijahdin ensimmäinen "jakso" kun kaatoluvat tuli käytettyä.

Perinteinen soppahirvi kaatui jo aloitus viikonloppuna ja lihat on pakastimessa odottamassa jatkokäsittelyä. Sopan aika perinteinen, kutsu löytyy tapahtumat osiosta.

Tilanteita kuluneina viikonloppuina oli useita ja kävipä semmoinen tuurikin, että kaksi jäsentämme pääsi kaatamaan elämänsä ensimmäiset hirvet!

Syksyllä jaetut kaatoluvat tuli siis käytettyä loppuun sunnuntaina 24.10.2021 ja nyt odotellaan yhteisluvan palaveria ja päätöksiä mahdollisista lisäluvista. Odottavan aika on pitkä...

Jahti sujui hyvin ja suunnitellusti. Tästä on hyvä jatkaa!

Kari

Kommentoi kirjoitusta.

Ehdinkö osallistua seuran toimintaan

Tiistai 14.1.2020 - SEP sihteeri

Talvikokous 2020 kutsut ovat lähteneet jäsenille, toivottavasti mahdollisimman moni pääsisi tulemaan kokoukseen päättämään asioista. Jos ei pääse kokoukseen niin ideat ja ajatuksen seuran kehittämiseksi voisi kertoa päättäville tahoille seurassa, tavalla jos toisella.

Tällaisen palautteen teki kirjallisesti kirjeellä Veli Koponen Sepänsaaren seppä joskus viimevuosikymmenen alkupuolella, tosin Veli ei lupauksiaan ja ideoitaan päässyt kommentoimaan uudelleen, Veli hukkui kevätjäihin 19.4.2014.

Tämä Velin kirje on kirjoitettu "pilke silmäkulmassa" mutta kelpaa perusteluksi miksi ei ole ehtinyt kokouksiin ja toimintaan.


Terve

En nyt taaskaan kottaraisenpyynti- ja rilluttelukiireiltäni pääse osillistumaan seuran kokoukseen, mutta annan kirjallisesti ohjeita toiminnan kehittämiseen.

Katson olevani tähän oikeutettu, sillä olen tällä hetkellä ainut pohjoismaissa jolla on jotain käsitystä perinteisestä metsästyksestä. Tarkoitan tässä helvetillistä umpihankihiihtoa päiväkausia pitkin järvenselkiä ja saaria. Teemme sitä mäyräkoiran kanssa lähes päivittäin ja ilman mitään nykyajan teknologiaa.

Eihän, jos koira on aivankuin venäläinen vakoilusatelliitti, antenneja ja antureita sojottaa joka suuntaan, kyseessä ei ole metsästys. Eihän se onneton koira jaksa juosta edes sutta karkuun.

Mutta nyt niistä ohjeista ja neuvoista. Laajensin täällä tätä Sepänsaaren lomakylää ylöspäin ja tein ylempään kerrokseen diskon, mihin asensin karaokelaitteet, eikä se ollut hukkainvestointi.

Nyt Soitun majalle ja vaikkapa siihen kotaankin kannattaisi hankkia samanlaiset laitteet ja kunnon musiikkia laulettavaksi, kuten vaikkapa Vladimir Vysotskinin suvenmetsästys lauluja.

Voitte olla varma, että hyvännäköiset kottaraisetkin saataisiin mukaan toimintaan. Minä voin maksaa koko homman, kun en ole ehtinyt osallistua toimintaan viime vuosina.

Veli Koponen, seppä, Sepänsaari


Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Seppä, Sepänsaari

SEP hirvijahti 2019

Lauantai 7.12.2019 - SEP Jahtivouti

7.12.2019 SEP Jahtivouti eläköityy nyt tästä tehtävästä ja siirtyy passiosastoon. Uusi vuosikymmen tuo uudet tekijät. Jahtivouti toivottaa menestystä uudelle vuosikymmenelle. 

7.12.2019 Yllättävän runsas osanotto oli päivän jahtiin, vesikeliä on pitänyt viimepäivät joten ei kummoisia havaintoja ollut viikolta. Aamu aloitettiin hiljaisella hetkellä muistaen entistä jäsentämme Matti Happosta.

Aamun ykköstehtehtävä oli viedä nahkat yhteisluvan keräyspisteeseen, siihen itseoikeutetut miehet asialle ja homma hoitui. Arilla oli kuitenkin varma havainto hirvestä, joten sitä lähdettiin etsimään. Passit paikalleen pieneen piiriin, toki siinäkin oli pakopaikka hirvelle jos toinenkin. Kimppa asialle hirveä etsimään, no ei siinä kauaa kulunut kun haukku raikui, ei jäänyt passimiehille epäselväksi haukkuuko koira. Koiranomistaja meni haukulle, hirvi lähti liikkeelle ja monennenko kerran Aapelia kohti. Se vain on valitettavasti hirven kannalta huono valinta, ei liene ollut hirven ainut virhe mutta taatusti viimeinen. Tähän kaatoon päättyi SEP hirvijahti 2019, samalla kaato oli myös yhteisluvan viimeinen kaato, luvat käytetty 100 %:sti niin Soitussa kuin Eteläisellä yhteislupa-alueella.

1.12.2019 Aamun lumisateessa jälkiä etsien, yhdet löytyi mutta ne suuntautuivat lopulta naapurin puolelle. Nähtävästi hirvien liikkeet vähäisiä, tosin onhan niitä aika paljon vähemmän tekemässä jälkiä tässä vaiheessa jahtikautta. Päivän kohokohta oli Heimon tarjoama aamupala jahtiporukalle, kiitos kaikkien puolesta Heimolle ja Viiville. Puolilta päivin kotiin hyvissä ajoin.

30.11.2019 Eilen perjantaina "Black Fridayna" satoi iltapäivällä satamalla silkkaa vettä lumen päälle, tiet loskaisia ja liukkaita. Illan aikana lämpötila laski nopeasti sitten pakkaselle, mutta sataen kokoajan lunta. Hirvikeli hieman parani kun kuoreketta ei syntynyt lumen pintaan koiria haittaamaan. Viime öisiä hirvien liikkeitä ei ollut muita kuin yksi tiedossa. Yksi onneton oli kulkenut jahtipäällikön tien yli, sen liikkeet varmistettiin ja niinpä hirvi jäi aika pieneen alueeseen. Aluksi harjoiteltiin passitusta ilman koiraa, syynä viestikatkos kuin hallituksen Posti-sotkussa. Kun asiaan päästiin, Fiilis löysi hirven nopeasti haukkuun, haukku valui hitaasti passiketjua kohti, hirvi kävi näyttäytymässä passimiehelle mutta oli liian kaakana. Puolen tunnin jälkeen hirvi liikkui passiin ja passimies ampui elämänsä ensimmäisen hirven. Tällaissa tilanteissa muistaa aina sen oman ensimmäisen hirvikaadon ja ymmärtää miltä ensikertalaisesta tuntuu kun hirvi saapuu ampumaetäisyydelle ja riistalaukaus tulee ampua. Naarashirvi oli päivän saaliina, ilma oli kohtuullisen raikas sillä siitä piti huolen voimakas länsi-luoteistuuli ja kuuden asteen pakkanen. Lupia jäljellä enää yksi ja se on samalla yhteisluvan viimeinen lupa, jahtiaikaa on vielä paljon jäljellä, joten ei ole kiire ampua sitä viimeistä tämän vuoden lupaa. Naatitaan ja laakastaan...kun aika on.

17.11.2019 Varsin pienellä jahtiporukalla ja parilla kokemattomalla koiralla yritettiin etsiä hirviä, keli ei suosinut tänäänkään. Liukaita teitä ja vähälumista maastoa vesi- ja räntäsateessa tutkittiin ja pikaisesti lähdettiin kotiin. Nyt pidetään taukoa ja odotellaan kelien parantumista ja lumisateita, kannattaa pikkujoulut pitää altapois jos joku niitä suunnittelee tästä jahtiporukasta.

16.11.2019 Varsin liukkaissa ja vähälumissa merkeissä jahtia jatkettiin, etsittiin viikolla olleiden havaintojen perusteella ja vältellen vasaporukoita. Tuloksena oli tyhjää, kunnes alueelle tuli ulkopuolelta hirvi ja koira, vieras koira luovutti ja tuli pois. Laitoimme Hillan näköhirven jäljille, joka taisi olla loppujen lopuksi eri hirvi joka tuli alueelle. Haukkuun jälkien tekijää ei saatu, mutta koira ja ohjaaja törmäsivät vasaporukkaan. Purimme passit kun vasaporukasta saatiin näköhavainto, vasakiintiö on jo täynnä, haukku jatkui iltapimeään saakka.

10.11.2019 Haavakkohirvi poistui alueeltamme aamuyöntunteinak olmannen seuran puolelle, pari miestä vietti yönsä jälkiä ja tapahtumia seuraten metsässä. Aamulla kolmen seuran miehiä kokoontui passipaikoille, hirvi löytyi veriseltä makuupaikalta, lähtien samantien livohkaan. Hirvi meni läpi ensimmäisen passiketjun, toisessa tilanteessa sitä ammuttiin jo neljännen kerran. Laukaus tuli liian kaukaa ja hirven matka jatkui. Hirvi eteni lähelle sitä aluetta, jossa sitä ammuttiin eilen ensimmäisen kerran. Nyt hirven matka päättyi lopullisesti ja haavakko oli saatu ammuttua pois. Seurojen yhteistyö sujui erittäin hyvin, kiitokset kaikille osalistujille.

Osa meidän porukasta oli lihan käsittelyssä aamusta alkaen, aamun aikana haavakkojahdin lomassa tuli havaintoja useammista hirven jäljistä. Yksi hirvi löytyi, mutta ei jäänyt haukkuun vaan jatkoi matkaa alueeltamme pois, matkalla kävi haistamassa passimiehet ja kääntyi matkoihinsa. Tiet olivat vaarallisen liukkaita, itse koin jo asian eilen henkilökohtaisesti. Vesi- ja räntäsateisen päivän päätteeksi jaettiin lihat ja lähdettiin viettämään isänpäivän rääppijäisiä.

9.11.2019 Lähes varmoille hirville mentiin ja sieltä tarttui kaksi urosta joista toinen kaadettiin. 10-piikki uros oli saaliina, onnittelut kaatajalle. Osa väestä ehti lähteä kotiinsa, kun tuli naapurin puolelta haavakkohirvi. Hirveä jahdattiin pimeään saakka naapurin kanssa yhteistuumin ja vieläkin hirvi on koiran edessä, katsotaan kestääkö aamuun. Aamulla jatketaan jos hirvi ei hyydy yöhön.

6.11.2019 Tästä päivästä sanon vain, että voi p*ska.

4.11.2019 Käytiin muutaman miehen voimalla jälkiä etsimässä, jälkiä löytyi mutta ei hirviä haukkuun.

3.11.2019 Havaintoja viimeviikkoisesta vasaporukasta oli tiedossa ja mielessä mystisesti kadonnut toinen vasa. Hirvi tai hirvet löytyi heti, mutta mitä siellä liikkui oli arvoitus. Hirvi tai hirvet vaihtoi maisemaa uimalla salmesta ja sen jälkeen selvisi, että hirviä oli vain yksi, isojälkinen. Koiramiehen mennessä hirven ja koiran perään salmen toiselle puolelle, selvisi outo seikka! Mukana oli vasa, joka kuitenkaan ei tullut salmesta yli ja eikä ollut mukana aamun aikana. Vasa tuli koiramiehen ulottuville ja kaato oli varma. Naarashirvi pakeni pikaisesti paikalta, eikä sitä jahdattu enää. Kaadolla huomattiin vasan korvassa vanhempi osuma, joka täsmää naapuriseuran ampumaan viikontakaiseen riistalaukaukseen. Muitakin havaintoja hirvistä saatiin, mutta ei näköhavaintoja. Vasakiintiö on nyt täynnä ja jäljellä meillä on kolme aikuista, aikaakin jahtiin on vielä paljon jäljellä, mennään eteenpäin valikoiden sopivia hirviä kaadettavaksi.

2.11.2019 Hirvisoppa oli majalla, kiitokset sopalla käyneille. Kiitokset ja terveiset kokille välitetty. Kävijämäärä on vähentynyt, mutta toiselle sadalle pitkälti vielä päästiin. Sukupolvet vaihtuu ja väki vähenee valitettavasti.

27.10.2019 Tänään oli vuorossa Hannun syntymäpäivä kahveet, ei pyöreitä vuosia mutta kuitenkin lähemmä sitä. Kiitos Hannulle, eväät jäivät lähes koskematta kun tarjoilua oli riittävästi. Tänään paloiteltiin kaadetut hirvet ja vain koirat ohjaajineen meni metsään. Pattikylkiuros jälleen löytyi Fiiliksen toimesta aamupaivällä ja monta aluetta tarkastettiin lisäksi pikavauhtia. Pattikylkeä ei huolittu vieläkään saaliiksi, senverran luotaantyöntävältä se näyttää ja muka syömäkelpoista. Näkis vaan sen karpaasin joka sitä lautaselleen haluaa. Yksi hirvimies ilmoittautui mutta olikohan tosissaan. Iltapäivällä alkoi tapahtua, uusi koira Puhti mukaan ja uudet alueet, yksinäinen hirvi löytyi ja suunta oli kotiin päin, mutta matkalla asiat muuttuivat ja myös hirvet. Yllättäen yksinäinen hirvi vaihtui kaksoisvasa porukkaan, suunta naapurin puolelle. Meillä ei ollut tietoa, että koiran edessä on useampi hirvi. Haukku eteni naapurin puolella ja päätyi siellä riistalaukaukseen, josta kaatoa ei kuitenkaan ilmoitusten mukaan löytynyt. Yhteistyössä asiaa selvitellään uuden aamun valjettua.

26.10.2019 Aamulla nautimme puheenjohtajan Arin merkkipäivän kahveet ja kakut, kiitos niistä. Vieraitakin oli saapunut paikalle Aria muistamaan. Metsään päästiin kolmen koiran myötä, vanhoja havaintoja haravoitiin ensin, mutta tulosta ei syntynyt. Kimppa meni kuin kassalleen irtipäästyään, toki pienen ympäristö selvityksen jälkeen. Haukkuun saatiin kaksoisvasa porukka, ensimmäinen yritys haukulle menossa ei onnistunut sillä emä piti vasansa suojeluksessaan. Näköhavainto saatiin, hirvet siirtyivät toiseen paikkaan ja jäivät uudelleen haukkuun. Lie toisella vasalla ollut kuuma kun uiskenteli lammessa ympyrää, toisen ollessa emänsä suojassa. Uiskentelija jäi lammen rannalle koiramiehen kaatamana. Emä ja toinen vasa suuntasi kohti harvaa passilinjaa, suoraan Aapelin passiin ja siitä ei seuraa kuin kaato. Näin tapahtui ja ei kuulema jännittänyt, mistäköhän syystä. Lehmä jätettiin rauhaan ja meidän puolesta saa jatkossakin olla. Iltapäivä meni hakiessa vasoja metsästä pois, ne kun ei ollut ihan tien varressa. Tuulta oli niin, että hattu ei meinannut päässä pysyä, onneksi ei satanut.

23.10.2019 Fiilis kiimapaussin jälkeen metsään, varmuuden vuoksi vielä saareen. Saarissa ei viimesyksynä käyty ollenkaan ja tälläkään syksyllä havaintoja sieltä ei ole kantautunut jahtimiesten korviin. Emä ja vasa sieltä löytyi kuitenkin haukkuun, kaksi miestä ja yksi ase vahvuutena haukkua kuuntelemassa. Annoin luvan ampumiseen jos kohdalle osuu, se on sitten erijuttu saada saalis sieltä pois. Äkäinen lehmä ajeli koiraa pois ja vasan kaadon jälkeen yritti tulla vielä melkein päälle. Onneksi ampuja jätti lehmän ampumatta, se olisi ollut eläkeukoille liian kova pala. Apujoukkojen myötä vasa saatiin saaresta majalle nylkyyn ja sitten kylmiöön. Hieno päivä kaikkiaan ja yllätysjahti toi siihen toimintaa. Koiranomistalle onnittelut kahdesti, tästä päivästä ja huomisesta merkkipäivästä.

20.10.2019 Aamu haettiin tyhjiä maastoja, puolellta päivin Kamu löysi hirvet, jotka jäivät seisontahaukkuun mutta hankalaan maastoon. Haukulle oli vaikea päästä maaston vuoksi ja vähistä hirvimiehistä ei riittänyt joka passipaikkaan. Hirvien lähdettyä liikkeelle niistä tuli juoksijoita, joilla ei ollut aikomustakaan pysähtyä. Hetken päästä ne olivat jo naapurin puolella, liikkeellä oli uros ja naarasmulli. Asia tiedoksi naapuriseuralle ja koiran haku pois. Tämä riitti tälle päivälle, töissä käyvät valmistautumaan ensiviikon töihin ja kiireiset eläkeläiset omiin harrastuksiinsa :).

19.10.2019 Kostea, utuinen ja samea viikonloppu, no ei SEP hirvimiehille, ehkä sinne Tsadiin vai oliko se stadiin. Päivän ensimmäinen havainto ja ampumatilaisuus tuli heti aamuun, kohde ei kelvannut vaikka oli luvallinen hirvi. Ampumatta voi jättää kun olosuhteet ja kohde ei ole sopiva, niinpä se siitä. Toinen kohde oli liian nopea ja se pakeni luvattomille alueille, jättäen jälkeensä kylvetylle pellolle pakojälkensä, arastelematta aukeaa maisemaa. Kolmas kohde oli sattumoisin tien vieressä olevat jäljet, nuori koira Puhti jäljille. Vartissa oli 7-piikkinen uros tulojäljillään ja passimiehen näkyvissä. Matka urokselta päättyi vastamäkeen ja toivottavasti ei jäänyt urokselle ns. "veto päälle". Soppahirvi tuli varmistettua seuran Pyhäinpäivän sopalle. Seisontahaukkuun hirvet ei tahdo jäädä, passitus on ollut hankalaa juoksuelukoiden ollessa liikkeellä.

13.10.2019 Aamun aloitti erätarkastajan vierailu majalla, kaikkilla paikalla olleilla asiapaperit kunnossa ja mukana niinkuin pitääkin olla. Kosteutta ilmassa vähemmän kuin eilen, passissa pysyi kuivempana. Kamulla haukku heti aamusta, liikkeelle lähdettyään hirvi pujotteli passien vierestä muille maille. Iltapäivällä nuori Puhti löysi hirven, mutta hirvi ei jäänyt haukkuun vaan valitsi suuntansa muille maille. Aloitusviikonloppu meni ilman saalista, välillä on sitä huonompaa tuuria sille ei vaan mahda mitään.

12.10.2019 Aluksi vielä muutamien jahtimiesten papereiden tarkastusta ja sitten yhteiskuva sekä seuran viiri salkoon merkiksi SEP jahdista. Kolme koiraa laskettiin kosteaan metsään, metsä alkoi kostua kunnolla jatkuvan sateen alettua. Arvatenkin koirille huono keli, mutta Kamu löysi hirven (naaras mulli), hirvi pysyi aluksi alueella hyvin mutta tovin kuluttua suuntasi alueeltamme pois. Koirat saatiin pois metsästä ja kaikille jahtimiehille oli mieluista jahdin päätös tältä päivältä.

5.9.2019 Tilaisuuden aluksi muistettiin hiljaisella hetkellä jäsenemme Simo Antikaisen poismenoa. Tarkastettiin metsästäjien lupa-asiat ja pidettiin jahtiin liittyvä puhuttelu. Paperiasioiden selvittyä, lähdimme maastoon viidessä ryhmässä tarkastamaan passipaikkoja. Kohtuullisen hyvässä kunnossa ainakin tornit olivat, onhan torneja tehty viimevuosina kyllästetystä puusta niin ei tarvii heti olla uusimassa. Makkara maistui hyvin maastoretken jälkeen. Odotellaan viikko niin päästään jahtiin.

4.9.2019 Yhteisluvan palaverissa jaettiin luvat asakasseuroille, SoitunErä-Pojat sai 6 pyyntilupaa (4+4), aikuista puolet on uroksia ja puolet naaraita. Kaikki osakasseurat aloittavat jahdin 12.10.2019.

3.8.2019 Kesäkokous valitsi lisää varajohtajia hirvijahtiin, Ari Laukkasen ja Aimo Nissisen.

20.07.2019 Tuusniemen eteläinen yhteislupa-alue sai 35 pyyntilupaa kaudelle 2019, seurueittain jako tehdään yhteisluvan syyskokouksessa. Lupia saatiin huomattavasti vähemmän kuin haettiin, syksyn jahdit näyttää onko vähennys ollut tarpeen.

12.04.2019 Yhteislupa-alueen talvikokous pidettiin Soitunmutkassa ja kokous päätti hakea 52 hirvenpyyntilupaa, joista 9 lupaa jätetään pankkiin jakamattomana osuutena. Lupapäätöstä odotellaan kesä-heinäkuussa. Se on ainakin varmaa, että hirvikanta kasvaa reilun kuukauden kuluttua reilusti kun hirvenvasat syntyvät:).

17.2.2019 Talvikokous valitsi metsästyksenjohtajaksi Heikki Räsäsen ja varajohtajiksi Valtteri Nykäsen ja Jari Kokkosen. Kesäkokous valitsee lisää varajohtajia.

Kommentoi kirjoitusta.

SEP hirvijahti 2018

Sunnuntai 30.12.2018 - Metsästyksenjohtaja

JAHTIKAUSI 2018 (uusin tarina ylimpänä)

Su 30.12.2018 SEP hirvijahti on päättynyt tältä kaudelta. Tänään vielä seitsemän "veljestä" meni jahtiin. Saalista ei tullut, mutta havaintoja oli paljon, sanoisinko jopa liikaa. Passituksen kannalta jälleen hankalassa paikassa, joten ihailimme vain Fiiliksen haukkua. Jahtikokemuksia on saatu paljon syksyn aikana ja ne muistetaan pitkään. Jahtivoudin kannalta kausi on mennyt ihan OK, kiitos siitä SEP koko hirviporukalle.


Su 16.12.2018 Hirvihavaintoja oli useassa paikassa, siispä päätettiin katsoa löytyykö haukkua. Puolenkymmentä passimiestä paikalla ja kaksi koiraa, yksi hirvi lähti livohkaan passimiehen mennessä passiin. Ilmeisesti tämä kulkija osui Kimpalle, seurauksena n. 6h haukku mutta naapurin puolella. Kamu aloitti haukun heti passituksen ehdittyä paikoilleen, hirvi tuli passiin mutta samalla tätä sivutietä tuli auto ja hirvi kääntyi tienpenkalta kohti toista passimiestä mutta hirvi haistoi miehen ja kaikkosi harvan passituksen välistä. Hirvi jäi haukkuun hankalaan paikkaan passituksen kannalta, jonkun ajan kuluttua Kamu tuli pois haukulta jättäen hirven. Kotvasen selvittelyn jälkeen Kamu vietiin takaisin, haukku alkoi melkein heti uudelleen mutta eteni luvattomalle alueelle. Koiraa haettaessa pois selvisi, että haukussa olikin nyt emä ja vasa sekä tämä passituksen välttänyt kulkija (uros). Saalista ei tullut mutta havaintoja oli kiitettävästi.


Su 9.12.2018 Lihankäsittelypäivä.  Lunta satoi, tuoreita jälkiä ei löytynyt teiden varsilta.


La 8.12.2018 Tuoreita jälkiä ei löytynyt, vanhempia viikollisia kylläkin. Yhdellä koiralla ja muutamalla passimiehellä ulkoiltiin.


To 6.12.2018 Kahdeksan miestä vietti itsenäisyyspäivää jahdin merkeissä kolme varttia, eilisiä havaintoja hyödyntäen. Jahdista tuli vesiperä, kun hirvet olivat koikkelehtineet luvattomille maille seuramme alueelta. Viikonaikana yhdeksän hirveä kulki eteläiseen suuntaan alueemme läpi, siis jonkinlaista talvimuuttoa havaittavissa. Eväät maistuivat silti hyviltä lyhyen pasituksen jälkeen.


Ke 5.12.2018 Havaintoja tuli seuramme alueelle tulleista hirvistä, toipilas Kimppa asiantuntijaksi metsään. Asiantuntija kyyditsi yhden isojälkisen hirven etelään päin, palasi jäljilleen kun kerran niitä sinne jäi! Haukkuun jäi hyvälle paikalle 2+2 piikkinen uros. Kolme miestä jahdissa, lisävoimat eivät ehtinneet paikalle kun jo koiranomistaja meni haukulle ja ampui hirven lyhyen vetomatkan päähän tieurasta.


Su 2.12.2018 Lihankäsittelypäivä ja vain yksi koira kävi maastossa, yöllä satanut lumi varmaan jumi hirvet liikkumattomiksi tai sitten niitä ei ollut haetulla alueella. Ajoissa kotiin lihapussin kera.


La 1.12.2018 Ohut lumikerros helpotti jälkien näkemistä, niinpä voidaan sanoa, että kaksi koiraa haki tyhjistä maastoista. Kolmas, toipilas löysi hirvet, mutta valitettavasti haukku meni hukkaan kun hirvet olvat luvattomalla alueella, joten se siitä haukusta. 


Su 25.11.2018 Jatkettiin siitä mihin eilen jäätiin ja kolmaskin hirvi löytyi, mutta se osasi väistellä passit sujuvasti, tosin naaraan status suojeli sitä hieman ja ei tainnut kelvata naapurillekaan. Kerrankin ajoissa jahdista omaan kotiin tai toisen kotiin;) kukin haluamallaan tavalla.


La 24.11.2018 Kolmen viikon tauko takana, maassa pientä lumihärmää mutta lumeksi sitä ei voi vielä lukea. Aamun aluksi yksi aikuinen hirvi pujotteli passien ohi naapurin puolelle. Toinen yritys toi hirven passiin, mutta laukaus ei ollut riittävän hyvä, hirvi jatkoi matkaansa vertavaluvana. Vauhti hiipui ja hirvi jäi haukkuun, koiranomistaja meni haukulle ja hirvi saatiin ammuttua iltahämärässä ja metsästyksenjohtaja sai nukkua yönsä rauhassa. Kuvia löytyy seuran face bookin sivuilta https://web.facebook.com/SEP1957/ ja tarinat täältä aina pilke silmäkulmassa.


Ke 14.11.2018 Yhteisluvan ns. pankkiluvat (10 pyyntilupaa) otettiin käyttöön, Soitun Erä-Poikien osuus 1,5 lupaa, siis vasa ja aikuinen. Kaikkiaan Soitussa lupia jäljellä 2+2, tuleva viikonloppu pidetään vielä taukoa.


To 8.11.2018 Pidetään taukoa metsästyksestä, vietetään isänpäivää yms. jatketaan jahtia lauantaina 24.11 klo 9:00. Tupavuorot siirtyvät tauon verran eteenpäin.


Su 4.11.2018 Jahtijoukko oli supistunut lähes puoleen normaalista, kolme koiraa metsään. Mukana oli toipilas Kimppa, mutta jalka aristaa edelleen, annetaan lisää aikaa toipua hirven kohtelusta. Kamu kyyditsi yksinäisen elukan kauas naapurin puolelle ja Penu teki saman toiseen suuntaan. Päivä oli lähinnä ulkoilua hyvässä säässä ja eilisen lopun sopan syöntiä jahdin lomassa tosin ei se loppunut syömällä vieläkään. Lisäksi Jukka Kauhanen tuli käymään koirakoeasioissa majalla, käynti muistutti joulupukin käyntiä, Jukalla oli tarjolla eväitä reilusti mukana mm. palvattua villisikaa (lapa), hirveä, piirakoita. Hyvin kelpasi porukalle vaikka alkuruokana oli syyöty soppaa. Omat eväät jäikin sitten syömättä ainakin tämän tekstin kirjoittajalta. Majaisännälle kiitos sopanlämmityksestä.


La 3.11.2018 Soitun Erä-Poikien hirvisopa oli klo 12:00 - 16:00, kävijöitä lienee ollut n 150. Kaikki ei muistanut kirjoittaa nimeä vieraskirjaan joten määrä on arvio, soppa maistui ja kiitoksia saatiin maittavasta sopasta. Kiitokset kuuluvat tietenkin pääkokeille Tuulalle ja Martille ja apukokki Aulikselle, unohtamatta jahtiporukan ahkeria talkoohenkilöitä. Soppa oli lähiruokaa, sillä lihan lisäksi vihannekset soppaan toimitti Martti Räsänen Happolasta.


Su 28.10.2018 Sunnuntai oli lihankäsittelypäivä, kokopäivän kestävä urakka siivouksineen, vain muutama spv jahtimies oli metsässä ja lisäksi pari koiraa. Molemmilla koirilla haukku, mutta sopivaa saalista ei ollut tarjolla, mikä lienee ollut onni spv osastolle ;). Jokunen nuolukivi löysi paikkansa tyhjiin tolppiin, toivottavasti niille vielä löytyy käyttäjiä.


La 27.10.2018 Sama Fiilis jälleen tänään asialla, haukku vain hakalassa paikassa seuramme kannalta, olisi voinut lähteä mihin tahansa, mutta onneksi passitusta oli joka kulmalla myös naapureiden tukemana ja joskus kun ei tee mitään passimuutoksia niin tuloskin voi olla hyvä. Naaras hirvi kuljeskeli sopivasti seuramme omaan passiin viimeisen kerran. Saalista nyt 5 + 3 ja lupia jäljellä 1+1.


Pe 26.10.2018 Pari koiramiestä meni metsään jahtijakson päätteeksi. Fiilis kulki omia polkujaan etsi kuin etsikin haukkuun hirvet. Tosin asiasta ei ollut tietoa mitä siellä oli, jopa kissa haukkua epäiltiin. Annoin luvan ampua jos sopivaa on tarjolla, itse matkustin muihin maisemiin ja tehtäviin. 4,5 tunnin haukun aikana ehtii asiat hoitamaan kohdalleen ja mikä parasta kateissa olleet kaksoisvasat olivat haukussa. Päätöksenä oli vasojen kaato, molemmat olivat urosvasoja. Moneen kertaan kuvatut vasat päätyivät seuran kylmiöön odottamaan jatkokäsittelyä.


Su 21.10.2018 Aamupäivä hupeni useaan yritykseen etsiä hirviä, iltapäivän puolella löytyi naarasmullikka jonka mukaan haukkuun tuli ilmeisesti viikkositten ammutun vasan emä. Ainakin alue oli sama, passitus ei kestänyt pitkään kun hirvet saivat vainua miehistä ja lähtivät liikkeelle. Suunta oli suoraan passiketjun pussinperää, mullikka kaatui sopivaan paikkaan, vetomatka jäi lyhyeksi. Saalista nyt 4 + 1 ja lupia jäljellä 2 + 3.


La 20.10.2018 Puolet porukasta lihankäsittelyssä, tämä on erittäin tärkeä työ hirvijahdissa, siinä oppii näkemään työnsä tuloksen ja etenkin laadun. Homma hoitui laadukkaasti, mutta muuhun ko. porukka ei ehtinyt töiltään. Toinen puoli porukasta ulkoili passituksen merkeissä, tosin näköhavaintoja ei saatu omalle alueelle, kun haukku meni naapurin puolelle. 


Su 14.10.2018 Loistavassa, ennätyksellisen lämpimässä säässä jahtia jatkettiin. Koiria oli käytössä kolme, kaikki koirat löysivät hirviä ja välissä poukkoili ns. pmppuhirviä naapurista. Ensin nuorempi Simo ampui 6-piikkisen uroksen ja samalla hetkellä alkoi haukku aivan lähietäisyydellä jossa oli emä ja vasa, Teuvo ampui sen vasan. Hetkeä myöhemmin Valtteri ampui naarashirven joka lienee ollut eri naaras. Muut tilanteet kuivuivat 19 asteen lämmössä pois, koirat ja miehet väsyivät.


La 13.10.2018 Soitun hirvimiesten osalta hirvijahti käynnistyi vaihtelevissa merkeissä, kaksi urosta oli samassa haukussa, joista toinen pääsi potkaisemaan haukkuvaa koiraa. Koiran vauhti hiipui ja hirvet kaikkosivat koiralta, toinen ui karkuun mutta toinen osui Amin passiin ja se oli hirven viimeinen virhe. Tulos kuvan mukainen, ja koira joutui klinikan kautta sairaslomalle...

20181013_SEP_IMG_0153.JPG

Aamun aluksi otettiin perinteinen porukan "pönötyskuva" 2018

20181013_SEP_DSC_0840.JPG

La 6.10.2018 Passipaikkojen kunnostusta, vaihdettiin huonoja hirvitorneja uusiin ja jokunen uusi paikkakin löytyi ja vastaavasti monta paikkaa poistettiin käytöstä, koska metsä oli peittänyt näkyvyyden. Kaikki paikat ovat tarkastettu ja merkitty turvallista jahtia varten. Samalla katseltiin paperiasiat kuntoon jahtia varten, nyt odotellaan viiko ja sitten jahtiin.


Pe 28.9.2018 Oli yhteisluvan kokous, jaettiin luvat osakasseuroille Oma Riistaan syksyn jahtia varten. Lupia jaettiin kaikkiaan alkujahtiin 45 ja pankkiin jäi 10 pyyntilupaa jakamattomana yhteislukuna. Soitun Erä-Poikien osuus on 6+4, aikuisten osalta tavoitellaan kolmea urosta ja kolmea naarasta, joista yksi voi olla suosituksen mukaan ns. suurisarvinen.


Ti 24.7.2018 Yhteisluvan luvat tulivat anotussa muodossa, yhteensä 55 pyyntilupaa joista pankkiin 15 pyyntilupaa toistaiseksi jakamattomana.


Pe 20.4.2018 Eteläisen Tuusniemen yhteisluvan kokous, päätettiin anoa 55 hirvenpyyntilupaa, jos luvat myönnetään haettuna, niin alkujahtiin jaetaan 40 pyyntilupaa ja 15 pyyntilupaa jätetään ns. pankkiin jakamattomana kokonaislukuna. Alustava jako ei mennyt oikein Vesa Rahusen esittämässä jaossa, jossa SEP sai suuremmalla hehtaariluvulla pienemmän lupamäärän, ainoa oikea jako on hehtaariperusteinen jako.


Ke 11.4.2018 Tuusniemen Riistanhoitoyhdistys järjesti kokouksen Tuusniemen metsästysseuroille, jossa esiteltiin ES-PS hirvitalousalueen lukuja ja Tuusniemen hirviverotussuunnitelma sekä keskusteltiin hirviasioista. Tosin tilaisuutta piti pyytämällä pyytää, on se tuo tiedon jakaminen vaikeaa, asenteissa korjaamisen varaa:).

Luonnonvara keskuksen lukujen mukaan hirvikanta syksyn 2017 metsästyksen jälkeen Tuusniemellä jäi 140-164 hirveen. Yhteislupa-alueiden hirvien laskenta tuotti 146 hirveä, joten vaihteluvälin sisällä laskennan tulos oli. Hirvikannan sukupuolijakauma on 1,92 (naaraita/uros). Arvioitu vasatuotto on (%) 59,3, jolloin syksyllä hirviä jolkottelee metsässä 217-254. Jokunen hirvi kuolee ennen syksyä liikenteessä, petojen yms. seurauksena. Hukkuneita hirviä on jo nyt löydetty puolenkymmentä. Syksyn 2018 jahdeissa on tavoite kaataa 80-117 hirveä, hirvikannan tiheys on tarkoitus saada 2,5 hirveen tuhannelle hehtaarille. Sekin on liikaa sen metsänomistajan mielestä jonka taimikkoa hirvet tuhoavat. Näillä opastuksilla kuitenkin lupia haetaan.


La 17.2.2018 Soitun Erä-Poikien talvikokouksessa valittiin hirvijaostoon entinen johtajisto: Heikki Räsänen metsästyksen johtaja, varajohtajiksi Ari Laukkanen ja Jari Kokkonen. Varajohtajia valitaan lisää kesäkokouksessa.

Kommentoi kirjoitusta.

SEP hirvijahti 2017

Sunnuntai 31.12.2017 - SEP Jahtipiällikkö

Sunnuntai 31.12.2017 Tarinan 2017 viimeinen päivitys, mitään muuttamatta ja siihen lisäämättä, näillä sanoilla päätän syksyn 2017 jahtikertomuksen.


Lauantai 30.12.2017 Parista hirvestä havainto pienessä alueessa, niitä päätettiin jahdata kymmenen miehen voimalla. Koiran tehtävät sai Jahvetti hyvin jälkitarkka ja suuntavainuinen. Keli oli erittäin hyvä hirvijahtiin, sillä metsä oli äänekäs puustaputoilevan lumen vuoksi. Suhinaa ja lumipaakkujen mätkähdyksiä kuului solkenaan, hirvet käyttäytyivät liiankin rauhallisesti. Liikkeelle lähdettyään hirvet suuntasivat suoraan Aapelin passiin joka oli väärä valinta sillä Aapelilla oli kuivaa ruutia käytettävissä, olihan Aapeli joutunut odottelemaan koko syksyn hirven tuloa passiin. Vasa matka päättyi siis Aapelin laukauksiin. Vasa oli ajankohtaan nähden hyvin pieni ja laiha, tuskin 70 kg ja täysin rasvaton. Tämä kertonee yhden syyn vasojen puuttumiseen ko. jahtikautena?

IMG_0761.JPG

Lehmä jatkoi matkaansa passiketjun viertä Urpon eteen jossa sen taival päättyi ja samalla lopetettiin jahti tältä syksyltä. Lehmä kantoi uutta ykkösvasaa kohdussaan, lehmä oli hyväkuntoinen

IMG_07572.JPG

Käyttämättä jäi perusluvista kaksi vasan lupaa eli yksi kokonainen pyyntilupa.


Tapaninpäivä 26.12.2017 Käytiin kinkun sulattelussa ja havainnoimassa hirven jälkiä, suksien ja kahlaten hangessa ilman koiria. Muutama tunti raikasta ulkoilmaa siinä saalis.


Keskiviikko 20.12.2017 Pari hirveä yritti tulla seuramme alueelle, liekö tunteneet myötätuntoa jahtimme viimeaikaiselle menestykselle. No sekin epäonnistui, sillä hirvet hukkuivat Soukan tietämille. Onneksi innokkaat havainnon tehneet henkilöt pysyivät kuivalla maalla. 

IMG_0742.JPG

Sunnuntai 17.12.2017 Koira tuoreelle havainnolle Pirttimäkeen, nyt hirvi tai hirvet jaksoivat pysyä omalla alueella mutta liian kaukana passimiehistä. Lopulta tulos niin perinteinen, koirat otettiin kiinni Suahkarin tieltä. Lunta on juuri senverran, että jäljet näkyy;).

IMG_0731.JPG IMG_0734.JPG

Lauantai 16.12.2017 Tuoreet aamuyön jäljet löytyi sopivasta paikasta, siihen koira jäljille ja kymmenkunta miestä seuraamaan mitä tapahtuu. Koiran vauhti tasaantui parinsadan metrin jälkeen muutamaan kilometriin tunnissa, niin paljon on lunta avoimilla paikoilla. Kuusikolla vielä vauhtia riittää. Hirvellä oli aikaa etsiä sopiva reitti, alkumatkassa kävi haistamassa passimiehen 50m päästä, ollen kuitenkin sopivasti naapurin puolella. Tämän jälkeen sitten odoteltiinkin sitä milloin koira saa kahlattua matkansa hirvenperässä maantielle, eipä tainnut montaa minuuttia hirvi olla meidän alueella, joten se tästä päivästä.


Sunnuntai 10.12.2017 Parin hirven jäljet johtivat hyvälle alueelle. Sinne tarjottiin Fiilistä ensin mutta se suunta ei kelvannut vaan koira otettiin muualta kiinni. Vaihdettiin Kimppa tilalle ja tarjottiin toisesta suunnasta alueelle, vaan ei suunta kelvannut! Lähti litomaan eilisiä jälkiään vastakarvaan, sekös mieltä ylensi. Kotvasen kuluttua Kimpalla oli vauhtia ja aivan selvästi elukka edessä. Haukkuun ei vaan saatu hirviä, aikansa pöyrittyään taimikossa suuntasivat alueeltamme pois. Kimppaa kiinniotettaessa tien ylitti emä ja vasa sekä hankosarvi uros. Olishan nuo kelvannut meille mutta kun suunta oli taas ihan muu kuin toivottu. Niinsanotusti olo kuin "pienellä oravalla" mutta minkäs teet luonnon elukoille.


Lauantai 9.12.2017 Hirvihavainto ed. iltana, sitä siis jahtaamaan ja Fiilis hirven jäljille. Hetken päästä koira oli jo naapurin puolella, mutta hirven jälkiä ei näkynyt. Saatiin koira kiinni ja laitettiin Kimppa samaan paikkaan ja nyt saatiin varmistus siitä, että hirvi oli mennyt jo Fiiliksen viemänä omille teilleen alueelta pois. Uudesta paikasta yritettiin mutta Kimppa oli taas omilla teillään, laitoin miehet majalle makkaran paistoon. Ei olisi pitänyt tehdä sitä, sillä Kimppa kaivoi hirven esille mutta se ei jäänyt haukkuun vaan kulki tallattujen passipaikkojen ylitse omille teilleen. Iltamyöhällä Kimppa suostui vasta tulemaan pois.


Keskiviikko 6.12.2017 Itsenäisyyspäivää vietti puolenkymmentä miestä hirvijahdissa. Kamu koira karkeaan lumikeliin metsään tai erään talon nurkalle josta hirviä löytyi. Hirvet eivät jääneet haukkuun, vaan läksivät vauhdilla suoraan etelää kohti. Siitä ei muuta seurannut kuin koiran hakureissu syvältä naapurin metsästysalueelta, samalla oletetut vasat ehtivät kasvaa jo mullikoiksi. Uusi yritys samasta alueesta, sieltä vielä löytyi naarashirvi joka sekään ei haukkuun jäänyt. Passimiehet haistaen hirvi meni heikoille jäille ja näin väisti passiketjun mutta oli vähällä jäädä avantoon, senverran rannassa, että ilmeisesti jalat ylettivät pohjaan. Metsämiesten itsenäisyys päivää juhlisti Koivumäellä kahden sotilaskoneen ylilento, joka osui juuri kohdalle ja matalalla.


Sunnuntai 4.12.2017 Yhteisluvan hirvien laskentapäivä, lumijälkiä oli reilusti tutkittavana sillä hirvet olivat liikkuneet paljon. Samalla yritettiin yhdellä koiralla (Kimpalla) jahtia, aluksi Kimppa selvitti muutamat jäljet, tuloksena oli todennus, hirvien jälkien johtavan naapuriin. Sitten saatiin haukku mutta se ei pysynyt alueella, hirvi kaikkosi naapuriin ja siellä se laskettiin myös, siis laskettiin läpi luodilla :)' Lyhyen päivän iltapäivä loskakelissä meni jälkien selvittelyyn, eikä uutta haukkua saatu. Hirvien liikettä oli pitkin päivää joka sotki suunnitelmia.


Lauantai 3.12.2017 Ei ollut yhteisjahtia


Sunnuntai 26.11.2017 Yhteisjahti peruttiin.


Lauantai 25.11.2017 Tonkkorista etsittiin hirviä, Kimppaa vei metsään Antti P. Kourallinen passimiehiä lumisateisiin passeihin, ottelemaan josko jotain löytyisi. Kimppa löysi todennäköisesti saman pienijälkisen kulkijan koska hirven reitti nodatteli torstain kulkupaikkoja. Tien ylityksessä saatiin koira kiinni, haluja koiralla olisi ollut jatkaa senverran äänekkäästi valituksensa ilmaisi kiinniottajille. Eipä sitten muuta tapahtunutkaan, niin päätettiin lopettaa. Sunnuntaille ei ollut koiramiehiä tiedossa, niinpä peruttiin sunnuntain jahti. Samalla peruttiin lauantain 2.12 yhteisjahti koska jahtimiehillä muita menoja. Vasajahtia voidaan jatkaa pienelläkin porukalla jos aihetta ilmenee.


Torstai 23.11.2017 Viikkojahtia, lähtökohtana oli hieman lunta apuna ja tietoja hirvistä, oletuksena ja arvailuna jopa vasa? Kuudella miehellä ja yhdellä koiralla (Kimpalla) kokeiltiin ja heti alkoi tapahtua kun hirvet olivat lähellä. Kolmen hirven jäljet havaittiin, yksi isojälkinen oli erkaantunut omille teilleen jo aiemmin tai koiran tultua hirvien luo. Kaksi eteni Kimpan edellä, näistä saatiin näköhavainto, molemmat naaraita. Nämäkin hirvet erkaantuivat erikseen omille teilleen, Kimppa jatkoi toisen perässä kunnes otettiin kiinni tien ylityksessä. Laitettiin sitten sen toisen perään, tämäkin hirvi meni omille teilleen ja naapurin puolelle, hirvi oli kaiken lisäksi aikuinen naaras mutta pienikokoinen. Vasasta ei siis saatu todennusta, eipä niitä vasan kokoisia jälkiäkään löytynyt. Tulipahan ulkoiltua ja selvitettyä hirvihavainnot.

20171118_IMG_0705.JPG

Sunnuntai 19.11.2017 Vapaapäivä hirvijahdista, odotellaan lumikelejä.


Lauantai 18.11.2017 Kolmella koiralla ja muutamalla passimiehellä tyhjien maastojen tutkintaa, iltapäivällä hyvissä ajoin jo muihin askareisiin.


Perjantai 17.11.2017 Yhteisluvan välipalaverissa ihmeteltiin vasahavaintojen ja vasasaaliin vähyyttä. Ns. pankkia ei vielä suljettu, seurataan tilannetta ja päätetään jatkosta myöhemmin lumikelien vallitessa.


Lauantai 11.11.2017 Hirvihavaintoja ei ollut kenelläkään aamulla tiedossa, jahtimiehiäkin vain kohtuullisesti paikalla. Jahtijoukko jaettiin lihamiehiin ja pariin passimieheen sekä tornimiehiin. Pari mullikkaa vaati lihan käsittelyä ed. jaksolta, itse liityin porukkaan "oppimaan". Kaksi koiraa metsään niitä "huhuja" hakemaan, Kimppa kaivoi hirven haukkuun, mutta eipä pysynyt alueellamme ja se oli siinä. Heimon karhukoira poistui isännännän mukana tyhjästä maastosta siian pyyntiin. Nuoret jahtimiehet "Kapa" ja Aki päättivät opiskella tornin tekoa läheisellä "tornitehtaalla", Mikko kertoi rakentajille keksinnöstä nimeltä moottorisaha, hehe. Hyvä torni siitä tulee, kun valmistuu...

Kaksi passimiestä oli uskollisesti paikoillaan Koivumäellä, naapuriseura tarjoili koiran tuomana yksinäisen vasan alueellemme. Urpo napautti vasan hengiltä ja näin seuramme tämän syksyn ensimmäinen vasakaato tapahtunut. Passiosasto (kaksi miestä) jäi vielä väijymään sitä "suurisarvista" sieltä jostain, lopulta suostuivat tulemaan pois.

Huomenna vietämme Isänpäivää, emme ole jahdissa siis hirvijahdissa.


Keskiviikko 8.11.2017 Feelis ulkoili iltapäivällä, ensimmäinen metsästyksen aikainen kunnollinen hirvihaukku tuloksena. Käytiin toteamassa hämärtyvässä illassa haukussa olevan uroksen ja naaraan.


Tiistai 7.11.2017 Lupia jäljellä 3, joka tarkoittaa tehdyn hirvien "verotus" suunnitelman mukaan, että kaadettavia on vielä jäljellä 1 aikuinen uros ja 4 vasaa. Vasoista ei ole metsästyksen aikana ainoatakaan näköhavaintoa alueellamme, jälkihavaintoja kylläkin mutta missä ne nyt ovat. Johtavatko vasojen jäljet naapurialueiden jahtimiesten pakkaseen. Vasatilanteesta on syytä olla huolissaan, syitä tilanteeseen on ryhdyttyvä miettimään. Yhteisluvan puitteissa asiaa ja lisälupia tarkastellaan 17.11.


Maanantai 6.11.2017 Kimppa irti sateiseen ja lumettomaan metsään aamusta, itse tyydyin aluksi seuraamaan lämpimästä netin välityksellä etenemistä. Sen verran oli muita toimia, etten huomannut Kimpan saaneen hirven eteensä. Aapelin soitto havahdutti asiaan paneutumista, annoin ohjeet mistä tämä rannanpuolen hiippailija kulkee. Aapeli tuli yllätetyksi, hirvi hiippaili väijypaikan ohitse. Kimppa siirrettiin vesistön takaa uudelleen jäljille, hirvi sai liikaa etumatkaa koiraan. Kimpan kulkua haittasi jänismiehen koiran kiemurat matkalla. Hiippailija hirven metkut ja reitit oli kuitenkin tiedossa tältä syksyltä, pari miestä ehti uusiin asemiin ja sinnehän se hiippailija tuli. Jahtimies ja hirvi havaitsivat toisensa yhtäaikaa, hirvi säntäsi pakoon mutta saaden osumia jahtimiehen laukauksista. Hirvi suuntasi taas veden ylitykseen virtaan jonne sen matka sitten päättyi. Varmistus oli paikalla ja nuori jahtimies lopetti hirven matkan rantaan. Ensimmäisten laukausten ampujalle kaisla hattuun ja lopetuksen tehneelle havu, onnittelut tiimityöstä "fiftysixty".

20171106_IMG_0685.JPG 20171106_IMG_0689.JPG

Sunnuntai 5.11.2017 Aamulla oli kostea keli, lumet sulivat nopeasti pois, kuusikot olivat jo aamulla lähes sulia. Kahdella koiralla metsään, Kimppa pääsi kuukauden sairaslomalta tositoimiin. Ensimäinen yritys tuotti vesiperän, hirvi oli jo kaikonnut aamulla toisiin maisemiin. Toinenkin yritys jäi epäonnistuneeksi.

Kamun aamukaan ei tuottanut tulosta, iltapäivällä Jari meni Kamun kanssa jo kertaalleen käytyyn maastoon, sieltähän vielä löytyi naarasmulli, joka antoi Kamun haukkua.

20171105_IMG_0682_2.JPG

Passiketjuja viriteltiin uuteen muotoon ja lopuksi toisella reunalla oli melkein tuplamiehitys. Itselleni kävi tuuri, hirvi suuntasi Jarin antamasta karkosta kohti minua taimikkoisen rinteen läpi. Naarasmulli tuli havaituksi rinteen päällä ja kun muita ei mukana ollut niin katselin sopivaa paikkaa ampumiselle. Mullikka helpotti itse ampumistaan pysähtymällä taimikossa sopivasti esteettömään väliin, siihen 30 metristä laukaus. Mulli ryntäsi laukauksen jälkeen rinteen reunaa n. 150 metriä ja kääntyen kohti yksityistietä. Huokui aikansa tien penkalla ja lopulta kaatuen keuhko-osuman saaneena osin tien puolelle.Tällä kertaa pulkan tarvetta ei ollut koska vetämistä ei tarvittu. Tuo oikean reunan kuva on tietosuojattu, kuvassa ampuja, koira ja kaadettu hirvi:). Näin siinä tilanne oli mutta kuva jäi ottamatta, olihan jo sunnuntai ja kiire itsekullakin. Päätettiin jatkaa viikkojahtia tulevalla viikolla.

 


Lauantai 4.11.2017 Aamulla sopan valmistelutöitä ja kokin apulaisena toimimista. Aamulla jahtimiehiä ei ilmaantunut työvuorojen lisäksi selvittämään hirvihavaintoja, havainnot tuli selvitetyksi kahden johtajan toimesta ennen sopan valmistumista.

Kokille kiitokset onnistuneesta keitoksesta, palautteet olivat positiivisiä. Kävijöitä oli pitkälti toistasataa, kaikki eivät kirjoittaneet nimeään vieraskirjaan.


Perjantai 3.11.2017 Sopan valmistelu talkoot, esim. perunateatteriesitys yms.


Sunnuntai 29.10.2017 Heikko lumi- ja räntäsade jatkui, lunta iltapäivällä paikoin pari senttiä, tilanne sama kuin eilen. Omalta alueelta ei löytynyt havaintoja, pari pakolaista naapurista saatiinja sinne jonnekin ne meni. Hirvet vain sivusivat aluettamme. Ensi viikonvaihteessa syödään perinteinen hirvisoppa ja sunnuntaina jatketaan hirvien etsintää ja tarkkailua:).


Lauantai 28.10.2017 Syksyn reilumpi ensilumi noin sentin verran maassa, havaintoja ja tapahtumia ei omalta alueelta. Muutama ns. pakolainen saatiin naapurin puolelta mutta ne menivät menojaan


Sunnuntai 22.10.2017 Syksyn ensimmäinen selkeä pakkasaamu valkeni, edellisen illan 9-tien hirvikolari keskustelutti vilkaasti. Kesken vilkkaan keskustelun, alueelta saatiin tuore useamman hirven jälkihavainto, passitukset laitettiin kohdalleen. Aivan kohdalleen niitä ei saatu, ketjuun jäi reikä kuullunymmärtämisen seurauksena. Hirvilehmä vasansa kanssa kaikkosi naapurin puolelle, tosin huonoin seurauksin, osuen naapurin passiketjuun. Samaan aikaan Hannun passiin ilmaantui 4-piikkinen uroshirvi, kaksi laukausta osui hirven takaosaan. Hirvi kaikkosi metsän peittoon, jäljityksen jälkeen hirvi saatiin lopetettua ja naapuriseuran johtajan kanssa asia loppuun käsiteltiin, hirvi siirrettiin nyljettäväksi majallemme. Oheisessa kuvassa haavakkohirven kavion jälki.

20171022_IMG_0653.JPG

Aamulla Kamu löysi hirven, joka myöhempien havaintojen mukaan oli nuori n. 4-piikkinen uroshirvi. Hirven passitusta yritettiin useaan otteeseen ensimmäisen tilanteen jälkeen, teknisten ongelmien (huonon kentän) vuoksi paikannusta saatiin liian harvoin ja niinpä oltiin aina myöhässä. Kamu saatiin kiinni seuran rajamailta ja kulkurihirvi sai jatkaa matkaansa sinne jonnekin. Lopulta paikat saatiin siivottua ja hirvi kylmiöön, kaikkien parempaa omatoimisuutta siivoukseen toivon jatkossa edelleen:).


Lauantai 21.10.2017 Kylmiössä roikkuneen soppahirven paloittelu oli päivän kohokohta, kiitokset lihan käsittelyyn osallistuneille jahtimiehille (100% kaikki miehiä). Loput jahtimiehet ja pari koiraa etsi hirviä tuloksetta päivän mittaan. Alueellamme hirvihavainnot ovat olleet vähäisiä viime viikon aikana. Huomenna metsään paremmilla havainnoilla...?


Sunnuntaina 15.10.2017 Aamu ei ollut paras mahdollinen, koiria yhtyi samaan paikkaan liiaksi asti ja harmiksi. Fiilis kuitenkin löysi hirven aamun takahaun jälkeen, lyhyt haukku ja näköhavainto saatiin, senjälkeen hirvi pötki naapurin puolelle. Saalista ei tälle päivälle kertynyt, ensi viikonloppuna yritetään uusin eväin.


Lauantaina 14.10.2017 Kaikki oli valmista jahtia varten, ei muuta kuin seuran viiri salkoon

20171014_DSC_0409.JPG
20171014_DSC_0419.JPG

jahdin merkiksi ja yhteis pönötyskuva arkistoon paikalla olleista jahtimiehistä. No voihan ..kele mitä tuonkin sanan jahtimiehet tilalle pitäisi kirjoittaa. Asiapaperit olivat kunnossa kaikilla ja jahdin ampumapaikat oli laitettu kuntoon viikko sitten.

Aamun aluksi oli havainto näköhirvestä valokuvan kera. No sitä yritettiin ja niinhän siinä kävi, että hirvi meni sinne mistä se oli tullut (siis "jonnekin" josta se voi tulla takaisin). Näköhirven metsästäminen ei ole niitä helpoimpia juttuja, koska hirvi on tullut häirityksi niin se on pari askelta jahtimiehiä edellä. Koira saatiin kuitenkin (Fiilis) houkuteltua saaresta takaisin, omille maille. Samaan aikaan oli "Kamu" vainulla hirvestä, niinpä haukku alkoi ja jahtimiehet (voi piru miten vaikeaa tätä on kirjoittaa sukupuoli neutraalisti, kun Viivikin oli poissa jahdista, no Eila oli apujuokoissa) Pikainen passien jako oletettuun kulkusuuntaan, passit ehtivät juuri ja juuri paikoilleen kun laukaus kuului. Valtteri oli ehtinyt passitorniin, paikka ei ole niitä helpoimpia koska ampumasektori on pieni ja ympärillä on risukkoa vaikka muille jakaa. Valtterin piinaavat hetket olivat varmasti muistiin jäävät koska hirvi ei kaatunut näköetäisyydelle niinkuin "elokuvissa tai nykyään videoissa". Hirvi löytyi hyvän keuhko-osuman saaneena parin sadan metrin päästä. Ampujalle onnittelut ensimmäisestä kaadosta, seuran hirvisoppalihat on nyt varmistettu ja voimme vahvistaa kutsun hirvisopalle pyhäinpäivänä. Iltapäivä etsittiin turhaan viikolla nähtyjä havaintoja. Onnistunut päivä, kiitos kaikille. 


Lauantaina 7.10.2017 Metsästyksenjohtaja tarkasti jahtipaperit hirvimiehiltä valmiiksi tulevaa jahdin 2017 aloitusta varten. Samalla käytiin metsästysohjeet läpi ja kuitattiin tieto saaduksi. Pienryhmissä käytiin passilinjat katsastamassa ja suurin osa paikoista tuli hoidettua kuntoon samantien. Muutama tornin siirto tehtiin iltapäivällä tarkastuksen perusteella. Muutama rästihomma odottaa tekijäänsä syksyn aikana, mutta ne ei vaikuta jahdin turvallisuuteen. Viimevuoden paistin kypsätyminen viivästyi kun kaksi miestä ajasti haudutuspadan kahteen kertaan, silloihan se vaatii kaksinkertaisen ajan :). Vaikeuksista huolimatta vai nälästä johtuen paisti kelpasi talkoomiehille. Talkoiden lopuksi saatiin drone näytös ja hienot ilmakuvat majastamme. Kaikkille kiitos tehdystä työstä.

20171007_SEP_DJI_0009_c_Nykanen.jpg

Perjantaina 11.8.2017 pidettiin yhteisluvan kokous jossa jaettiin luvat Oma riistaan osakasseuroille. Soitun Erä-Poikien tavoitteena on metsästää alkujahdissa 3 naarashirveä, 2 uroshirveä ja 4 vasaa. Tuusniemen Riistanhoitoyhdistykselle lahjoitetaan yhden aikuisen hirven myyntituotto Tuusjärven ampumaradan kuluihin. Myynnistä uutinen sivuillamme 15.10 saakka. Hirvennahkat kerätään talteen ja myydään yhteiskeräyksenä kauden päätteeksi.

Perjantai 11.8.2017 Kesäkokouksessa valittiin lisää metsästyksen johtajia, SEP hirvijahtia johdetaan seuraavien henkilöiden toimesta: Heikki Räsänen (metsästyksen johtaja), Ari Laukkanen (1.varajohtaja), Jari Kokkonen (2. varajohtaja), Simo Antikainen (3. varajohtaja), Aulis Pelkonen (4.varajohtaja), Aimo Nissinen (5.varajohtaja) ja Heimo Räsänen (6.varajohtaja)


Perjantaina 21.4.2017 pidettiin yhteisluvan palaveri jossa haettiin hirviluvat kaudelle 2017. Haettava määrä on 61 lupaa yhteislupa-alueelle, josta 30% pankkiin. Tämä tarkoittaa jos luvat myönnetään, SEP osuus on alkujahtiin 5 + 4. Luvat myönnettiin anotussa muodossa.


Vuosi vaihtui ja 2017 alkoi vuosikokouksen uusilla päätöksillä. Soitun Erä-Poikien puheenjohtajana toimii Ari Laukkanen harmaahirvikoiramies vailla vertaa. Metsästyksenjohtajana toimii jälleen Heikki Räsänen, apunaan Ari Laukkanen ja Jari Kokkonen. Lisää varajohtajia valitaan kesäkokouksessa 2017, heiltä edellydetään osallistumista hirvijohtajien koulutukseen.

Kommentoi kirjoitusta.

17.4.2017 Soitun Erä-Pojat 60-vuotta

Keskiviikko 12.7.2017 - (c) Lantti

Juurikkamäen Erä-Poikien perustamiskokous oli 17.4.1957 Juurikkamäen maamiesseuran talossa.

Yhdistysrekisteriin seura merkittiin 15.6.1957


Heti perustamiskokouksen jälkeen Juurikkamäen eteläinen puoli alkoi vuokrata maita omaan lukuunsa, alueen jakaantuminen oli väistämätön asia. Eripuraa lienee ollut monenlaista, mutta 20.4.1958 Juurikkamäen Erä-Poikien kokouksessa todettiin eronneeksi puheenjohtaja Akseli Räsänen ja hallituksen jäsen Antti Turunen. Lisäksi erosivat jäsenet Vilho Turunen, Esko Hyvärinen, Uuno Holopainen ja Ilmari Hiltunen.

Juurikkamäen Erä-Pojat valitsi ko. kokouksessa eronneiden tilalle uudet jäsenet ja seuran toiminta järjestäytyi uudelleen. Samassa kokouksessa päätettiin hakea ensimmäistä seuran hirvenkaatolupaa. 

Lisää voit lukea 40-vuotis historiikista joka on muutettu sähköiseen muotoon.

Viralliset 60-vuotis juhlat pidetään 5.8.2017 klo 13:00, tilaisuuteen kutsutaan kutsuvieraat, seuran jäsenet perheineen, maanvuokraajat ja alueella asuvat. Historiikki on nyt kokonaisuudessaan valmis, toki sitä korjataan ajansaatossa kohdalleen ja päivitetään uusilla jutuilla.

Kommentoi kirjoitusta.

SEP Hirvijahti 2016

Lauantai 31.12.2016 - SEP Jahtipiällikkö

HIRVIJAHTI 2016 

Kaadot 2016:

3 urosta, 2 naarasta ja 5 vasaa, kaikki perusluvat on käytetty. Lisäluvista käytetty 1 uros, lisälupia jäljellä 0+1. Kyseistä jäljellä olevaa vasan lupaa ei käytetä!


20161230_IMG_0469_2.JPG

Näkymät Jättösarven kolmosesta 30.12.2016

Hyvää Uutta Vuotta 2017  Soitun Erä-Poikien puolesta, terveisin jahtipiällikkö Heikki.


Perjantai 30.12.2016 Päätettiin yrittää vielä, melkein kuin viimeistä päivää. Paikalla oli jahtimiehiä vain kuorallinen ja keli oli koiralle hankala kun välillä hanki kantaa tassujen alla ja sitten ei. Passit paikalleen vanhalla "pers" tuntumalla, itse menin vaellusretkelle "jättösarven" passiin (3) kolmoseen varmistamaan jos jotain tapahtuu, lunta ainakin löytyi aukoilta pershuaroihin asti. Koiramies Jahvetti hiihteli omia latujaan Kamun kanssa, Kamu löysi hirvet, haukku alkoi kiivaana, Jahvetti huuteli kotvasen kuluttua hirville käskyjä mennä passiin ja nehän totteli. Aloituksesta oli kulunut reilu puolituntia kun hirvet oli lähellä Aapelin passia, Aapelin läheisyys on vaarallinen paikka hirville. Aapeli on päättänyt lähes 70 hirven matkan. 2+2 piikkinen uros oli tullut ampumaetäisyydelle ja sen matka päättyi siihen ja mukana ollut naaras hirvi sai jatkaa matkaansa. SEP jahti 2016 on nyt päättynyt, kiitos kaikille jahtimiehille ja kiinnostunelle.

20161230_IMG_0475_2.JPG 20161230_IMG_0477_2.JPG

Vasemmalla hirvenkaataja "Aapeli" ja oikealla koiven lyhentäjä Kokkonen


Maanantai 26.12.2016 Käytiin Tapanin ajelulla hirvenjälkiä katsastamassa. Ollinmäeltä löytyi aamuöiset jäljet, niille jäljille laskettiin Kimppa hakemaan kulkijaa, haukkuun ei hirvi jäänyt vaan kulki Koivumäen suuntaan ja reilun tunnin jälkeen otettiin Kimppa kiinni Suahkarin tieltä ja lähdettiin lumitöihin.


Keskiviikko 21.12.2016 Yksi passimies jokaiseen ilmansuuntaan ja koiramies omille teilleen, siinä edelleen lauhtuvan aamun "resepti" jahtiin. Kimpan osalta peli meni heti pieleen kun eteen sattui kulkija hirvi joka poistui alueelta ensi minuuttien jälkeen. Kimppa käytti hiipimistaktiikkaa kulkiessaan hirven perässä, hiipimällä hanki ei upottanut niin paljoa kuin juostessa. Toista paikkaa tutkailtiin Kamun avulla joka tuotti vasaporukan haukkuun, vuoden lyhin päivä oli jo pitkällä haukun alkaessa. Vasaporukasta (1+1) oli näköhavainnot mutta sopivaa ampumatilannetta ei tullut kohdalle vaikka yritystä oli iltapimeään saakka. Monivaiheinen jahtipäivä toi kuitenkin hyvän mielen vaikka saalista ei saatukaan.


20161217_125232.jpg

Lauantai 17.12.2016 Lauhassa ja selkeässä säässä ulkoiltiin yhdeksän miehen ja kahden koiran voimalla, tosin yli puolet miehistä poistui jahdista jo puolilta päivin. Molemmat koirat (Kamu ja Kimppa) saivat hirvet haukkuun, Kimpan haukku oli jo kesäkelissäkin hankalassa paikassa puhumattakaan nyt lumisessa metsässä, kaukana kaikista kulkureiteistä! Ville rämpi haukulle, hirvi lähti liikkeelle kiertäen miehen ja jääden haukkuun alueen ulkopuolelle. Kimppan haukku kesti reilut kymmenen tuntia ennenkuin suostui lopettamaan. Kamulla oli haukussa kolme hirveä, Jahvetti yritti ohjailla hirviä passiin mutta eläimet olivat viisaampia haistaen vaaran. Yksi hirvistä tuli passilinjaan mutta siinä vaiheessa passimies oli jo poistunut kotipalvelukseen. Kamulla ei riittänyt haluja seurata enää hirviä, niinpä loputkin kolme miestä lähti kotiin.

Illalla istuttiin kodalla pikkujoulun merkeissä kerraten syksyn jahteja.


Keskiviikko 7.12.2016 Näitä kuvassa olevia hirviä lähdettiin etsimään! Jahdissa kuusi jahtimiestä ja Kamu-koira, lunta paljon ja hangessa kova kerros aamuyöllä sataneen lumen alla. Koiralle haastava keli puhumattakaan koiramiehelle joka meni metsään.

20161206_PIC.JPG

Hirviä haettiin aluksi turhaan väärästä paikkaa, vaihdettiin toiseen paikkaan ja niinpä sieltä Kamu löysi hirvet. Haukkua ei kestänyt muutamaa minuuttia pitempään, hirvet liikkuivat passia kohti. Yksinäinen naaras asteli Aapelin passin ohi, ampua ei voinut kun ei ollut varmaa tietoa/havaintoa vasan olemassaolosta. Kuvan uros tuli myös passimiehen näkyville aukolle  mutta matkaa oli liian paljon hirven ampumiseen, joten sekin hirvi sitten hipsi hiljalleen matkoihinsa. Kamu ei enää jaksanut saada urosta haukkuun, vaikka yritystä oli. Kuvan kolmas hirvi ei ilmaissut olemassa oloaan, jälkiä ei löytynyt lähiteiden yli.


Lauantai 3.12.2016 Selkeä pakkasaamu ja kymmenkunta jahtimiestä ilmaantui majalle. Hirvihavaintoja oli viikolta runsaasti mutta ei yöllisiä jälkiä. Aluksi pari miestä lähti viemään ammuttujen hirvien nahkoja yhteisluvan keräyspisteeseen, kiitokset kaikille osallistuneille ja etenkin Jarille ja Reijolle.

Arvailtiin kohdetta ja taktiikkaa mistä kokeiltaisiin jahti aloittaa. Laitettiin Kimppa arvailtuun alueseen ja pian se löysi hirven, haukkuun meno Villeltä ei onnistunut mutta vaatteiden kastelu sitäkin paremmin. Hirvi eteni arvelujen mukaisesti kohti passimiehiä hieman kaarrellen, osuen lopulta Antin liikkuvaan passiin. Hirvi oli hyvällä ampuma etäisyydellä mutta aseen toimintahäriö pelasti hirven matkan jatkumisen. Aseen toimintahäiriö johtui jäätyneestä lukosta, onneksi vakavampaa vahinkoa ei tullut. Hirvi kulki alueen laidalta laidalle ja jossain vaiheessa matkaan liittyi "tappisarvi" uros. Passiin hirvet eivät enää tulleet pakastuvassa kuulaassa säässä. Passituksien aikana saatiin tietoon useita hirvihavaintoja, muuta ei metsä tänään antanut.


Sunnuntai 27.11.2016 Lumisade jatkui edelleen, päätettiin etsiä eilistä vasaporukkaa Kimppa koiralla. Koiralle olosuhteet olivat todella vaaralliset, lunta ohuen jään päällä! Hukkuneita koiria on ollut useita uutisissa. Eilisten hirven jälkiä tutkittiin ja Kimppa tarjottiin niiden perään useamman kerran mutta tulosta ei syntynyt. Auraamattomille teille ei enää kahdesta nurkasta nykiville autoille ollut mitään asiaa, nelivedolla vielä pääsi. Parempien kelien toivossa lopetettiin jahti.


Lauantai 26.11.2016 Lumisateinen aamu, jos jälkiä näkyy ne ovat taatusti tuoreita sillä lunta on tullut aamuyöstä alkaen toistakymmentä senttiä. Kymmenkunta jahtimiestä ilmaantui majalle, päätettiin yrittää jahtia sateesta huolimatta. Pari koiraa metsään viimeisimpien havaintojen perusteella, Rino saikin hirvet liikkeelle mutta ei lähtenyt niiden perään. Kamu laitettiin jälkien perään ja pian hirvet oli haukussa. Haukussa oletuksen mukaan kaksi hirveä, todennäköisesti vasaporukka. Mika oli Jarin opissa koiramiehenä metsässä, naarashirvi tuli miehille näkyviin mutta ei muita? Hirvi sai mennä koska oletus oli myös vasan mukanaolosta, tässä vaiheessa löytyi vain yhdet hirvenjäljet. Olivatko molemmat aikuisia kun toisen jälkiä ei näkynyt? Hirvi poistui alueelta ja jahtimiehet saivat poistua lumitöihin kotiinsa. Hirvi kääntyi takaisin ja palasi metsästysalueelle, kolmen miehen voimin tavoiteltiin koiran kiinnisaamista. Tienylityksessä havaittiin hirviä olevan jälleen kaksi ja toinen niistä oli vasa! Olispa tuon tiennyt niin asenne olisi ollut toinen. Koira luovutti ja palasi sopivasti takaisin tielle, päästiin kotiin sankassa lumisateessa.


Lauantai 19.11.2016 Paloiteltiin viimeviikonloppuna ammuttu uros ja lähdettiin kotiin. Jahtia ei siis jatkettu lauantaina ja eikä sunnuntaina 20.11.2016. Tarinan päivityksessä tuli pieni viivästys kun tietokoneen kovalevy sanoi yhteistyösopimuksen irti. Varmuuskopiot tallessa, ei siis suurempia huolia.


Perjantai 18.11.2016 Yhteisluvan palaveri Soitunmutkassa päätyi kompromissiin kahden osakasseuran voimakkaan vaatimuksen jälkeen. Päätettiin jakaa jokaiselle osakasseuralle 1+1 lupaa, siis aikuinen ja vasa.


Lauantai 12.11.2016 Luminen (n. 15 cm) aamu valkeni useaan hirvihavaintoon, jahtimiehiä koossa kymmenkunta joista aseellisia miehiä passiin kuusi miestä. Havaintoja oli usesta uroshirvestä, niinpä päätettiin etsiä näitä "poikaporukoita". Kamu koira laitettiin oletettuun hirvien oleskelualueseen. Kamu pääsi hirvien tai hirven jäljille ja alkoi haukkua, hetken haukuttuaan, koira lähti liikkeelle. Oletuksena tietenkin, että hirvet myös liikkeellä! No ei, Kamulla tuli muuta mieleen ja päätti pistäytyä välillä kotihäkissään? ainakin suunta oli kotiin päin. Kamu juoksi "Urpon tietä" pitkin päivystävän jahtimiehen Arin luokse. Kamu palautettiin autokyydillä työpaikalleen, kotvasen kuluttua koira alkoi kulkea hirven jälkien perässä. Suunta oli alueelta ulos, sattumoisin "rukkasmiehet" olivat oikeassa paikassa käännyttäen hirven kohti pohjoisen kahden miehen passiketjua kohti. Itse varmistin jäljistä hirvien määrän, isot aikuisen hirven jäljet löytyivät aivan rukkasmiesten edestä. Hirvi eteni Aapelin passia kohti, se oli 3+2 piikkisen hirven väärä valinta. Hirvi kaatui ja se oli peruslupien viimeinen hirvi, muutama oja nostatti vetomiesten hien pintaan ja könttyräpolvetkin pääsivät lopulta metsästä pois.

20161112_IMG_0443.JPG
20161112_111754.jpg


Torstai 10.11.2016 Edelleen tuulinen -8C pakkasaamu, eilen illalla päätettiin laittaa jahtikutsu koska hirvistä oli jälkihavaintoja. Aamulla klo 9:00 oli majalla laskettavissa runsas osanotto, peräti viisi miestä. Hirvenkaatoon riittää yksikin mies kun osaaminen on kohdallaan, tänään se ei ollut kohdallaan! Kimppa laitettiin jäljille hihnassa, se ei ollut koiran míeleen mutta irti päästyään matka alkoi taittua ja kulkevainen hirvi oli edessä. Haukkuun kunnolla hirvi ei jäänyt koko lyhyen jahdin aikana, pujotteli muutamien passimiesten välistä omille teilleen ja alueelta ulos. Hirvestä saatiin näköhavainto, uroksen sarvien piikkimäärä jäi kuitenkin arvoitukseksi? Kimppa ei ollut kiinniottoon tyytyväinen ja saataa muistaa seuraavalla kerralla "höynäytyksen". Iltapäivällä saatiin "poikaporukasta" kamerakuva, yhteensä noin 9-10 piikkiä. Talven muutosko on ajanut hirviä liikkeelle...?


Maanatai 7.11.2016 Tuulinen -10C pakkasaamu. Varmisteltiin eilisen karhun jälkiä, todennäköisesti karhu jäi lähialueelle. Toivottavasti karhu löytää sipivan tuulen suojan ja saa "unenpäästä" kiinni.


Sunnuntai 6.11.2016 Kymmenkunta miestä ilmaantui jahtiin tai sopan liemien hörpintään! Hirvihavaintoja ei ollut kellään tiedossa, yhdellä koiralla lähdettiin jahtiin kuitenkin. Aluksi saatiin "pomppuhirvi" naapurin alueelta passiin mutta paikka jossa passimiehen piti olla, olikin tyhjä. Seuraavassa paikassa oli sitten tuplamiehitys, onneksi ei mitään vaaratilannetta syntynyt kun hirvi meni näkymättömissä passimiesten ohi. Hirvi jatkoi samantien menoaan kolmannelle alueelle, passimiehet palasi majalle eilisen sopan rippeitä syömään.

Jahvetin koiralla oli jotain hajua tai vanhaa jälkeä jota se seurasi, kotvasen kuluttua koira alkoi varovaisesti haukkumaan. Seurasimme majalla tilannetta soppalautasten ääressä, haukku kesti kuutisen minuuttia ja koira palasi isäntänsä luokse. Mitä lie haukkunut? Jahvetti soitti ja ilmoitti, että koiran edessä oli karhu! Näköhavaintoa siitä ei saatu mutta selvät jälkihavainnot, karhu jäi oletettavasti lähialueelle.


Lauantai 5.11.2016 Soitun majalla tarjoiltiin Petterin keittämä makoisa soppa, vieraita lienee ollut noin 135-150. Pyhäinpäivän perinne jatkui ja jatkuu myös ensi vuonna samoilla kelloajoilla.


Perjantai 4.11.2016 Antti oli Salkomäessä mäyräkoiran kanssa aamupäivän, koira kierteli mäkeä haukkuen välillä. Iltapäivällä selvisi, että villisikaahan koira ajaa. Jahtiin saatiin kuusi miestä vielä hämärtyvään iltaan, koira oli välillä kiinni ja nyt se laitettiin uudelleen sian perään. Koira alkoi haukkua melkein heti, haukku eteni Hannun passiin mutta sika oli viisaampi ja kierti miehen edeten rantaa kohti. Sika päätti mennä järveen ja siihen se lyhyt passitus sitten loppui. Lopuksi selvitettiin vielä jälkiä ja lopulta selvisi mihin sika oli uinut mutta siitäkään ei ollut apua vaan sika meni uudelleen järveen ja lie nyt ties missä.


Sunnuntai 30.10.2016 Talviajasta huolimatta majalla oli aamulla vain kymmenkunta miestä, no sovittujen  sääntöjen mukaan ei ollut pakko tullakaan jahtiin. Viidelle passimiehelle mietittiin paikat, muutama merkattu passipaikka jäi auki:). Kolme aseettomaasa palveluksessa olevaa miestä laitettiin paukuttelemaan rukkasia alueen sivutielle. Kimppa laitettiin passilinjan toisesta päästä metsään, suunnitelmassa oli se huonopuoli, että hirvet oli juuri passilinjan kohdalla. Valtteri kohtasi ensimmäisen hirven jo passiin mennessään, Kimppa sai ko. hirven eteensä mutta haukkuun se ei jäänyt vaan kulki kokoajan miehet välttäen alueelta ulos. Valtteri oli löytänyt passipaikan annetuilla ohjeilla kahden merkityn paikan välistä samaan aikaan kun Kimppa oli vienyt hirven jo kauemmas. Nuorella ensimmäistä syksyään metsäsvällä miehellä oli aluksi tuuria, taas oli hirvi edessä hyvällä ampumaetäisyydellä. Havainnointi sujui hyvin, tarkasti uroksen piikit laskien 3+2, no senhän saa ampua... mutta kun piti ampua iski "hirvihorkka" ja laukaus ei ollutkaan tarkka. Hirvi katosi näkymättömiin, ampumapaikan tarkastelu näytti, että laukaus olisi mennyt ohi koska maassa oli iso luodin iskemäjälki. Kimppa saatiin kiinni toisen hirven perästä ja laitettiin ammutun hirven jäljille, hirvi löytyi ja pysyi haukussa paikallaan joten arvattavasti hirvi oli saanut osuman. Haukulle ampuminen ei onnistunut heti sillä hirvi lähti kulkemaan ja koira oli aivan hirven ympärillä. Lopulta koiramies Ville ampui uroksen, ensimmäinen haavoittava laukaus oli jäänyt taakse ja mennyt siististi läpi jättäen maastoon ne iskemäjäljet. Ampumatta hirviä ei saada mutta joskus käy näinkin, että hirvi joutuu kärsimään.

Passituksen lomassa Teuvo tarkasti passilinjan pohjoispuolen tuoreet ja vähemmän tuoreet makuukset;).

20161030_Kimppa_IMG_0425.JPG 20161030_Ville_IMG_0427.JPG
20161030_Teuvo_IMG_0424.JPG 20161030_Valtteri_IMG_0428.JPG


Lauantai 29.10.2016 Viikollinen talvi oli kadonnut ja vettä satoi ajoittain. Kolmella koiralla metsään, Kimppa palasi sairaslomalta sillä kynsi oli kasvanut jalassa täyteen mittaan. Kimppa löysi hirvet heti irtilaskemisen jälkeen, haukkua ei saatu mutta kuljettua matkaa tuli riittävästi. Vasaporukka kaikkosi kauas omilta alueilta, Kimppa ei halunnut tulla kiinniotetuksi helpolla vaikka jättikin hirvet tien ylityksessä. Arveli varmaan taas joutuvansa kuukaudeksi häkkiin. Muilla koirilla ei tulosta, jahti päättyi hyvissä ajoin tuloksettomasti.


Sunnuntai 23.10.2016 Tuulinen ja koleahko päivä passissa mutta sekin vaihtelua eiliselle sisäpalvelukselle. Kolme koiraa metsässä mutta haukkua ei saatu, passiin tuli kuitenkin emä ja vasa, hirvet saivat mennä sillä vasaluvat ovat käytetty.


Lauantai 22.10.2016 Kolme koiramiestä metsään, muilla jahtimiehillä lihankäsittelyä ja majan siivoustöitä hirvisoppatilaisuutta varten. Fiilis löysi hirven mutta se ei suostunut haukkuun omalla alueella, muilla koirilla tyhjää. Päivä päättyi lihanjakoon ja kotiin lähdöksi hyvissä ajoin. 


Maanantai 17.10.2016 Havainto näköhirvestä, metsästyksenjohtajalta lupa jahtiin. Kaksi miestä lähti koirankoulutus mielessä metsään, nuori karjalankarhukoira Hilla löysi hirven, oliko se nähty näköhirvi vai joku muu? Hirvi eteni siirtymähaukussa kohti Loutenmäkeä, metsästyksenjohtaja vilkaisi paikannusta ja päätti lähteä omalle tielle passiin, mukana nuorempi oppilas oma poika. Hirvi tuli oletettuun paikkaan, oli mielessä laskea hirvi ohi mutta koska mukana oli oma poika katsomassa ja nuori koira hirven perässä. Tuli tehtyä päätös ampua naarashirvi, matkaa n. 30m joten eipä siinä ollut ongelmia. Hilla oli varovainen kaadolla, taisi hieman pelätä hirveä tai sitten metsästyksenjohtajaa :). Harvinainen tilaisuus, koska tapahtumassa mukana kaksi kokelasta. Tämä oli nyt kolmas kaato metsästyksenjohtajalle tällä syksyllä, pitänee lopettaa valittaminen "häiriötekijöistä".

20161017_Heikki_122341.jpg


Sunnuntai 16.10.2016 Neljä koiraa metsään ja passimiehet jaettiin kahteen osastoon. Passimiehet ehtivät passiin juuri ja juuri kun Kamulla ja Fiiliksellä alkoi haukku. Kamun haukulle jouduttiin siirtämään passiosasto toiseen paikkaan koska haukku eteni eri suuntaan mitä aamulla oli ajateltu. Koiramies yritti Kamun haukulle ja lopulta onnistukin ampumaan urosvasan haukulle. Olosuhteet olivat vetiset sillä ampuminen tapahtui metsässä olevan altaan pienelle kukkulalle. Niimpä koiramies pyyti venettä ensimmäiseksi kaatopaikalle!

20161016-Jahvetti_WA0004_1.jpg

Fiiliksen haukku pysyi paikallaan, annettiin haukkua 1,5 tuntia. Haukun aikana aseteltiin passitukset kohdalleen pikkuhiljaa. Haukku oli hankalassa paikassa joten suunnitelmia piti pohtia tarkkaan. Rukkasmiehet olivat ratkaisevassa roolissa hirvien lähtiessä liikkeelle. Metsästys muuttui hankalammaksi juuri haukulle mennessä, tracker seurantajärjestelmä meni jumiin. Tosin näitä toimintahäiriöitä on ollut jo kahtena viikonloppuna, taitaa mennä muutama panta vaihtoon kun järjestelmän tuottaja ei viitsi edes vastata palautteisiin! Onneksi vhf yhteydet pelasi, haukku kuului ja suunta oli selvillä. Koiramies pääsi ampumaan naarasvasaa joka päättyi vasan kaatoon, lehmä päätettiin myös ampua koska oli epäily myös sen saaneen osuman vasaa ammuttaessa. Metsästyksen johtajana pääsin ampumaan hirven joka oli haavakko, tosin lehmä seisoi kuin sahapukki ampumisesta huolimatta, lopulta kaatuen.

20161016_Heikki_image1.JPG


Lauantai 15.10.2016 Pilvinen, tihkusateinen ja lähes tuuleton sää. Kolme koiraa haki tyhjää, muutama passimies tarkisteli viikollisia jälkiä mutta tuoreempia havaintoja ei löytynyt. Lähdettiin hyvissä ajoin saunanlämmitykseen kukin tavallaan.


Sunnuntai 9.10.2016 Edelleen kuiva ja tuulinen jahtipäivä, havainnoista huolimatta hirviä ei meinannut löytyä. Neljä muuta koiraa haki tyhjää mutta Kamu löysi naarashirven, hirvi ei pysynyt haukussa vaan lähti liikkeelle. Vauhtia oli sen verran, että ei ehditty saamaan passia eteen. Hirvi oli lisäksi paljon koiraa edellä, joten sillä hirvellä oli aikaa aistia passimiesten liikkeet.


Lauantai 8.10.2016 Kuivan ja tuulisen sään metsästystä, näyttöruudut pysyivät kuivana. Sovelluksien toimivuudessa ongelmia, etenkin ristiinpaikannuksessa joka ei ole ollut väliaikaista vaan toistaiseksi pysyvää!  Koiria metsässä oli viisi ja lähes täysi miehitys pasissa ja lihan käsittelyssä. Ensimmäinen passitus oli kaikkine tapahtumineen ohi 1,5 tunnissa, Peikon löytämät hirvet poistuivat naapurin puolelle. Saman aikaisesti 1. passituksen kanssa varmistettiin kolmen hirven tuoreet jäljet, Kamu sai hirvet haukkuun ja hirvistä saatiin näköhavainto mutta tarkkaa määrää ei saatu selville. Haukulle kaatoa ei pystytty tekemään, hirvet alkoivat liikkua ja hakea reittiä passien ohi. Monien vaiheiden jälkeen pienikokoinen naarashirvi tuli Jounin ja Antin passien väliin, koska ei ollut tietoa onko vasoja mukana, hirvi sai jatkaa matkaansa henkensä säästäneenä. Tilanteen mennessä ohi purin passitukset, Jari ja Kamu jatkoivat sinnikkäästi hirvien etsintää sillä tuo "mulli" ei ollut ainut.

Jaettiin lihat ja annoin passimiehille luvan lähteä kotiin koska ei ollut varmuutta Kamun halukkuudesta etsiä hirviä. Muutamia jahtimiehiä jäi vielä paikalle ja heillä oli intoa seurata Kamun hirvien etsintää. Etsintä tuotti tulosta, "emä ja vasa" löytyi ja haukku alkoi. Hirvet ajautuivat Putikonniemelle ja näyttivät jo menevän järveen mutta kääntyivät kuitenkin takaisin. Tässä vaiheessa niemen kannaksella oli kolme miestä vastassa, itse olin keskimmäisenä miehenä ja haukku tuli kohti kokoajan. Hirvet tulivat eteeni, no kumpi on vasa? sitä piti katsoa tarkkaan koska vasa oli lähempänä ja korkeammalla. Emä kuitenkin kääntyi poikittain ja silloin selvisi perhesuhteet, emä lähti etenemään oikealle puolelle ja vasa vasemmalle. Ammuin vasaa 15 metriin ja siihen päättyi ison urosvasan matka. Metsästyksenjohtaja ei kovin usein pääse tällaiseen kaatotilanteeseen, jahdin johtaminen kaikkine "häiriötekijöineen" sotkee oman passituksen. Yhteispeliähän jahti on, kaato omalle kohdalle ei ole tärkein asia, kiitokset jahtiporukalle saadusta kokemuksesta.


Sunnuntai 2.10.2016 Eiliseltä oli havaintoja paljon mutta syystä tai toisesta hirviä ei löydetty! Iltapäivällä nähtiin "pomppuhirvi" mutta se meni menojaan. Päivän päätteeksi löytyi vielä Jarin koiralle hirvet mutta ne ei kestäneet haukussa ja koira luovutti. Timo laittoi Peikon hirvien jäljille joka tavoitti hirvet, haukua jatkui iltapimeään saakka joka lienee ollut miellyttävää kuultavaa Timolle.

Jahtisäässä ei valittamista, koirille jopa liian kuumaa...

20161002_HR_DSC_0541.JPG 20161002_HR_DSC_0543.JPG


Lauantai 1.10.2016 Fiilis fiilisteli kaksoisvasaporukan haukkuun, viisas lehmä pujotteli passien välissä iltapäivälle saakka. Lopputuloksena molempien vasojen kaato, Hirvirannantien passiin ensin toinen (Mika) ja sitten toinen haukulle (Ville, alempi kuva). Kamu löysi hirvet kun osa porukasta oli jo kotimatkalla, passitus ei auttanut vaan hirvet meni välistä haistaen passit.

20161001_HR_DSC_0532.JPG 20161001_HR_DSC_0536.JPG
20161001_HR_DSC_0538_2.JPG


Keskiviikko 28.9.2016 Viisi jahtihenkilöä ja kaksi koiraa oli metsässä tuloksetta. Fiilis juoksi metsässä verenmaku suussa, oli tökännyt kielensä johonkin terävään! No yksi torni-passipaikka tuli katsottua lisää ja Aapelin uusi ajopeli tutkittua.


Sunnuntai 25.9.2016 Jahtiin lähdettiin viiden koiran ja lähes täyden hirvimiesmäärän voimalla. Heti aamusta karjalankarhukoira Penu alkoi haukkua ja hieman myöhemmin Fiilis löysi eilisen kulkija uroksen. Penun haukun ympärille aseteltiin passit, hirvi lähti liikkeelle haukulle menon yrityksessä. Itse pääsin näkemään vilaukselta kyseisen hirven, hirvi aisti passimiehet ja katsoi parhaaksi häipyä. Passeja siirreltiin useaan otteeseen mutta hirvi oli nopeampi. Fiiliksen löytämä eilinen kulkija uros pysyi haukussa mutta haukulle meno ei tuottanut tulosta, hirvi jatkoi menoaan naapurin puolelle.

Penun jäljittämä hirvi jäi iltapäiväällä haukkuun ja passit saatiin kohdalleen ja lopulta hirvi kulki liian lähelle passimiestä. "Pikku" Simo teki onnistuneen kaadon kohtuullisen pitkästä matkasta. Onnittelut kaatajalle ja koiran ohjaaja neidille.

20160925_IMG_0406.JPG

Sunnuntai 25.9.2016 Aamulla otettiin yhteiskuva ja nostettiin seuran viiri salkoon, merkiksi Jahdista.

20160925_DSC_0527.JPG


Lauantai 24.9.2016 Hirvimiehet kokoontuivat Soitunmutkaan mukanaan asiapaperit ja linjanraivaus välineet. Muutama koirakin oli mukana, sillä koiramiehet saivat mennä metsään ja yrittää haukulle ampumista. Aluksi tarkastettiin asiapaperit ja käytiin ohjeet läpi. Turvallisuus on se tärkein muistettava asia, toki monta muutakin asiaa pitää muistaa kuten vasasuoja-asia, sarvipiikkirajoitukset suositusten mukaisesti yms. Tupaisäntänä oli "Aapeli" joka tarjosi syntymäpäivä kahvit aamun aloituksena, kiitos ja onnittelut koko jahtiväen puolesta. Kuvassa puheenjohtaja A.Laukkanen (taustalla) luovuttanut muistoesineen Aimolle.

20160924_HR_DSC_0499.JPG

Kahdeksan ryhmää lähti tarkastamaan missä kunnossa passipaikat ovat. Yllättävän hyvässä kunnossa paikat oli, toki osasta paikkoja piti luopua koska metsä oli ottanut voiton tornista. Uusia paikkoja löytyi tilalle, avarilta metsäaukoilta kuten kuvista näkyy.

20160924_DSC_0507.JPG 20160924_DSC_0521.JPG

Koirat löysivät yhden hirven josta saatiin OmaRiistaan näköhavainto. Uros 2+2 piikkinen ei jäänyt haukkuun vaan kulki kokoajan eteenpäin.


Perjantai 23.9.2016 Hirvijahtia hoidetaan ja raportoidaan "Oma Riista" palvelun kautta, niinpä hyvä SEP hirvimies kirjaudu "Oma Riista" palveluun käyttäjäksi ja ilmoita sähköpostilla Heikille metsästäjänumerosi jos aioit syksyn jahtiin. Pyydä tarvittaessa apua Heikiltä tai Timolta.

Lauantai 6.8.2016 Kesäkokouksessa valittiin lisää metsästyksen johtajia, SEP hirvijahtia johdetaan seuraavien henkilöiden toimesta: Heikki Räsänen (metsästyksen johtaja), Timo Poutiainen (1.varajohtaja), Simo Antikainen (2. varajohtaja), Ari Laukkanen (3. varajohtaja), Heimo Räsänen (4.varajohtaja) ja Jari Kokkonen (5.varajohtaja)

Perjantaina 15.4.2016 pidettiin yhteisluvan palaveri jossa haettiin hirviluvat kaudelle 2016. Haettava määrä on 57 lupaa yhteislupa-alueelle, josta 25% pankkiin. Tämä tarkoittaa jos luvat myönnetään, SEP osuus on alkujahtiin 5 + 5. Luvat myönnettiin anotussa muodossa.

Vuosi vaihtui ja 2016 alkoi vuosikokouksen uusilla päätöksillä. Soitun Erä-Poikien puheenjohtajana toimii Ari Laukkanen harmaahirvikoiramies vailla vertaa. Metsästyksenjohtajana toimii jälleen Heikki Räsänen, apunaan Jari Kokkonen ja Timo Poutiainen. Lisää varajohtajia valitaan kesäkokouksessa 2016, heiltä edellydetään osallistumista hirvijohtajien koulutukseen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hirvijahti, 2016, Soitun Erä-Pojat, kaato, hirvikoira, hirvihaukku

SEP Hirvijahti 2015

Sunnuntai 22.11.2015 - Timppa

26.09.2015

Hirvijahti on taas käynnissä Soitussa. Aloitusviikonloppuna jahtiväki kokoontui perinteiseen yhteiskuvaan.Kuva HR.

20150926_091829_Hirviporukka_2015_hr.jpg

Aloituspäivän perusteellisen puhuttelun jälkeen päästiin tositoimiin. Penu löyti ykkösvasaporukan Pohjanvuoren alueelta. Reilu tunnin haukulle yritettiin, mutta hirvet vetivät pitemmän korren. Aamulla tulleen havainnon perusteella Murre etsi hirvet Ollinmäen luota. Ei tykänneet hirvet kuunnella haukkuvaa koiraa ja lähtivät karkolle naapurin alueelle.

Evästauko kodalla teki terää. Iltapäivällä Kamu kaivoi taimikossa piilotelleen vasaporukan esille, vaikka taisi jo koiranomistajallekin epäusko koittaa ettei hirvet löydy. Reilun kahden tunnin haukulle ei päästy, vaan hirvet karkkosivat. Muumilaakson passissa tuplavasaporukka pinkaisi tien yli Heikin näköetäisyydellä. Illan mittaan Koirajärven korvelta Kamu juoksi karkkoavan hirven perässä Hirvijärven alueelle. Aulis pääsi näkemään häkkipään. Piikkejä oli riittävästi, mutta tarkkaa lukua ei kerennyt laskea. 

__________________________________________________________________________

27.9.2015 Kahden syksyn tarjoilulla aloitti tupaisäntä Simonkin toisen jahtipäivän. Maittavat piirakat pullat tekivät kauppansa. Kuva TP.

20150927_071907_Tupasisanta_Simo_TP.jpg

Toisena jahtipäivänä jo päästiin kaadon makuun. Koirajärven korvelta tuplavasaporukka löytyi Kamun haukkuun ja siirtyi passilinjan tuntumaan. Mikko pääsi kaatamaan urosvasan.

Hirvet löytivät myös Kimpalle ja Murrelle, mutta menohalut olivat tälläkin kertaa liian vaihdikkaat. Onkohan Kohmalle kehitetty hirvimagneetti, kun sinne hirvet vaan haluavat juosta?

________________________________________________________________________

1.10.2015

Havaintojen perusteella viikkojahtiporukka suuntasi Hirvijärvelle hirviä jahtaamaan. Nopeasti Kimppa hirvet löysikin haukkuun. Hirvet karkkosivat passin kautta nahkansa säästäen.

_________________________________________________________________________

3.10.2015

Toinen jahtiviikko aluillaan. Yöllisen myrskyn jäliltä puita oli pitkin poikin, osa vielä sähkölinjojen päälläkin. Aamukahvit kuitenkin saatiin jo juotua majalla.

Porukka jaettiin kahtia, toinen porukka suuntasi Saunaniemeen ja toinen passitti Litmaniementien ja Pärsnämäen suunnassa.

Penu ja Murre tarkastivat Jouhisenniemeä ja Salkomäen seutua. Merkkejä hirvistä oli, iästä ei saatu selvyyttä. Maisemat olivat hienot Salkomäen päällä: ruska oli parraillaan Juojärvellä.

Kamu ampaisi hakemaan Surmannotkon suuntaan. Ensimmäiseltä lenkiltä pärähti haukku päälle. Passia siirreltiin haukun ympärille. Jari pääsi tornista Koivuharjulla hirveä ihastelemaan, mutta myrskyn heikentämien kuusien kaatuminen haukun vieressä sai hirven hyppäämään karkolle juuri ratkaisevalla hetkellä. Oliko uroksella 6 vai 7- piikkiä, sitä ei saatu selville, mutta annettiin jatkaa sukuaan. Puolenkymmentä tuntia Kamu tarkasti seuran rajaa Kantelumäessä.

Ei mennet Kimpallakaan pitkään hirviä etsiessä. Loistolöytö ihan passilinjan eestä. Passimiehet olivat juuri tosin siirtyneet Kamun tilanteeseen. Ei huolta, ei Kimppa kesken luovuta. Parin tunnin haukulle Ville hiipi Riita-Ahon maisemissa. Lähellä oli mutta ei tarpeeksi hyvässä paikassa. Karkolla hirvet kartoittivat Pärsnämäen passit, mutta eivät myötätuulen puolella ollutta Heikkiä huomanneet. Naarasvasa kaatui Koiramäenjoelle.

Tauko on paras osa jahtia. Vasa majalle nylkyporukalle työstettäväksi ja tulet kodalle. Kimppa jatkoi haukkuaan Kumpumäessä. Passi laitettiin paikoilleen ja Ville hommiin. Ei taaskaan onnistanut haukulle kaato, mutta hirvet lähti liikkeelle. Timon eteenhän tuli emä ja vasa, Kimppa kintereillään. Oliko vauhtia liian paljon vai kuuset liian tiukasta, kun laukausta ei kuulunut? Ei, koira oli liian lähellä turvalliseen laukaukseen.

Haukku siirtyi Tonkkorin korvelle. Ville kävi vielä pariin kertaa haukulle yrittämässä. Hirvet taas karkkoon passeja väistellen. Aimo oli kuitenkin nopeasti passissaan ja toinenkin naarasvasa kaatui. Kimppa jatkoi vielä iltavuoroa emän kanssa. Kaikkiaan yli 11 h haukku. 

________________________________________________________________________

4.10.2015

Koiria metsään hirviä hakemaan. Passeja varmoille paikoille.

Penu etsi hirviä Pohjanvuoren maastosta. Pontus tarkasti Kanamäen ja Tonkkorin seutua. Kamu varmisti Ollinmäen kolmiota ja Murre samoili Pirttimäessä.

Haukkuhan se jo kajahti heti ensimmäiseltä Murren lenkiltä. Sektorista oli sivussa ja tais loppui lopuksi louhikkoon sujahtaa. Oiskohan ollut supi? Ei Timo eikä Murre olleet harmissaan tapahtumista, kun oli kuitenkin haukkua kuultu. Uutta vaan etsimään. Pirttimäen kivellä oli hirvi poikinee käynyt sitten viime käynnin. Jälkiä oli tullut kosteaa maahan vieri viereen. Jälet piiloon niin voi seuraavan kerran kurkata kävijät. Murre teki hakulenkin lampien kannaksella. Hakua suunnattiin Pirttijärven ja Ahvenlampin maastoon ja sieltähän se hirvi löytyikin melkein sylistä. Haukku alkoi 100m päästä Timosta. Uteliaisuus voitti ja isolla kuusikolla jo naarashirvi koiraa ajoi takaa. Onko vasoja pusikossa? Ei vaan uskalla ampua ensi vilaukseen, vaikka hirvi seisoikin 30m päässä. Karkkohan siitä tuli ja taas seuran raja tuli liian nopeasti vastaan. Pikku haukku kuitenkin vielä naapurinkin puolella lämmitti koiranomistajan mieltä.

Simolla ei Koivuharjun passissa ollut pitkä aika vaikka ei haukkuja kuulunutkaan. Innokkaan kanalintumiehen ajatukset olivat iloiset, kun teeret kukertivat myrskystä selvinneinen puiden latvoissa. Ja aikansa kukerrusta kuunneltuaan alkoi jo risut katkeilla. Uroshirvihän se sieltä pisteli tulemaan Kuatrasen piästä päin. Sarvia piti lukea, mutta neljään vaan luvussa päästiin. Uusi kiikari rupesi hintaansa hankkimaan. Koivumäen Timo avusti hirven noudossa. Tais pari kuustakin taipua Foordin alla. Tänäkin vuonna hirvisoppahirvi saatiin.

Kamu löyti juoksuttajahirven Ollinmäestä. Ei varmaan tykännyt haukkumisesta, kun pisteli karkolle.

Kaatoja toisen viikonlopun jälkeen : 1 aikuinen (uros) ja 3 vasaa.

PIC10.jpg

________________________________________________________________________

10.10.2015

Jahtiväki suuntasi Kolarin kolmioon ja Hirvijärven suuntaan.

Murren haku ei meinannut pysyä sektorissa, tais se magneetti jo vaikuttaa koiraankin.

Kamulla oli onneksi nopea löytö Saunasuolla, joten passimiesten piina hellitti ja he pääsivät kuuntelemaan haukkua Hirvijärven suunnan passiin. Uros ei haukussa kuitenkaan halunnut tulla kaadetuksi, vaan suuntasi pohjoisen suuntaan.

Murre haku Kolarin kolmiota kuitenkaan sieltä hirveä löytämättä. Mistä lie vanha tuoksu nenään tullut, kun vainua veti jo Ollinmäkeä kohti. Yritin koiraa poiskin kutsua, mutta vauhtia oli jo mukavasti. Ei vauhti aikakaan hiljentynyt kun koira tavoitti koko syksyn koiria kuntouttaneen mullikan. Seuraamista aikansa, mutta ei haukulle antautunut. Edellisen viikonlopun hirvet kuitenkin saatiin soppalihoiksi laitettua.

Illalla majalla vieraili värikäs ja eläväinen Unkarilaisten jahtivieraiden joukko. Patoon miesten jahdissa oli he saaneet vasan ja naaraan kaadettua. Ei ollut porukka ennen hirveä nylkenyt mutta saksanhirvia ja vastaavia oli eräänkin oranssinutun käsien kautta 1000 luonut nahkansa. Oli myös ammattimaiset otteet. Tankeroenglannilla asioita yritin kertoa, hyvin meni tieto unkarilaisillekin. Tais olla jonkun mielestä juhlajuomaa jo nautittu 70-luvun tyyliin.

__________________________________________________________________________

11.10.2015

Oli taas yöllä tullut havaintoja hirvistä. Tällä kertaa kivellä vieraili uros ja tuplavasaporukka. Trategiaa pohdittiin ja päädyttiin Kuatran kautta koukkuuseen. Meinas jo epäusko yllättää kun samaan aikaan oli ollut tuplavasat syömässä haapaa naapurin puolellakin. Murre taas hommiin. Kuntoa on mutta aamusta piti intoa vähän houkutella esille. Nuolukiven luona homma alkoi kiinnostaa ja kohta jo pärähti haukku käyntiin. Olikohan se Ierikka siinä kottikärripassissa? Tais hirvet passimiehen alleen kaataa... Eipä ollut. No oli kyllä hirvilläkin vauhtia ihan riittävästi. Passi uuteen asentoon Kohmantien suuntaan. Koira olikin jo saanut hirvet kiinni, mutta ei pitkään haukku kestänyt kun tuli isäntää ikävä. Takaisin metsään vaan. Taas haukkumaan innokkaasti. Eipä iloa pitkään kestänyt, kun Heikki kuiskasi puhelimeen; koira tuli, hirvet ei?! Vielä kerran pojat. Hirvet olivatkin ihan passin eessä. Onneksi tällä kertaa reilun puolen tunnin haukkuun jo pääsin hiipimään. Liekkö olleet hirvet kuuroja, kun ei sitä risun pauketta kuulleet? Karkkohan siitä aikanaan tuli. Hirvet suojautuivat puiden taakse ja taas vasannahka jäi ehyeksi. Puolenkymmenen kilometrin kunniakierros Kohmalla ja takaisin alueeseen. Koiralla puhti loppu ja hirvet jäi kasvamaan.

Kamu tarkisti Ollinmäkeä. Ei olleet hirvet siellä, mutta Koiralammin tasalta vauhtia riitti. Naaras otti vauhtia, että pääsisi Surmannotkon passilinjasta läpi. Kamu pisteli parastaan, mutta ei hirvi pysähtynyt ennen kolmatta seuraa.

Jäi tämä viikonloppu ilman saalista.

Murre_haukku_11102015.png

_________________________________________________________________________

17.10.2015

Kimpalla taas nopea löytö Koirajärven korvelta. Hyvin passit kierteli, mutta asettui sitten Pirttimäkeen seisontahaukkuun viimein. Ville pääsi kaatamaan vasan haukkuun.

Havainto oli tullut rannan puolelta. Pontus jäljille. Rämänniemen kautta Saunaniemeen, jossa passi oli kohdallaan. Aimo pääsi kaatamaan naarasmullin.

Kamu tarkisti Kumpumäen. Ei havaintoja.

________________________________________________________________________

18.10.2015

Kamu taas elementissään. Haukku raikui ja passia viriteltiin. Passi oli valmiina ja hirvet lähestyivät ketjua. Mikä lie hirvet saaneet kääntymään ja suuntaamaan kohti Simon miehittämää passia. Laukaus kajahti, mutta ei vasa jäänyt lähietäisyydelle. Kamu kuljetti naarasta Koiramäen passin läpi. Ois ollu kaatoholli Teuvolla ja Urpolla, mutta hyvin piti kuri. Taas Jounin jälkikoiralle oli käyttöä. Tarkasti jäljet haisteli, veritipat näytti. Siellähän se vasa oli makkuulla haavojaan potemassa. Kamu kaveriksi ja Jari pääsi kaatamaan vasan.

Kimpalla oli haukku Pirttimäessä ollut jo viisi tuntia. Ville lähti katsomaan oisko sopiva hirvi kaadettavaksi. Ei ihan onnistanut, mutta tais käydä jonkin passimiehen eessä aika lähellä.

Kaatoja neljännen viikonlopun jälkeen 2 aikuista (uros, naaras) ja viis vasaa. Lupia jäljellä 4,5 kpl. Eli puolenmatkan rouvissa ollaan siinä tilastossa. 

_________________________________________________________________________

24.10.2015

Veikö syksyn ensimmäiset sateet hirvenhajut? Tiukassa oli löydöt vaikka useammalla koiralla hirviä etsittiin. Kamu löysi aikuisen hirven Koirajärven korvelta, mutta ei antaunut tämä hirvi haukkuun vaan juoksetti koiraa.

_________________________________________________________________________

25.10.2015

Uuteen päivään uusin voimin. Havaintoja tuli hirvien liikkeistä Saunaniemen suunnalta. Aimon tarkistusreissu varmisti havainnon ja Fiilis pääsi hirvityöskentelyyn käsiksi. Salkomäen rannassa haukku raikui. Tuplavasaporukka tuli Korpelan Himmelin takana Urpon passiin. Laukaukset kajahtivat ja vasat kaatuivat.

Kaatoja viikonlopun jälkeen kaikkiaan 2 aikuista (uros ja naaras) ja 7 vasaa. Lupia jäljellä 3,5. Yksi aikuisenlupa muutettiin vasoiksi.Kuva Tepu

Jahti jatkuu hirvisopan ja isäinpäiväviikonlopun jälkeen la 14.11 klo 8.00.

Salkomaen_vasat.jpg

__________________________________________________________________________

Syksy on ollut erikoisen lämmin, jopa nurmikkoa on joutunut välillä leikkaamaan...

18.11.2015

Havaintoja useasta hirvestä, Heikin johdolla käytiin jahtiin. Jahti päättyi ennen kuin se ehti kunnolla alkaa... Aulis tuskin ehti torniin kun 5-piikkinen tuli ampuma etäisyydelle, nopean ja varman  tarkastelun jälkeen Aulis ampui tappavan laukauksen urokseen. Jahtiajaksi merkittiin 10 minuuttia, Kimpalle kaato ei kuitenkaan kelvannut, koira jatkoi yllättävästi hirvihaukkuun Kumpumäkeen.

20151118_100813.jpg

_____________________________________________________________________________
21.11.2015

Lunta satoi...Salkomäestä havainto hirvistä. No sinne sitten ja Kimppa tosi toimiin. Teuvo ampui vasan mutta se ei kaatunut näkösälle ja niimpä Mika sai katsella naaraan haukkua 10 metristä ja muistella "vanhoja" ampua vaiko ei? no ei; koska varmuutta vasan kaadosta ei ollut. Naaras jatkoi matkaansa mutta ei turvassa, vasan kaato varmistui ja niimpä päätimme naaraan kaadosta. Naaras tuli Villen syliin, laukaus oli hyvä mutta eipä se aivan heti kaatunut...no löytyi kuintenkin lähistöltä hyvän osuman saaneena.

____________________________________________________________________________

22.11.2015

Lunta satoi lisää, etsittiin jälkiä alueelta, yhdet löytyi ja niinpä niitä seuraamaan... Alku ei näyttänyt hyvältä mutta jäljet kuumeni äkkiä, samalla myös muutama hirvimies. Joet olivat runsas vetisiä ja virtaavia, Kimpalle ei virtaava vesi kelpaa joten siinä tuli viivettä. Jahtipäällikkönä laitoin passit varmuudella Hirvirannantielle, Aapeli kaatoi syksyn viimeisen hirven kosteikon kulmille, saiihen kaaton päättyi syksyn jahti.

20151122_123446.jpg

Aapelille Urpo laittoi kunnon kaatajan "havun" jos joku kaato on jäänyt uhohduksuiin. Aapelilla kaatoja lienee jo kuutisen kymmentä tai jopa ylikin.

20151122_122907.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hirvijahti, 2015, Soitun Erä-Pojat, kaato, hirvikoira, hirvihaukku

SEP Hirvijahti 2014

Maanantai 22.12.2014 - SEP Jahtipäällikkö


22.12.2014 Tässä vaiheessa Oikein Hyvää ja Rauhallista Joulua kaikille tälle palstalle eksyneille.
21.12.2014 Ensitöikseen laskettiin hirvet alueelta ja pari koiraakin pääsi vielä hirville. Laskennan tulos oli 12 hirveä, tulos ei yllättänyt sillä pohjana oli hyvät havainnot ja tiedot hirvistä edellisiltä viikoilta. Lumen syvyydeksi mitattiin 37 cm, eikä mistään kinoksesta. Hirvien liikehdintä ennakoi säätilan muutosta, sanokoon kuka mitä tahansa.

19.12.2014 Koira laitettiin metsään haukun toivossa, eipä kestänyt Kimpalla kauan kun jo haukku alkoi raikaa. Löytöhaukun verran annettiin haukkua ja sitten koiramies haukulle sekä loput neljä jahtimiestä tiukkaan passitukseen. Keli oli senverran kehno, että haukulle ei voinut päästä. Hirvet suuntasivat ennustetusti passimiehien ulottuville, ensin pääsi hengestään vasa ja sitten lehmä suuntasi metsästyksenjohtajan eteen. Metsästyksenjohtaja ampui tietoisesti ja harkitusti hirven koska vasa ei sitä enää seurannut. Oliko tuo myös piste ns. "iin" päälle sen aika näyttää.
13.12.2014 Johtaja vietti vapaapäivää muissa kuin jahdin merkeissä ja jahtia johti 1.varajohtaja. Jako kolmeen, osa lihan jatkokäsittelyyn ja toinen osa metsään passiin, lisäksi pari koiraa koiramiesten ohjaamana passimiesten iloksi lumisateiseen metsään. Tuloksena kokemusta ja raitista ilmaa.
Illan hämyssä vietettiin erämiesten pikkujoulu, osallistujia olisi mahtunut mukaan enenmänkin.
11.12.2014 Illan hämärtyessä Erkki Savolainen kävi opastamassa Soitun poikia hirven käsittelyssä. Ammattilaisen taitoja pyritään monistamaan kaikkien seuran hirvimiesten käyttöön.
7.12.2014 Muutaman sentin lumijäljiltä löytyi yölliset hirven jäljet, hirvi jäi pieneen lenkkiin. Päätettiin lähes eilisellä porukalla katsoa mitä tuleman pitää. Passit paikoilleen ja Murre metsään suoraan hirven jäljiltä, löytö tuli läheltä ja hirvi törmäsi lähes koiramieheen. Hirvi käänsi kulkunsa suunnan myötätuuleen, kohti "virrassa" vaanivaa passimiestä, se oli sen naaras hirven viimeinen virhe. Hirven matka päättyi rantapenkkaan, lopputaivallus tallentui videolle katseltavaksi. Tämä oli tämän syksyn toinen naaras hirven kaato ja tahallinen sellainen.
6.12.2014 Itsenäisyyspäivää vietettiin kymmenen miehen ja yhden koiran voimalla metsässä. Haukku saattin ja se kestikin useita tunteja, hirvi ei kuitenkaan osoittaunut sopivaksi ammuttavaksi haukulle mennessä. Hirvi kaikkosi lopuksi metsästysalueelta ja loppuarvailuksi se todettiin sarvensa pudottaneeksi urokseksi. No menköön menojaan...
5.12.2014 Yhteisluvan palaveri Tapion Poikien majalla, listalla oli kaksi asiaa. Ensimmäinen asia oli loppujen "pankkilupien" käyttöönotto. Päätettiin ottaa loput luvat käyttöön, jahtia jatketaan harkitusti jäljellä olevaan kantaan. Soitun Erä-Poikien osuus loppuluvista 1+1, eli jäljellä on yhteensä kolme pyyntilupaa. Toinen käsiteltävä asia oli hirvien lumijälkilaskenta, tehdään sitten kun on riittävästi lunta maastossa.

30.11.2014 Jahtia jatkettiin klo 9:30 "toisen käden tietojen" perusteella ja eilinen hirvi unohtaen. Kamu löysi hirvet nopeasti ja haukku alkoi aivan passimiesten edessä. Tosin miehiä oli harvassa ja hirvet peilasivat miesten liikkeitä kokoajan. Koiran omistaja yritti haukulle ja pääsikin hyvin näköetäisyydelle, kaksi aikuista ja vasa oli haukussa. Sopivaa ampumatilaisuutta ei koiramiehelle suotu, hirvet valuivat kuitenkin sopivasti passimiehiä kohti. Tilanne päättyi lopulta urosvasan kaatoon vaikka siinä hilkulla oli koitua hirvien onneksi tyhjä passipaikka.

29.11.2014 Jahti jatkuu klo 8:00, jos on koiramiehiä,passimiehiä ja tietenkin hirvihavaintoja... Kaikkea löytyi lopulta. Aamupäivä meni odotellessa mutta puolenpäivän jälkeen havaintoja tuli. Ensin tuli naapurilta tieto mahdollisesta haavakosta, passiin ehdittiin lähteä mutta melkein heti tuli tieto hirven löytyneen kuolleena. Sen enempää se ei meitä koskenut, kävin kuitenkin paikalla toteamassa tilanteen ilmoituksen mukaiseksi. Kamu koira oli samaan aikaan päässyt hirven jäljille, hirvi osoittautui hyvin liikkuvaiseksi. Passiin sitä ei saatu tulemaan vaan se kulki passit kiertäen omia polkujaan. Illan pimeys vei sitten lopulta voiton ja hirvi vielä lopuksi päätti lähteä uimaan järven poikki.


17.11.2014 Jahtia ei ole 22-23.11 koska ei ole johtajia johtamassa.


16.11.2014 Jahti sai odottamattoman käänteen heti aluksi kun koira karkasi ilman pantaa metsään. Etsintää tehtiin kaikin voimin mutta ilman minkäänlaista havaintoa koirasta koko päivän ja illan. Huoli koirasta oli suuri koska lampien jäätilanne ei ole koiralle kovin turvallinen tällä hetkellä. Koira löytyi maanantai aamuna kanuloukusta mutta aivan eri suunnasta mikä oli oletus. Naapuri seuroilta pyydän ymmärrystä asiaan, emme olleet etsimässä hirviä vaan hyvää ja toimivaa koiraa.


15.11.2014 Jahtia jatkettiin puolikas porukalla, kaksi isosarvista hirveä kävi ampumaetäisyydellä mutta ne saivat jatkaa matkaansa meidän osalta turvallisesti sarvirajoituksen vuoksi.


16.10.2014 Edellisenä päivänä alueelle tuli kaksoisvasaporukka, tätä tarjottiin Kimpalle haukuttavaksi torstai aamupäivällä. Hirvet löytyivät helposti, koiran annettiin haukkua rauhassa parituntia. Passimiehiä saatiin kasaan viisi, tunnin passituksen päätteeksi hirvet tulivat passimiehen eteen. Kun tilanteessa on kolme hirveä ja koira, paikat ja ampumatilanteet vaihtuvat nopeasti. Ampujan pitäisi varmistaa monta asiaa saman aikaisesti, koiran turvallisuus, hirvilehmän sijainti vasoihin nähden ja jne. Tässä tilanteessa ensimmäisen laukaus tuotti urosvasalle kuolettavan puhtaan keuhko-osuman mutta luoti meni läpi osuen viereen taakse tulleen naarasvasan takalistoon. Ampuja paikkasi köntyilevää naarasvasaa toisella kuolettavalla laukauksella, näin kaatui molemmat vasat. Perusluvista jäljellä enää puolikas eli vasan lupa, taitaa pukata hirvimiehille kotitöitä hirvijahdin sijasta.


12.10.2014 Harimoitiin eilisiä jälkiä vähän muualtakin,pääsääntöisesti tarkoitus oli olla vasajahdissa. Kamu oli siellä muualla ja toisaalla ja löysi hirven haukkuun melko pian, hirvi osoittautui kymmenen piikiseksi sonniksi joten se jätettiin sarvirajoitusten takia rauhaan. Koira ja isäntä saivat jatkaa tilannetta harjoitusmielessä ja iltaan saakka sitä harjoitusta riittikin.

Päivä sai uuden käänteen kun pohjoispuolen naapuriseura ilmoitti, että seuramme alueelle on tulossa haavoitettu naarashirvi. Hirvi oli kuitenkin senverran virkeä, että se ehti alueemme sisälle ensimmäisten passien ohi. Seurojen erilaisen johtamisen ja erilaisten seurantalaitteiden "hässäkässä" hirvi ehti seuraavaan passiketjuun, hirvi tuli näkyviin mutta ei ampumaetäisyydelle. Tässä vaiheessa kun hirvi kääntyi takaisin vaihdettiin koiraa, Pontus sai jatkaa hirven perässä. Hirvi eteni takaisin ensimmäistä passiketjua kohti ja tietenkin haistaen passiketjun. Tässä vaiheessa epäiltiin Pontuksen palaavan jälkiään myöten ja hirven kaikonneen passin läpi. Passiketjun päästä hirvi olikin mennyt menojaan ja kun sieltä vielä löytyi tippa verta niin luultiin sen haavakon menneen siitä. Tässä vaiheessa todetuille hirven jäljille tuli koirien ja miesten liiallinen keskittymä, kun nämä kehityskeskustelut oli saatu päätökseen kuului radiopuhelimesta ilmoitus, että Hannu on kaatanut naarashirven Pontuksen tuomana kala-altaan päähän. Tässä vaiheessa Jounin verijälkeä jäljestävä koira laitettiin kulkemaan ensimmäiseksi havaittua verijälkeä naapuriseuran johtajan kanssa. Hannun kaataman naarashirven kulkujäljiltä löytyi runsaasti veritippoja  ennen ampumapaikkaa ja kun lisäksi hirvestä löytyi eri kaliiberilla ammuttu luodin reikä säkän tienoilta niin tilanne oli saatu lähes päätökseen. Naapuri seurue vei suolistetun hirven sovitusti omalle majalleen jatkokäsittelyyn, Jouni varmisti vielä koirallaan verijäljen kaadolle saakka, matkalla kuusi tietä joten haastetta koiralle riitti.

Haavakko hirven mukana oli toinen hirvi sotkemassa tilannetta ja jonka jalasta ne muutamat veritipat olivat tippuneet, luonnolista kun maasto kivistä ja kalliosta. Naaraan veri jälki oli erilainen, selkeät erillään olevat tipat askeleista. Tilanne saatiin selvitettyä vaikka sitä "hässäkkää" välillä olikin, jälkiviisaus se tätäkin vielä muuttaa...


11.10.2014 Kylmiössä odotti lihan paloittelua melkoinen määrä ruhoja, tässä vaiheessa suuri kiitos käsittelyyn osallistuneille. Ilman tätä vaihetta lihalla on vielä pitkä matka jahtimiehen lautaselle.

Perjantai iltana oli näköhavainnot kaksoisvasaporukasta, niiden etsintään suunnattiin heti lauanatai aamusta. Keli oli sateen tihkuinen ja työskentelyolosuhteet koiralle haastavat, haukkuun ei hirviä saatu mutta siitä huolimatta Ville kaatoi toisen vasan aivan peräkärryetäisyydelle tien varteen. Onni suosi jäljelle jäänyttä toista vasaa, elolle vielä toistaiseksi, kaikkea ei voi aina saada kerralla jos toisellakaan.


5.10.2014 Aamulla ensimmäiseksi metsästyksenjohtaja saatettiin ajantasalle kertaamalla eiliset tapahtumat.

Osa porukasta jäi lihan paloitteluun ja loput jahtimiehet metsään, koiria metsään meni kolme. Pontus tarkisti ensin kaikki alueen talot, onhan se hyvä tarkistaa ettei ulkopuolisista ole jahdille haittaa. Uudelleen metsään komennuksen jälkeen hirvien löytö tapahtui välittömästi ja löydöstä yhdeksän minuuttia eteenpäin Teuvo kaatoi kaksi vasaa tyylikkäästi. Hirvet majalle nyljettäväksi ja hieman huikopalaa jahtimiesten suuhun, Pontus laitettiin vielä uudelleen metsään ja ei siinä tarvinnut pitkään odotella kun haukku oli päällä. Haukun sijainti oli huono, etäällä teistä ja kasvavassa taimikossa sekä tuulen suunta ei suosinut passitusta. Suunnitelma oli tehtävä ja passitus saatava paikalleen josko sieltä pyyntiluvan mukaisia hirviä tulisi näkyville. Mikko ja Jyrki tuulen piälle passiin, ensin arpoivat kummanko paikan se johtaja antoi kullekin, Jyrki meni viikontakaisia muistelemaan vapaaehtoisesti ja järjestys meni kaavion mukaisesti. Ville meni haukulle tehden hajujäljet takapassiin, hirvet havainnoivat passien sijoituksen ja yrittivät karata törmäten Villen jälkiin. Hirvet tekivät täyskäännöksen edeten lähemmäs Mikon passia. Mikko oli valmiina tornissa ja tilanteen tasalla. Hirvilehmä vasan kanssa tuli passiin, ensin vasan kaato ja kun hirvilehmää ei enää vasa seurannut niin hirvilehmä sai vasan mukaisen kohtalon. Kaadettujen hirvien vetäminen tien varteen oli raskas urakka mutta onnistuneen jahtipäivän päätöksenä kuitenkin mieleinen. Muille kahdelle koiralle ja niiden mukana olleille jahtimiehille tuli pelkästään raitista ilmaa ja kuntoilua. 

Lupia jäljellä enää kaksi pyyntilupaa, toivottavasti jahti jatkuu suotuisissa merkeissä loppuun saakka.


4.10.2014 Heikin hirvijahtipäivä vaihtui vapaapäiväksi ja matkaksi Raasion haulikkoradalle kauden viimeiseen koitokseen. SEP jahtia johti Timo ja melkoinen koitos päivästä tulikin. Jounin kolmas ampumatilaisuus ei tuottanut heti kaatoa, mutta ampujan oma koira on koulutettu verijäljelle joka jäljitti uroksen liikkeet veteen. Monien vaiheiden jälkeen uros oli jälleen järvessä uimassa mutta Ari soutuveneen kaleeriorjana ja Ville aluksen luotsina hoitivat hirven tuskat pois. Joka vuosi tavalla tai toisella joku saalista tulee uitettua se on enemmän sääntö kuin poikkeus.


2.10.2014 Ari ja Ami jahdissa, haukussa hirvilehmä ja vasa. Opitulla tavalla naaras jätti vasansa ja alkoi juoksettaa koiria ja miehiä. Hyvä haukku ja ampumamahdollisuudella nähty naaras.


1.10.2014 Viiden henkilön muodostama ryhmä kävi tarkastamassa Timon johdolla saaret. Lyhyesti kerrotuna, oikein hieno ulkoilu sää ilman hirvihavaintoja.


28.9.2014 Hirvijahdin toinen päivä, päätettiin lähteä etsimään alueella nähtyä "handsfree" uroshirveä, kyseisellä uroksella on toinen sarvi kasvanut handsree sangan mukaisesti alaspäin. Metsään lähti kolme koiraa kukin omilta suunniltaan, passit sitten siihen sopivasti lomittain. Passimiehillä piti olla nyt hallinnassa useampi sektori. Melkeinpä samalla minuutilla Murre ja Pontus koira löysivät hirvet ja haukku alkoi. Harmi vain, että tuulen vuoksi molempia ei voinut kuulla "livenä" yhtäaikaa. Timo lähti hiipimään Murren haukulle ja Ville samoin Pontuksen haukulle, kotvasen kuluttua myös kolmennella koiralla Kamulla oli juoksuhirvi edessä. Naarasmullikka suunnisti suoraan samaan alueseen kahden muun koiran seuraksi, pieni pelko oli homman kaatumisesta tähän koirien kohtaamiseen. Kuinka ollakkaan viimetipassa Pontuksen haukussa olleet lehmä ja kaksi vasaa lähtivät liikkeelle poistuen passitusalueesta, lähtivät ikäänkuin pois alta.

Timo oli hiipinyt jo haukulle ja saanut selville, että haukussa on lehmä ja yksi vasa. Timo kaatoi vasan oman koiransa haukkuun, vasa oli naarasvasa. Timo ryhtyi järjestelemään vasan suolistusta ja pois kuljetusta. Muut jatkoivat passitusta jännittyneenä...

Kamu alkoi haukkua samalla kun Pontus poistui alueesta. Muutamia havaintoja naaraasta ja yhdestä uroksesta tuli passeista, eläimet näyttivät poistuvan alueelta. Kuinka ollakaan uros tulikin takaisin ja Jounin passiin, hirven kannalta kohtalokkain seurauksin. Jouni kaatoi uroksen jolla oli piikit molemmin puolin mutta tämä ei ollut se tavoiteltu hansfreehirvi. Jouni ja lähimmät miehet kävivät saaliin kimppuun, loput uusiin asemiin Pontuksen haukun läheisyyteen. Jouni on saanut juonesta kiinni, toinen päivä ja jo toinen hirvi.

Pontuksella on jo ikää ja haukku ei kuulu kauas. Pontuksen haukku palautui takaisin alueelle ja oli menossa edellisen hirven kaatopaikalle. Suunta ei kuitenkaan ollut mieleinen hirvelle, käännöksen jälkeen se eteni kohti Teuvon ja Mikon passia. Mikä yllätys, haukussa ei ollutkaan enää vasaporukka vaan yksinäinen uroshirvi. Hirvi meni passien välistä sellaisesta paikasta johon ei voinut ampua ja etenkin kun odotettavissa oli se vasaporukka. Passit purettiin pois mutta annoin koiramiehille, Amille ja Jyrkille luvan mennä Pontuksen haukun edelle laskemaan ne mahdolliset piikit. Oletus oli, että niitä on liikaa tai sitten ei ollenkaan.

Pontus suuntasi hitaasti mutta varmasti hirven kanssa kohti metsästyalueen rajaa, nimensä veroiseen paikkaan. Jyrki ja Aimo olivat ehtineet ko. alueen passitorneihin, melko nopeasti hirvi tuli näkyviin ja osoittautui luvalliseksi hirveksi. Piikkejä molemmin puolin kaksi ja niinpä Aimo päätti ampua ja sitten Jyrki koska hirvi ei vielä kaatunut. Hirvi ei kaatunut näkösälle mutta löytyi kuolleenna muutaman sadan metrin päästä rajan tuntumassa. Hirven kaatajaksi todettiin Jyrki. Täydellistä hygieniaa ei voitu toteuttaa koska osumia oli mahassa ja kaatopaikka kaukana. Kaikesta ei voi saada täysiä tyylipisteitä, etenkään tästä. Sopiva kaato kuitenkin.

Lopuksi: "Tilanne ohi" the voice of radio VHF/Sep/3 ainakin hetkeksi.

Hirvijahtia jatketaan keskiviikkona viikojahtina, jahtia johtaa Timo. Lupia jäljellä 4+3.


27.9.2014 Hirvijahdin jakson 1/2014 aloitus tapahtui klo 8:00, jahti alkoi pullakahveilla ja merkkivuosien muistamisella sekä hirvimiesten puhuttelulla. Tarkastettiin paperit ja aseet patruunoineen, tämän jälkeen jokainen huolehtii asiakirjojen mukanapidosta koko syksyn jahdin ajan. Seuraavaksi seuran viiri vetästiin salkoon liehumaan jahdin merkiksi ohikulkijoille. Näpsäytettiin valokuvat jahtiporukasta, helpompi jälkikäteen katella ja muistella ketä oli mukana. Lupia käytössä 6+6, ei naarasta eikä uroksia viis ja ylj'.

Jaettiin kauden ensimmäiset passit ja niistäpä tulikin ehkä syksyn pisimmät, ajankulumisesta huolehti Timon Murre koira joka intoutui hienoon haukkuun. Parempaa aloitusta tuskin osasi toivoa, haukulle Timo yritti hiipiä useaan otteeseen mutta varmuutta ei saatu millaisia hirviä haukussa on. Lopulta tilanne selvisi, että naaras vasan kanssa on liikkeellä, pari eteni myötätuuleen. Jouni oli hyvällä kulkupaikalla ja niinpä Jounille merkittiin ensimmäisen hirven kaato. Kaadettu hirvi oli urosvasa, Murre koira ei jäänyt kaadolle vaan jatkoi lehmän perään saaden sen haukkuun uudelleen. Timolle jäi tehtäväksi kuunnella koiransa haukkua, vastenmielistä se ei näyttänyt olevan.

Edellisen tilanteen loppuvaiheilla oli Kimppa koira löytänyt hirvet toisaalla. Pienen tauon jälkeen passit laitettiin uudelleen järjestykseen ja Ville lähti haukulle. Nämä hirvet olivat erimieltä tuulen suuntaan etenemisen suhteen, myötätuuleen vain pakona. Haukussa oli lehmä kahden vasan kanssa, pihanurkkia viistäen meinasivat karata mutta törmäsivät metsästyksenjohtajan komentoääneen. Hirvet eteni bumerangina passiin ja Jyrki ampui toisen vasan, toisten poistuessa näkymättömiin puseikkoon. Harvinaisen kesyjä hirviä kun eivät millään lähteneet karkkoon vaikka olisi huutanut kuinka kovaa. Lopulta vasa erkani toisaalle ja lehmä lähti Kimpan haukussa erisuuntaan. Passit purettiin ja lähdettiin nylkemään vasaa ja laittamaan majalla paikkoja siistiksi. Kimppa haukkui vielä pikään lehmää, joka pikkuhiljaa palasi kohti lähtöpaikkaansa.

Erinomainen aloituspäivä, sää oli hieno syyssää ja koirat toimivat hyvin. Päivän kruunasi tietysti hyvä aloitus saalis. Kiitokset jahtiporukalle kun malttoivat valikoida ampumiskohteet hyvin, niinkuin oli sovittu. Lupia jäljellä 6+4.


Muitakin syksyn merkkejä ilmassa, tiistaina 23. päivä alkoi lumisateella. Luonto näyttää raskaalta, lehti puussa ja lumi maassa. Lumi kaataa ja taivuttaa puita ja saa sähköt pätkimään. Syksyä se on mutta hyviä kelejä ja kokemuksia on vielä edessä:)


20.9.2014 Pidettiin linjanraivaus talkoot, osallistuminen talkoihin oli kiitettävää. Parannuksia tehdään vielä alkujahdin aikana, sitä mukaa kun "tornitehdas" suoltaa valmista tavaraa käyttöön. Uusia paikkoja on muutama otettu käyttöön, kiitos metsänhakkuiden.


5.9.2014 Yhteislupa-alueen palaverissa päätettiin lupien jaosta, SEP osuus 9 pyyntilupaa eli 6 aikuista ja 6 vasaa. Lisäluvista päätetään14.11.2014, väliarvioinnin jälkeen. Nahkojen keräys tehdään, jokainen osakasseura hoitaa nahkat Erä-Veikkojen majalle jahdin päätyttyä. Uroksien pyyntiä rajoitetaan piikkirajoituksin, uroksia joilla on yli 5-piikkiä ei kaadeta ennen 18.10.2014. Isopiikkisiä saa kaataa maksimissaan yhden per osakasseura, kuitenkin Erä-Veikot kaksi.

Ilveslupia ei haeta koska pentueista ei ole havaintoja!


29.6.2014 Hirviluvat tulivat anotussa muodossa eli 70 pyyntilupaa.


28.3.2014 Pidettiin yhteislupa-alueen palaveri jossa päädytiin hakemaan 70 pyyntilupaa.


15.2.2014 Talvi ei ollut vielä kunnolla tullutkaan mutta Soitun Erä-Poikien talvikokous on tehnyt valintansa. Talvikokous valitsi saman kolmikon edelleen jatkamaan metsästyksenjohtajina. Puheenjohtajana ja metsästyksenjohtajana jatkaa Heikki Räsänen. Varajohtajina jatkaa Timo Poutiainen ja Ari Laukkanen, lisää varajohtajia valitaan kesäkokouksessa.


Kommentoi kirjoitusta.

Koiratalo pohjasta kattoon

Torstai 23.10.2014 - Timppa

Sijainti merkattu, ois pitänyt ainakin 30cm joka puolelle isompi merkata, ois helpottanut tolppien paikkojen sijoittelua.

koiratalo_2014_3.jpg

Perustustöissä tulee aina kivet vastaan liian aikaisin.

koiratalo_2014_5.jpg

Kaikesta huolimatta valu on tehty.

koiratalo_2014_8.jpg

Ylöspäin runko on, vaaterista en niin tiijä. Seuraa yritystä ja erehdystä rakentamisen edistyessä.

koiratalo_2014_23.jpg

Muutamaa tiilee taas jäi huutamaan. Eiköhän ne syksysateisiin mennessä löydy. Niinhän ne löyty, netistä mistäs muualtakaan. Nyt katto harjatiiliä vailla valmis.

koiratalo_2014_33.jpg

Ulkovuoria pintaan.

koiratalo_2014_34.jpg

Eristeen laittoa harjoitellaan. Pitäs riittää 15cm kerros. En vaahdottanut saumoja, olj sen verran tiiviin tuntuset jo ilmankin. Normaali 60cm jako ei oikein toimi uretaanieristeellä. Seuraavan kerran viisaanpi, onneksi ei ollut isompi projekti. Isompiin rakoihin tuprautin vaahdon.

koiratalo_2014_40.jpg

Jollain tavalla onnisti. Hukkaa ei paljon synny muista kun leikkuuvirheistä.

koiratalo_2014_43.jpg

Seiniin 100mm eristettä ja levyt sisäseinälle. Prr... kuka unohti ulkoverhouksen alta tuuletusriman :(

koiratalo_2014_54.jpg

Maalia pintaan, innokkaita oli jonoksi asti, yksi kerrallaan työmaalle.

koiratalo_2014_61.jpg

Nurkkalautojen maalaus piti siirtää sisätiloihin kostean ilmanalan vallitsevuuden vuoksi.

koiratalo_2014_66.jpg

Sitkeä oli urakka, mutta eristeet paikoillaan myös laipiossa.

koiratalo_2014_68.jpg

Nurkkalautoja paikoilleen niin alkaa jo joltain näyttää ulospain. Viistuuma lyvyelle sivulle ja kuustuuma pitkälle... vai päin vastoin? Pari nurkkaa kun korjasi niin sitten alko näytää samalta.

koiratalo_2014_84.jpg

Ovi paikoilleen hetkessä, ammattimieheltä asennus kävi silmän räpäyksessä. Talo se on koiratalokin, kun on kunnollinen ovi.

koiratalo_2014_81.jpg

  

Juhannusaaton kunniaksi mattoa lattiaan.

koiratalo_2014_92.jpg

Tuulikaapin tekoa juhannuspäivän ratoksi.

koiratalo_2014_98.jpg

Sen verran uskoa on jo koiratalon valmistumiseen, että piti jo alkaa astutuspalstoja selaamaan. Saa nähdä onko tuosta yhdistelmästä tulossa talon uusi asukki.

FI KVA Järventaustan Sulo FI23300/12A   13.6.2014          UUSI

        

FI KVA, KARH1 Kaivoskummun Helmi FIN30080/06A Juha Mikkonen Kaivoskummun kennel, Outokumpu 050-3405604 A

Maalia pintoihin. Tulipa käytettyä jämäpurkit maalivarastosta hyötykäyttöön. Murrekin uskalsi jo tulla tutustumaan uuteen kotiin. Hieman piti totutella ja lihaisilla luilla houkutella alkuu, mutta nyt jo itikoita paossa kopissa nukkuu.

koiratalo_2014_104.jpg

Hyppytasanne helpottaa makuupaikalle nousua. Väliverkot ja -ovet paikoilleen. Yhden koiran tila sisällä 1,1mx1,8m eli 2m2.

koiratalo_2014_107.jpg 

Helteisellä säällä varjokin on mukava saada. Vahtitasanne syntyi samalla. Yritin jo lapsille uskotella että koiratalo on valmis. Pikkupoika 2v kuitenkin totesi että ikkuna ei oo paikoillaan! Sen asennuksen aikaan taitaa tulla jo lumet maahan. Eikun vaan Hirvitarhaan lisää asukkaita oottelemaan.

koiratalo_2014_122.jpg

Helleaalto tuli ja koirataloon laitettiin tuuletin yöksi hyrisemaan. Lämmintä illasta sisällä 28 astetta, ulkona 30. Muutenkin on tarkoitus käyttää tuuletinta sisällä että kosteus poistuu, eikä jää hometta muodostamaan sisälle.

koiratalo_2014_130.jpg

Tilauksesta valmistettu Hirvitarha-kyltti ja sarvet paikoilleen koiratalon päätyyn. Ei oo koirilla pitkä matka hirveä haukkumaan, kun löytyy parin askeleen päästä oma hirvitarha. Sarvet jättösarvia, jotka yhdistetty kalloon. Eipä täällä päin tuollaisia metsässä nää edes joka syksy, kaadosta puhumattakaan.

koiratalo_2014_127.jpg

Uusi tarhan asukas on syntynyt! Kaivoskummun Kennelistä kuului pentu-uutisia 13.8.2014. Kaikkiaan Helmi synnytti 4 urosta ja 4 narttua. Tänään tuli tieto, että pääsen toisena valitsemaan uutta hirvenhaukkukonetta Kaivoskummun Peikkoa.

peikon_veljekset_2vko_3.jpg

.

Onneksi sain houteteltua kaivinkoneen tontille. Ois muuten jäänyt koiratalo joksikin aikaa muuten roikkavalon varaan. Kukahan tänne tontille on pelkästään kiviä maahan piilottanut...

koiratalo_2014_137.jpg

Uusi asukas on totutellut savonmuan ihmeisiin viikon ajan. Kaivoskummun Peikko on vilkas tapaus joka käy tutkimassa innostuneesti pihapiirin ihmeitä.

20141013_131751-1__kopio.jpg

1 kommentti . Avainsanat: koiratalo, koirankoppi, hirvikoira, norjanharmaa, pentukoira, Kaivoskummun kennel, hirvitarha, Kaivoskummun Peikko

Hirvenmetsästys SEP 2013 jatkokertomus

Tiistai 31.12.2013 - Metsästyksen johtaja

Hirvenmetsästys SEP 2013 jatkokertomus


Lupasin blogissani, että syksyn jahtitarina ei jatku enää mutta jatkuu nyt kuitenkin. Viranomainen lähetti postia liittyen 28.9 tuplavasojen naaraan ampumiseen.

Metsästyksenjohtajaa ja ampujaa koskien päätökset ovat molemmille samat:

Syytettä ei nosteta: Asiassa ei ole näyttöä rikoksesta tai todennäköisiä syitä rikoksesta epäillyn syyllisyyden tueksi.

Hirven huutokaupassa saadut varat menevät valtiolle.


Nyt syksyn 2013 jahti on taputeltu päätökseen, onneksi ei tarvinnut pidempään odotella.

PITÄÄ JA SAA KOMMENTOIDA!

3 kommenttia . Avainsanat: Soitun Erä-Pojat

Hirvenmetsästys SEP 2013

Sunnuntai 8.12.2013 - Metsästyksen johtaja

Tämä tarina ei enää jatku!


8.12.2013 Kausi on enää paperitöitä ja pikkujouluja vaille valmis, kiitos syksyn jahdeista kaikille hirvimiehille. 


8.12.2013 Laskettiin hirvet ja alueelta löytyi saldoksi 15 hirveä, melkoisia määriä on tullut ja mennyt viimeisen parin viikon aikana.


7.12.2013 Uudella jaksolla päätettiin etsiä urosta jos löytyy, lisäksi oli mahdollista ampua vasa ja päättää 2013 jahti siihen. Urpo ampui urosvasan ja jahti päättyi siihen kaatoon. Puolikaslupa saa jäädä kasvamaan.


6.12.2013 Hirviä liikkeellä mutta ei sopivaa saalista kohdalle. Kaikille oikein hyvää Itsenäisyyspäivää.


1.12.2013 Lunta maassa ja ilmassa, ei sopivaa saaliskohdetta.


17.11.2013 Jahtia jatketaan seuraavan kerran 30.11.2014 klo 9:00, jos lunta on maassa.


17.11.2013 Yhteisluvan palaverissa 15.11 päätettiin lisäluvat ottaa käyttöön. Jokainen osakas-seura vastaa lisälupien käytöstä hirvikannan suhteen.

Lauantaina jatkettiin jahtia lihan käsittelyn ohella, tuloksena vasaporukka haukussa.


14.11.2013 Viikkojahdissa viikolla 46 Aimo kaatoi kaksoisvasaporukan ensimmäisen vasan Ma 11.11 ja sitten Ke 13.11 vielä sitten sen toisen vasan, molemmat kaadot samoille hehtaareille. Perusluvat on nyt käytetty ja mahdollinen lisälupien vasalupa vaihtui nyt yhteen aikuisen lupaan. Perjantain yhteisluvan palaveri valaisee sitten jatkosta kuinka edetään, kävipä kuinka vaan niin turvallisempaa jatkaa aikuisen luvalla tai viheltää peli poikki tältä syksyltä. 


9.11.2013 Etsittiin varmennusta viikolla tehtyihin havaintoihin, sen kummempaa selvyyttä niihin saamatta. Isänpäivää vietetään ilman jahtia niinkuin on sovittu hirviohjeissa. Lupia edelleen jäljellä 1 + 1 jos tulevalla viikolla jahtimiehiä metsään on menossa niin vasa/uros jahtia jatketaan. 


6.11.2013 Viikkojahtia Saunaniemessä, havaintojen tarkastusta tien varsia haroen! Pieneen alueseen johti jäljet, neljä miestä ja koira riitti hoitamaan jahdin onnistuneeseen kaatoon. Pienehkö ykkösvasa tuli saaliikksi Hannun kaatamana. Onnittelut kaadosta vielä kerran. Lupia jäljellä 1 + 1


1.11.2013 Tiijoks' että Sunnuntai 3.11 on hirvijahtivapaapäivä. Viikkojahtia jatketaan hirvenhaukkukokeen jälkeen kun maastot ovat vapaat.


1.11.2013 Lauantaina 2.11 vietetään pyhäinpäivää perinteisin menoin eli tarjoillaan hirvisoppaa maanomistajille, hirvimiehille ja heidän lähipiirille, alueella asuville sekä naapuriseurojen edustajille. Tervetuloa sopalle klo 12:00 - 16:00.


28.10.2013 Viikonloppu tuotti uroshirven kaadon, sarvipiikkejä 1 + 3. Toisenpuolen sarvi oli kuin kolmihaarainen taikinahierrin, tosin hiertimeksi varsi liian lyhyt. Viikkojahtia jatketaan vasa/uros jahdilla, painoarvo vasoilla. Peruslupia jäljellä 1 + 2.

Torstaina paloitellaan lihat alkaen klo 17:00 ja siivotaan lahtivaja soppakuntoon.


24.10.2013 Ensilumet ovat sulaneet ja vettä on nyt ojissa riittävästi. Viikonlopun jahti ei tuottanut muutakuin kokemuksia ja vasaporukan paikkakunnan vaihdon. Muikkusaaliit ovat olleet hyviä joten siitä johtuen paljon aikaa kulunut saaliin käsittelyyn ja kaikki on ollut pois hirvijahdista. Hirvihavaintoja viikolla on ollut kiitettävästi mutta kaikki on saatu tupeloitua tavalla jos toisella.


18.10.2013 Ensilumi tuli maahan viimeyönä ja liikenteessä hirvet ehdittiin huomata! vai oliko havaintoja? Nopeudet oli maltillisia ja hirvien liikehdintä oli minimaalista, yllätys se on hirvellekin ensilumen tulo. Soitun Pojat jatkaa vasa- ja urosjahtia tilanteesta 3 + 3, jäljellä lupia 2 + 2. Kokoontuminen majalle La 19.10 klo 8:00. Menneen viikon viikkojahti ei tuottanut muuta kuin kokemuksia, sekin on hieno kokemus jos vielä sattuu loma- tai vapaapäivälle.


14.10.2013 Kaikkea voi toivoa kuin joulupukilta, lopputulos ei välttämättä ole toivottun mukainen. Lauantaina saaristojahti tuotti pitkän haukun ja lopputuloksena monien vaiheiden jälkeen naarashirven kaadon ja ehdottomasti luvallisen sellaisen tälläkertaa. Kaato saaressa tuo monenlaista ylimääräistä logistista pulmaa ennenkuin ruho roikkuu kylmiössä. Päivän pituudeksi tuli kellon ympärys täyteen. 

Sunnuntaina etsittiin hirviä tuloksetta, joten mahdollista viikkojahtia jatketaan jäljellä olevilla luvilla 2 + 2. Jahti suuntautuu uros- ja vasajahtiin.

11.10.2013 Uusi kolmasjakso alkaa huomenna klo 8:00 saaristo/mannerjahdilla. Kaatotilanne 2+3, joten lupia jäljellä 3+2. Jahti kohdistuu vasoihin ja alle 5 piikkisiin uroksiin.


6.10.2013 Toinen jahtiviikonloppu on ohitse, kaikki sujui hyvässä hengessä. Kaikkien osalta oli havaittavissa terävöitymistä jahtiin, näin minusta ainakin tuntui. Näköhirvistä yleensä ei ole kuin harmia mutta nyt otettiin selkeä selätys vasaporukasta. Jahtimiehet toimivat hienosti jahdin onnistumiseksi, kiitos kaikille tasapuolisesti. Onnittelut uuden aseen ensimmäiselle kaadolle ja tietenkin "Kimpalle" ensimmäiselle haukkukaadolle. Kuvia otettu kuin pienestä lapsesta, tämä anteeksi suotakoon koska innostus on ylitse pursuavaa monelta taholta.

Sunnuntai-iltapäivä meni naaraita passissa ihaillessa, "pappa" osasto koki myös elämyksiä ja oli luottamuksen arvoinen. Seurantapanta viimeisessä jahdissa on ainakin puhdas, sen verran sitä on taas jälleen uitettu. Koiramiehen päivä ei pääty aina auringon laskuun!

Lauantaina haettiin orpoa vasaa mutta siitä ei saatu mitään havaintoja. Sen sijaan useasti riistakameralla kuvattu uros kävi sarvien laskennassa passissa. Riistakamerakuva on ihan näköisensä, kolme + kaksi hankopiikkiä takaa matkan jatkumisen. Toivottavasti "Kalle" saa jatkaa eloaan näillä main...


Lauantai meni haroessa osin sitä vasaa mutta havaintoja ei löytynyt.

4.10.2013 Ensimmäinen jahtijakso takana, viikolla ei saalista tullut lisää johtuen jahtirajoituksesta joka kohdistui tuon vasan etsintään pääsääntöisesti.

Viime lauantaina kaadetun lehmän lihat on paloiteltu ja huutokaupattu Tuusniemen torilla, suuret kiitokset Eerolle ja Pertille avusta. Asiat on saatu viranomaisen paperille, asia etenee nyt omaa tahtiaan...


29.9.2013 Hirvijahti alkoi kuten edellä 28.9 oli suunniteltu, kaikki sujui kuin elokuvissa aurinkoisesti, iloisesti ja hyvillä mielillä. Jahtisuunnitelmat oli tehty kahta puolen Hirvijärventien, ennakkoon oli tietoa hirvistä ja niiden liikkeistä. Hyvät suunnitelmat romuttui kättelyssä kun naapuri Pajumäki tarjoili haukun suoraan passilinjojen eteen. Yhteisen neuvottelun jälkeen, sovittiin jahdin jatkamisesta ja haukussa olevien eläinten kaatoyrityksestä. Hirvet törmäsi passiketjuun päin, molemmat yllättyivät toisistaan jonka seurauksena oli täyskäännös tulosuuntaan. Pakoreitti osoittaui huonoksi osuen uuteen passilinjaan ja ensimmäisen passimiehen eteen, vasan matka päättyi kuolettavaan osumaan. Heti perään lehmä sai saman kohtalon vasan kanssa. Kaatopaikkojen ja tilanteiden selvittelyssä paukkui lisää...

Samaan aikaan oli toinen tilanne päällä tien toisella puolen, hirvet eivät antautuneet haukkuun. Mikä pahinta vasaporukan lehmä suuntasi tähän samaan "tappo kolmioon" tietenkin osin ko. passilinjan tietämättä. Live seuranta ei ollut parhaimmillaan jos nyt sitä voidaan sanoa oleen olemassakaan. Toisaalta pitää kysyä, kuinka ne ennen pärjäsi näissä tilanteissa.

Tilanne päättyi tappolaukaukseen jossa kaatui hirvilehmä, vasat eivät koskaan seuranneet kaatopaikan läheisyyteen. Kotvasen mietiskelyn jälkeen asia alkoi valjeta, että todennäköisesti kasoisvasoilta on kaadettu emä. Asiasta tein viranomaisille, yhteisluvan haltijalle ja lähimmälle naapuriseuralle ilmoituksen. Vasoja etsittiin iltaan asti alueelta tuloksetta mutta muutama henkilö vietti unettoman yön.

Jahtia jatkettiin sunnuntaina vasojen etsinnällä, passipaikkojen kuusen oksat muut yksityiskohdat alkoivat tuntua passimiehistä kovin tutuilta. Puolilta päivin toinen vasa löytyi ja se onnistuttiin kaatamaan. Toisen etsiminen ei tuottanut tulosta mutta sitä jatketaan maanantaina ja tiistaina.

Ei mennyt ensimmäinen jahtiviikonloppu todellakaan käsikirjoituksen mukaan.


28.9.2013 Hirvijahti alkaa klo 8:00 jahtipalaverilla, lueskellaan metsästysohjeet ja tarkastetaan asiakirjojen ajantasaisuus. Puetaan uudet liivit ylle ja pönötetään yhteiskuvassa. Tämän jälkeen aloitetaan ensimmäinen jahti. Uusi passipaikka kartta julkaistu hirvijaoston sivulla.


21.9.2013 Linjanraivauspäivä on todellinen merkki siitä, että jahdin alkuun enää viikko. Valmisteluja tehtiin Aimon ja Arin kanssa useaan otteeseen, yksinkertaisesti ei jaksanut kun oli niin lämmintä. Toivoin kaikilta talkoisiin osallistuneilta täyttä päivää, ilmeisesti en tullut kaikille ymmärretyksi. Näissä asioissa minulla on norsun muisti ja sen edestään löytää minkä taakseen jättää. Kaikille osallistujille suuri kiitos ja niille täyden päivän tehneille erityinen KIITOS. 

Oman ja jahtikaverin turvallisuuden vuoksi näitä raivaustalkoita tehdään.


6.8.2013 Yhteisluvan kesäkokous pidettiin Erämaja Koivulassa 23.8.2013.

Soitun Erä-Poikien osuus alkujahdissa on 5 + 5. Hirvilupien yhteisluvan kokonaismäärästä pankkiin jää 20%, käytöstä päätetään 15.11.2013. Metsästys tulee kohdentaa siten, että talvikantaan jäisi jokaista urosta kohden 1,5 naarasta ja kokonais jäävän kannan määräksi tulisi jäädä 2,5 - 3,5 hirveä/1000 ha.

Uroksien metsästystä rajoitetaan piikkirajoituksilla, 5 - 11 piikkisiä uroksia ei kaadeta koko syksynä. 12 ja enemmän piikkiä olevia uroksia voi kukin osakasseura kaataa yhden mutta vasta 19.10 jälkeen.

Hirvenmetsästyksen ohessa suoritetaan majava laskenta pesä- ja määrätietoineen 15.9 - 31.10.2013. Laittakaapa havainnot ja paikat muistiin tilastoitia varten, myös kaadot paikka- ja lajitietoineen kirjataan vuoden loppuun saakka.


29.6.2013 Yhteisluvan hirviluvat myönnettiin anotussa määrässä eli 51 pyyntilupaa. Seuraava yhteisluvan palaveri asian tiimoilta 23.8.2013.


15.3.2013 Hirvenmetsästyksen Eteläisen Tuusniemen yhteislupapalaveri pidettiin Soitunmutkassa. Palaveri aloitettiin viimesyksyn muutaman tapahtuman kertauksella mutta siitä ei tässä sen enempää eikä tuonnempana, koska on tärkeämpää keskittyä tulevaisuuteen sillä sinne voidaan vielä vaikuttaa. Yhteistuumin päädyttiin hakemaan 51 hirven kaatolupaa. Aika näyttää kuinka hakemukselle käy.

Riistakamerat kuntoon, uudet paristot koteloon ja kuvausluvin metsään kuvaamaan riistaa...


10.2.2013 Hirvenmetsästyksen tämän vuoden ensimmäiset asiat saatiin liikkeelle. Talvikokouksessa valittiin metsästyksen johtaja ja kaksi varajohtajaa, viimevuotinen kolmikko jatkaa. Heikki metsästyksen johtajana, Ari ja Timo varajohtajina. Lisää halukkaita koulutuksen omaavia varajohtajia valitaan kesäkokouksessa, toki koulutusta ehtii hankkimaan ennen jahtia.

Kommentoi kirjoitusta.

Latausvälineiden varauslista

Sunnuntai 17.11.2013 klo 17:36 - Make

Tänne laitetaan latausvälineiden varaukset ja tiedot varaajasta tai lainaajasta. Lainausaika maksimissaan yksi viikko. Täytetään järjestyksessä:

Varausaika, varaajan nimi, puhelinnumero, muita huomioita

5.6. - 7.6.2013, Make, 0505721074

 

8 kommenttia .

Ratakuntoon kesäksi!

Sunnuntai 14.4.2013 klo 21:00 - Jänisneuvos

No niin, ratakausi lähestyy kiireellä. Ulkoampumakausihan ei meillä koskaan lopukaan, joten ei sitä varsinaisesti voi aloittaakaan. Mutta se ratakausi. Siinä samalla, kun huoltaa pyssyjä ja häätää piipuista pois siellä talvehtineet otukset, kannattaa edes pikkuisen vilkaista alan kirjallisuutta. Tuossa alla on linkki, josta löytyy varsin hyvä liikkuvan maalin ammunnan opas, taitaa olla parikin. Sama materiaali löytyy majalta paperiversiona jossain kansiossa. Samassa kansiossa on toinenkin riistamaaliopus, en tiedä löytyykö sitä edes netistä.

Pieniä asioita. Mutta kannattaa lohkaista pari tuntia opiskeluun, tulokset saattavat parantua yllättävän paljon.

http://www.ampumaurheiluliitto.fi/lajit/riistamaali/tutustu_valmennus/

T: Jänisneuvos

Kommentoi kirjoitusta.

Puheenjohtajan palstalta

Maanantai 31.12.2012 - Puheenjohtaja

Tervehdys Soitun Erä-Poikien jahtimiehet

Ei ole mitta täysi vaikka vuosi 2012 on muutaman tunnin kuluttua täysi ja eletty. On kiitoksen aika kaikille seuran jäsenille vuoden 2012 toiminnasta. Olette tehneet toiminnallanne seuran johtamisen helpoksi, vastuunkantoa ja konkreettista tekemistä on löytynyt monelta taholta.

Toivotan kaikille seuran jäsenille Hyvää Uutta Vuotta 2013

1 kommentti . Avainsanat: SEP

Hirvenmetsästys SEP 2012

Maanantai 10.9.2012 - SEP jahtivouti

25.3.2012 Hirvenmetsästyksen asiat alkavat palailla mieleen auringon paistaessa entistä korkeemmalta, kevät tulee ja sitten kesä sujahtaa nopeasti syksyyn. Vuosi 2012 on siis hyvää vauhtia menossa ja ensimmäinen yhteisluvan kokouskin on pidetty. Seuraa edustivat Ari ja Timo, allekirjoittanut poti enemmän etu- ja takapäässä vatsatautia. Haettujen lupien määrä on pienempi kuin viime vuonna ja mitä sitten myönnetään, sekin voi olla vielä pienempi. Ootellaan tietoja luvista ja havainnoidaan aktiivisesti hirvikantaa.

Yhteisluvan päätös tuli ja se on 55 lupaa, eli kymmenen pudotus haetusta määrästä.

17.8.2012 yhteisluvan palaverissa Kimmo Mikkosen hulppealla kelotalolla käsiteltiin lupaan liittyvät yksityiskohdat ja määrät. 

Soitun Erä-Poikien lupamäärä on 6 + 6 joista 1 + 1 jää ns. pankkilupiin. Suurisarviset urokset (yli 6-piikkiset) jätetään alkujahdissa ampumatta. Väliarviointipalaverissa 16.11 päätetään lisälupien käytöstä ja suurisarvisista havaintojen perusteella.

Turvallista jahtia kaikille hirvijahteihin osallistuville.

Välikatsaus 4.11.2012: Kaadot tähän mennessä 4 + 4 ja kaikki 50% suhteessa. Peruslupia jäljellä 1 + 1, niihin malttia ja harkintaa. Yhteisluvan pankkilupia ei otettu käyttöön.

Hirvijahti päättyi Soitun poikien osalta uroksen kaatoon ja perusluvista jätettiin vasan lupa käyttämättä.

Hirvenlaskentapäivänä alueeltamme löytyi yhdeksän (9) varmaa hirvihavaintoa. Kiitos laskentaan osallistuneille jotka tekivät tarkkaa työtä.

Kiitoksin kohti hirvivuotta 2013.

2 kommenttia . Avainsanat: Soitun Erä-Pojat,

Soitun Erä-Poikien erämessumatka 2012

Maanantai 11.6.2012 - Matkanjohtaja

Monelle jäi yöunet vähäiseksi kun lauantaina 9.6 lähdettiin matkalle kohti Riihimäkeä. Reittiä matkattiin Tuusniemeltä Juurikkamäkeen, sieltä Riistaveden kautta Kuopioon ja sieltä Mikkelin kautta Riihimäelle. Matkalla poimittiin henkilöitä kyytiin sovituilta pysäkeiltä, kaikki olivat ajoissa paikalla mistä kiitokset matkalaisille.

Riihimäellä harhailtiin perinteiden mukaisesti mutta messuportti löytyi ja kun liput oli taskussa etukäteen niin siitä sisään ja messuille. Säätiedotus peloitteli sateilla mutta niitäpä ei onneksi tullut. Joitakin pisaroita taisi tulla mutta siitä ei ollut haittaa. Aikaa oli riittävästi, etenkin jos sitä kysytään naisväeltä. Kaikki olivat valmiina lähtöön Helsinkiin messuportilla viiden tietämissä, matka sujahti satamaan nopeasti ja rutiinit hoidettiin kuljettaja Jorman kanssa sutjakasti. 

Toivottavasti jokainen sai vatsansa täyteen laivan bufee ravintolassa, ainakin laivamatka sujui iloisissa tunnelmissa. Perillä Tallinnassa hotellissa normaalin pienen häsäkän jälkeen jokaiselle löytyi lymöpaikka. Jokunen taisi heittää paluuperät vielä kaupungilla ja sitten unten maille.

Sunnuntaina bussissa oli ilahduttavan suuri joukko koossa Tallinnan ostoskierrokselle. Kaikkia tarpeita ei saatu hoidettua koska oli sunnuntai ja osa paikoista kiinni. Paikat tulivat kuitenkin monelle tiedoksi seuraavaa Tallinnan matkaa varten.

Paluumatka laivalla sujui saman kaavan mukaan ruokaillen ja viimeisiä ostoksia tehden. Satamasta lähtö sujui hyvin, pieni moka tuli tehtyä kun en kertonut etukäteen seuranjäsenelle luvatusta poikkeamasta. Yritetään muistaa seuraavalla kerralla, pari muutakin asiaa pitää muistuttaa aina matkalaisille mutta niistä sitten seuraavalla kerralla.

Matkan spesiaali ei olisi toteunut jos tuota poikkeamaa ei tehty! NÄHTIIN KARHU. Olisi pitänyt pysäyttää ja mitata jälki, koska oli jo puoliyö ja kosteuutta varmasti senverran, että jälki olisi näkynyt tiellä. No tämä on sitä viisauden parasta lajia, siis jälkiviisautta.

Tämä matka muistetaan pitkään olipa tunnelmat mitkä tahansa. Teille mukana olleille suuret kiitokset.

Matkanjohtana toiminut Heikki.

2 kommenttia .

Sano suoraan ja kiertelemättä!

Tiistai 1.3.2011 - Piäkäättäjä

Tälle palstalle voit kommentoida aihetta kun aihetta, voit vaihtaa lennosta mihin haluat. Käytetään tätä keskustelupalstana ja jos kirjoittelu antaa aihetta hankitaan oikea keskustelupalsta.

3 kommenttia . Avainsanat: Soitun Erä-Pojat

Näistäkö seuramme toimivat sivut

Perjantai 22.10.2010 - SEP piäkokkeilija

 

20091015_hr_koivumki_hirvensarven_kntpaikka_dscn05762.jpg

Olisko näistä sivuista apua tiedon tuskaan, no peräkammarin miehet ei oo vielä mukana mutta oottakeehan. Kuukauven tai parin piästä (vuoden) ollaan viisaampia kun viimeisimmätkin ovat suaneet koneensa kääntiin. Toivotaan keskustelua tällä Jättösarven kiäntöpaikka palstalla.

Jättösarvenkiäntöpaikka on Martti Räsäsen nimeämä ja merkitsemä.(In memoriam)

 

14 kommenttia . Avainsanat: Soitun Erä-Pojat,