Hirvenmetsästys SEP 2013

Sunnuntai 8.12.2013 - Metsästyksen johtaja


Tämä tarina ei enää jatku!


8.12.2013 Kausi on enää paperitöitä ja pikkujouluja vaille valmis, kiitos syksyn jahdeista kaikille hirvimiehille. 


8.12.2013 Laskettiin hirvet ja alueelta löytyi saldoksi 15 hirveä, melkoisia määriä on tullut ja mennyt viimeisen parin viikon aikana.


7.12.2013 Uudella jaksolla päätettiin etsiä urosta jos löytyy, lisäksi oli mahdollista ampua vasa ja päättää 2013 jahti siihen. Urpo ampui urosvasan ja jahti päättyi siihen kaatoon. Puolikaslupa saa jäädä kasvamaan.


6.12.2013 Hirviä liikkeellä mutta ei sopivaa saalista kohdalle. Kaikille oikein hyvää Itsenäisyyspäivää.


1.12.2013 Lunta maassa ja ilmassa, ei sopivaa saaliskohdetta.


17.11.2013 Jahtia jatketaan seuraavan kerran 30.11.2014 klo 9:00, jos lunta on maassa.


17.11.2013 Yhteisluvan palaverissa 15.11 päätettiin lisäluvat ottaa käyttöön. Jokainen osakas-seura vastaa lisälupien käytöstä hirvikannan suhteen.

Lauantaina jatkettiin jahtia lihan käsittelyn ohella, tuloksena vasaporukka haukussa.


14.11.2013 Viikkojahdissa viikolla 46 Aimo kaatoi kaksoisvasaporukan ensimmäisen vasan Ma 11.11 ja sitten Ke 13.11 vielä sitten sen toisen vasan, molemmat kaadot samoille hehtaareille. Perusluvat on nyt käytetty ja mahdollinen lisälupien vasalupa vaihtui nyt yhteen aikuisen lupaan. Perjantain yhteisluvan palaveri valaisee sitten jatkosta kuinka edetään, kävipä kuinka vaan niin turvallisempaa jatkaa aikuisen luvalla tai viheltää peli poikki tältä syksyltä. 


9.11.2013 Etsittiin varmennusta viikolla tehtyihin havaintoihin, sen kummempaa selvyyttä niihin saamatta. Isänpäivää vietetään ilman jahtia niinkuin on sovittu hirviohjeissa. Lupia edelleen jäljellä 1 + 1 jos tulevalla viikolla jahtimiehiä metsään on menossa niin vasa/uros jahtia jatketaan. 


6.11.2013 Viikkojahtia Saunaniemessä, havaintojen tarkastusta tien varsia haroen! Pieneen alueseen johti jäljet, neljä miestä ja koira riitti hoitamaan jahdin onnistuneeseen kaatoon. Pienehkö ykkösvasa tuli saaliikksi Hannun kaatamana. Onnittelut kaadosta vielä kerran. Lupia jäljellä 1 + 1


1.11.2013 Tiijoks' että Sunnuntai 3.11 on hirvijahtivapaapäivä. Viikkojahtia jatketaan hirvenhaukkukokeen jälkeen kun maastot ovat vapaat.


1.11.2013 Lauantaina 2.11 vietetään pyhäinpäivää perinteisin menoin eli tarjoillaan hirvisoppaa maanomistajille, hirvimiehille ja heidän lähipiirille, alueella asuville sekä naapuriseurojen edustajille. Tervetuloa sopalle klo 12:00 - 16:00.


28.10.2013 Viikonloppu tuotti uroshirven kaadon, sarvipiikkejä 1 + 3. Toisenpuolen sarvi oli kuin kolmihaarainen taikinahierrin, tosin hiertimeksi varsi liian lyhyt. Viikkojahtia jatketaan vasa/uros jahdilla, painoarvo vasoilla. Peruslupia jäljellä 1 + 2.

Torstaina paloitellaan lihat alkaen klo 17:00 ja siivotaan lahtivaja soppakuntoon.


24.10.2013 Ensilumet ovat sulaneet ja vettä on nyt ojissa riittävästi. Viikonlopun jahti ei tuottanut muutakuin kokemuksia ja vasaporukan paikkakunnan vaihdon. Muikkusaaliit ovat olleet hyviä joten siitä johtuen paljon aikaa kulunut saaliin käsittelyyn ja kaikki on ollut pois hirvijahdista. Hirvihavaintoja viikolla on ollut kiitettävästi mutta kaikki on saatu tupeloitua tavalla jos toisella.


18.10.2013 Ensilumi tuli maahan viimeyönä ja liikenteessä hirvet ehdittiin huomata! vai oliko havaintoja? Nopeudet oli maltillisia ja hirvien liikehdintä oli minimaalista, yllätys se on hirvellekin ensilumen tulo. Soitun Pojat jatkaa vasa- ja urosjahtia tilanteesta 3 + 3, jäljellä lupia 2 + 2. Kokoontuminen majalle La 19.10 klo 8:00. Menneen viikon viikkojahti ei tuottanut muuta kuin kokemuksia, sekin on hieno kokemus jos vielä sattuu loma- tai vapaapäivälle.


14.10.2013 Kaikkea voi toivoa kuin joulupukilta, lopputulos ei välttämättä ole toivottun mukainen. Lauantaina saaristojahti tuotti pitkän haukun ja lopputuloksena monien vaiheiden jälkeen naarashirven kaadon ja ehdottomasti luvallisen sellaisen tälläkertaa. Kaato saaressa tuo monenlaista ylimääräistä logistista pulmaa ennenkuin ruho roikkuu kylmiössä. Päivän pituudeksi tuli kellon ympärys täyteen. 

Sunnuntaina etsittiin hirviä tuloksetta, joten mahdollista viikkojahtia jatketaan jäljellä olevilla luvilla 2 + 2. Jahti suuntautuu uros- ja vasajahtiin.

11.10.2013 Uusi kolmasjakso alkaa huomenna klo 8:00 saaristo/mannerjahdilla. Kaatotilanne 2+3, joten lupia jäljellä 3+2. Jahti kohdistuu vasoihin ja alle 5 piikkisiin uroksiin.


6.10.2013 Toinen jahtiviikonloppu on ohitse, kaikki sujui hyvässä hengessä. Kaikkien osalta oli havaittavissa terävöitymistä jahtiin, näin minusta ainakin tuntui. Näköhirvistä yleensä ei ole kuin harmia mutta nyt otettiin selkeä selätys vasaporukasta. Jahtimiehet toimivat hienosti jahdin onnistumiseksi, kiitos kaikille tasapuolisesti. Onnittelut uuden aseen ensimmäiselle kaadolle ja tietenkin "Kimpalle" ensimmäiselle haukkukaadolle. Kuvia otettu kuin pienestä lapsesta, tämä anteeksi suotakoon koska innostus on ylitse pursuavaa monelta taholta.

Sunnuntai-iltapäivä meni naaraita passissa ihaillessa, "pappa" osasto koki myös elämyksiä ja oli luottamuksen arvoinen. Seurantapanta viimeisessä jahdissa on ainakin puhdas, sen verran sitä on taas jälleen uitettu. Koiramiehen päivä ei pääty aina auringon laskuun!

Lauantaina haettiin orpoa vasaa mutta siitä ei saatu mitään havaintoja. Sen sijaan useasti riistakameralla kuvattu uros kävi sarvien laskennassa passissa. Riistakamerakuva on ihan näköisensä, kolme + kaksi hankopiikkiä takaa matkan jatkumisen. Toivottavasti "Kalle" saa jatkaa eloaan näillä main...


Lauantai meni haroessa osin sitä vasaa mutta havaintoja ei löytynyt.

4.10.2013 Ensimmäinen jahtijakso takana, viikolla ei saalista tullut lisää johtuen jahtirajoituksesta joka kohdistui tuon vasan etsintään pääsääntöisesti.

Viime lauantaina kaadetun lehmän lihat on paloiteltu ja huutokaupattu Tuusniemen torilla, suuret kiitokset Eerolle ja Pertille avusta. Asiat on saatu viranomaisen paperille, asia etenee nyt omaa tahtiaan...


29.9.2013 Hirvijahti alkoi kuten edellä 28.9 oli suunniteltu, kaikki sujui kuin elokuvissa aurinkoisesti, iloisesti ja hyvillä mielillä. Jahtisuunnitelmat oli tehty kahta puolen Hirvijärventien, ennakkoon oli tietoa hirvistä ja niiden liikkeistä. Hyvät suunnitelmat romuttui kättelyssä kun naapuri Pajumäki tarjoili haukun suoraan passilinjojen eteen. Yhteisen neuvottelun jälkeen, sovittiin jahdin jatkamisesta ja haukussa olevien eläinten kaatoyrityksestä. Hirvet törmäsi passiketjuun päin, molemmat yllättyivät toisistaan jonka seurauksena oli täyskäännös tulosuuntaan. Pakoreitti osoittaui huonoksi osuen uuteen passilinjaan ja ensimmäisen passimiehen eteen, vasan matka päättyi kuolettavaan osumaan. Heti perään lehmä sai saman kohtalon vasan kanssa. Kaatopaikkojen ja tilanteiden selvittelyssä paukkui lisää...

Samaan aikaan oli toinen tilanne päällä tien toisella puolen, hirvet eivät antautuneet haukkuun. Mikä pahinta vasaporukan lehmä suuntasi tähän samaan "tappo kolmioon" tietenkin osin ko. passilinjan tietämättä. Live seuranta ei ollut parhaimmillaan jos nyt sitä voidaan sanoa oleen olemassakaan. Toisaalta pitää kysyä, kuinka ne ennen pärjäsi näissä tilanteissa.

Tilanne päättyi tappolaukaukseen jossa kaatui hirvilehmä, vasat eivät koskaan seuranneet kaatopaikan läheisyyteen. Kotvasen mietiskelyn jälkeen asia alkoi valjeta, että todennäköisesti kasoisvasoilta on kaadettu emä. Asiasta tein viranomaisille, yhteisluvan haltijalle ja lähimmälle naapuriseuralle ilmoituksen. Vasoja etsittiin iltaan asti alueelta tuloksetta mutta muutama henkilö vietti unettoman yön.

Jahtia jatkettiin sunnuntaina vasojen etsinnällä, passipaikkojen kuusen oksat muut yksityiskohdat alkoivat tuntua passimiehistä kovin tutuilta. Puolilta päivin toinen vasa löytyi ja se onnistuttiin kaatamaan. Toisen etsiminen ei tuottanut tulosta mutta sitä jatketaan maanantaina ja tiistaina.

Ei mennyt ensimmäinen jahtiviikonloppu todellakaan käsikirjoituksen mukaan.


28.9.2013 Hirvijahti alkaa klo 8:00 jahtipalaverilla, lueskellaan metsästysohjeet ja tarkastetaan asiakirjojen ajantasaisuus. Puetaan uudet liivit ylle ja pönötetään yhteiskuvassa. Tämän jälkeen aloitetaan ensimmäinen jahti. Uusi passipaikka kartta julkaistu hirvijaoston sivulla.


21.9.2013 Linjanraivauspäivä on todellinen merkki siitä, että jahdin alkuun enää viikko. Valmisteluja tehtiin Aimon ja Arin kanssa useaan otteeseen, yksinkertaisesti ei jaksanut kun oli niin lämmintä. Toivoin kaikilta talkoisiin osallistuneilta täyttä päivää, ilmeisesti en tullut kaikille ymmärretyksi. Näissä asioissa minulla on norsun muisti ja sen edestään löytää minkä taakseen jättää. Kaikille osallistujille suuri kiitos ja niille täyden päivän tehneille erityinen KIITOS. 

Oman ja jahtikaverin turvallisuuden vuoksi näitä raivaustalkoita tehdään.


6.8.2013 Yhteisluvan kesäkokous pidettiin Erämaja Koivulassa 23.8.2013.

Soitun Erä-Poikien osuus alkujahdissa on 5 + 5. Hirvilupien yhteisluvan kokonaismäärästä pankkiin jää 20%, käytöstä päätetään 15.11.2013. Metsästys tulee kohdentaa siten, että talvikantaan jäisi jokaista urosta kohden 1,5 naarasta ja kokonais jäävän kannan määräksi tulisi jäädä 2,5 - 3,5 hirveä/1000 ha.

Uroksien metsästystä rajoitetaan piikkirajoituksilla, 5 - 11 piikkisiä uroksia ei kaadeta koko syksynä. 12 ja enemmän piikkiä olevia uroksia voi kukin osakasseura kaataa yhden mutta vasta 19.10 jälkeen.

Hirvenmetsästyksen ohessa suoritetaan majava laskenta pesä- ja määrätietoineen 15.9 - 31.10.2013. Laittakaapa havainnot ja paikat muistiin tilastoitia varten, myös kaadot paikka- ja lajitietoineen kirjataan vuoden loppuun saakka.


29.6.2013 Yhteisluvan hirviluvat myönnettiin anotussa määrässä eli 51 pyyntilupaa. Seuraava yhteisluvan palaveri asian tiimoilta 23.8.2013.


15.3.2013 Hirvenmetsästyksen Eteläisen Tuusniemen yhteislupapalaveri pidettiin Soitunmutkassa. Palaveri aloitettiin viimesyksyn muutaman tapahtuman kertauksella mutta siitä ei tässä sen enempää eikä tuonnempana, koska on tärkeämpää keskittyä tulevaisuuteen sillä sinne voidaan vielä vaikuttaa. Yhteistuumin päädyttiin hakemaan 51 hirven kaatolupaa. Aika näyttää kuinka hakemukselle käy.

Riistakamerat kuntoon, uudet paristot koteloon ja kuvausluvin metsään kuvaamaan riistaa...


10.2.2013 Hirvenmetsästyksen tämän vuoden ensimmäiset asiat saatiin liikkeelle. Talvikokouksessa valittiin metsästyksen johtaja ja kaksi varajohtajaa, viimevuotinen kolmikko jatkaa. Heikki metsästyksen johtajana, Ari ja Timo varajohtajina. Lisää halukkaita koulutuksen omaavia varajohtajia valitaan kesäkokouksessa, toki koulutusta ehtii hankkimaan ennen jahtia.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini