SEP Hirvijahti 2014

Maanantai 22.12.2014 - SEP Jahtipäällikkö22.12.2014 Tässä vaiheessa Oikein Hyvää ja Rauhallista Joulua kaikille tälle palstalle eksyneille.
21.12.2014 Ensitöikseen laskettiin hirvet alueelta ja pari koiraakin pääsi vielä hirville. Laskennan tulos oli 12 hirveä, tulos ei yllättänyt sillä pohjana oli hyvät havainnot ja tiedot hirvistä edellisiltä viikoilta. Lumen syvyydeksi mitattiin 37 cm, eikä mistään kinoksesta. Hirvien liikehdintä ennakoi säätilan muutosta, sanokoon kuka mitä tahansa.

19.12.2014 Koira laitettiin metsään haukun toivossa, eipä kestänyt Kimpalla kauan kun jo haukku alkoi raikaa. Löytöhaukun verran annettiin haukkua ja sitten koiramies haukulle sekä loput neljä jahtimiestä tiukkaan passitukseen. Keli oli senverran kehno, että haukulle ei voinut päästä. Hirvet suuntasivat ennustetusti passimiehien ulottuville, ensin pääsi hengestään vasa ja sitten lehmä suuntasi metsästyksenjohtajan eteen. Metsästyksenjohtaja ampui tietoisesti ja harkitusti hirven koska vasa ei sitä enää seurannut. Oliko tuo myös piste ns. "iin" päälle sen aika näyttää.
13.12.2014 Johtaja vietti vapaapäivää muissa kuin jahdin merkeissä ja jahtia johti 1.varajohtaja. Jako kolmeen, osa lihan jatkokäsittelyyn ja toinen osa metsään passiin, lisäksi pari koiraa koiramiesten ohjaamana passimiesten iloksi lumisateiseen metsään. Tuloksena kokemusta ja raitista ilmaa.
Illan hämyssä vietettiin erämiesten pikkujoulu, osallistujia olisi mahtunut mukaan enenmänkin.
11.12.2014 Illan hämärtyessä Erkki Savolainen kävi opastamassa Soitun poikia hirven käsittelyssä. Ammattilaisen taitoja pyritään monistamaan kaikkien seuran hirvimiesten käyttöön.
7.12.2014 Muutaman sentin lumijäljiltä löytyi yölliset hirven jäljet, hirvi jäi pieneen lenkkiin. Päätettiin lähes eilisellä porukalla katsoa mitä tuleman pitää. Passit paikoilleen ja Murre metsään suoraan hirven jäljiltä, löytö tuli läheltä ja hirvi törmäsi lähes koiramieheen. Hirvi käänsi kulkunsa suunnan myötätuuleen, kohti "virrassa" vaanivaa passimiestä, se oli sen naaras hirven viimeinen virhe. Hirven matka päättyi rantapenkkaan, lopputaivallus tallentui videolle katseltavaksi. Tämä oli tämän syksyn toinen naaras hirven kaato ja tahallinen sellainen.
6.12.2014 Itsenäisyyspäivää vietettiin kymmenen miehen ja yhden koiran voimalla metsässä. Haukku saattin ja se kestikin useita tunteja, hirvi ei kuitenkaan osoittaunut sopivaksi ammuttavaksi haukulle mennessä. Hirvi kaikkosi lopuksi metsästysalueelta ja loppuarvailuksi se todettiin sarvensa pudottaneeksi urokseksi. No menköön menojaan...
5.12.2014 Yhteisluvan palaveri Tapion Poikien majalla, listalla oli kaksi asiaa. Ensimmäinen asia oli loppujen "pankkilupien" käyttöönotto. Päätettiin ottaa loput luvat käyttöön, jahtia jatketaan harkitusti jäljellä olevaan kantaan. Soitun Erä-Poikien osuus loppuluvista 1+1, eli jäljellä on yhteensä kolme pyyntilupaa. Toinen käsiteltävä asia oli hirvien lumijälkilaskenta, tehdään sitten kun on riittävästi lunta maastossa.

30.11.2014 Jahtia jatkettiin klo 9:30 "toisen käden tietojen" perusteella ja eilinen hirvi unohtaen. Kamu löysi hirvet nopeasti ja haukku alkoi aivan passimiesten edessä. Tosin miehiä oli harvassa ja hirvet peilasivat miesten liikkeitä kokoajan. Koiran omistaja yritti haukulle ja pääsikin hyvin näköetäisyydelle, kaksi aikuista ja vasa oli haukussa. Sopivaa ampumatilaisuutta ei koiramiehelle suotu, hirvet valuivat kuitenkin sopivasti passimiehiä kohti. Tilanne päättyi lopulta urosvasan kaatoon vaikka siinä hilkulla oli koitua hirvien onneksi tyhjä passipaikka.

29.11.2014 Jahti jatkuu klo 8:00, jos on koiramiehiä,passimiehiä ja tietenkin hirvihavaintoja... Kaikkea löytyi lopulta. Aamupäivä meni odotellessa mutta puolenpäivän jälkeen havaintoja tuli. Ensin tuli naapurilta tieto mahdollisesta haavakosta, passiin ehdittiin lähteä mutta melkein heti tuli tieto hirven löytyneen kuolleena. Sen enempää se ei meitä koskenut, kävin kuitenkin paikalla toteamassa tilanteen ilmoituksen mukaiseksi. Kamu koira oli samaan aikaan päässyt hirven jäljille, hirvi osoittautui hyvin liikkuvaiseksi. Passiin sitä ei saatu tulemaan vaan se kulki passit kiertäen omia polkujaan. Illan pimeys vei sitten lopulta voiton ja hirvi vielä lopuksi päätti lähteä uimaan järven poikki.


17.11.2014 Jahtia ei ole 22-23.11 koska ei ole johtajia johtamassa.


16.11.2014 Jahti sai odottamattoman käänteen heti aluksi kun koira karkasi ilman pantaa metsään. Etsintää tehtiin kaikin voimin mutta ilman minkäänlaista havaintoa koirasta koko päivän ja illan. Huoli koirasta oli suuri koska lampien jäätilanne ei ole koiralle kovin turvallinen tällä hetkellä. Koira löytyi maanantai aamuna kanuloukusta mutta aivan eri suunnasta mikä oli oletus. Naapuri seuroilta pyydän ymmärrystä asiaan, emme olleet etsimässä hirviä vaan hyvää ja toimivaa koiraa.


15.11.2014 Jahtia jatkettiin puolikas porukalla, kaksi isosarvista hirveä kävi ampumaetäisyydellä mutta ne saivat jatkaa matkaansa meidän osalta turvallisesti sarvirajoituksen vuoksi.


16.10.2014 Edellisenä päivänä alueelle tuli kaksoisvasaporukka, tätä tarjottiin Kimpalle haukuttavaksi torstai aamupäivällä. Hirvet löytyivät helposti, koiran annettiin haukkua rauhassa parituntia. Passimiehiä saatiin kasaan viisi, tunnin passituksen päätteeksi hirvet tulivat passimiehen eteen. Kun tilanteessa on kolme hirveä ja koira, paikat ja ampumatilanteet vaihtuvat nopeasti. Ampujan pitäisi varmistaa monta asiaa saman aikaisesti, koiran turvallisuus, hirvilehmän sijainti vasoihin nähden ja jne. Tässä tilanteessa ensimmäisen laukaus tuotti urosvasalle kuolettavan puhtaan keuhko-osuman mutta luoti meni läpi osuen viereen taakse tulleen naarasvasan takalistoon. Ampuja paikkasi köntyilevää naarasvasaa toisella kuolettavalla laukauksella, näin kaatui molemmat vasat. Perusluvista jäljellä enää puolikas eli vasan lupa, taitaa pukata hirvimiehille kotitöitä hirvijahdin sijasta.


12.10.2014 Harimoitiin eilisiä jälkiä vähän muualtakin,pääsääntöisesti tarkoitus oli olla vasajahdissa. Kamu oli siellä muualla ja toisaalla ja löysi hirven haukkuun melko pian, hirvi osoittautui kymmenen piikiseksi sonniksi joten se jätettiin sarvirajoitusten takia rauhaan. Koira ja isäntä saivat jatkaa tilannetta harjoitusmielessä ja iltaan saakka sitä harjoitusta riittikin.

Päivä sai uuden käänteen kun pohjoispuolen naapuriseura ilmoitti, että seuramme alueelle on tulossa haavoitettu naarashirvi. Hirvi oli kuitenkin senverran virkeä, että se ehti alueemme sisälle ensimmäisten passien ohi. Seurojen erilaisen johtamisen ja erilaisten seurantalaitteiden "hässäkässä" hirvi ehti seuraavaan passiketjuun, hirvi tuli näkyviin mutta ei ampumaetäisyydelle. Tässä vaiheessa kun hirvi kääntyi takaisin vaihdettiin koiraa, Pontus sai jatkaa hirven perässä. Hirvi eteni takaisin ensimmäistä passiketjua kohti ja tietenkin haistaen passiketjun. Tässä vaiheessa epäiltiin Pontuksen palaavan jälkiään myöten ja hirven kaikonneen passin läpi. Passiketjun päästä hirvi olikin mennyt menojaan ja kun sieltä vielä löytyi tippa verta niin luultiin sen haavakon menneen siitä. Tässä vaiheessa todetuille hirven jäljille tuli koirien ja miesten liiallinen keskittymä, kun nämä kehityskeskustelut oli saatu päätökseen kuului radiopuhelimesta ilmoitus, että Hannu on kaatanut naarashirven Pontuksen tuomana kala-altaan päähän. Tässä vaiheessa Jounin verijälkeä jäljestävä koira laitettiin kulkemaan ensimmäiseksi havaittua verijälkeä naapuriseuran johtajan kanssa. Hannun kaataman naarashirven kulkujäljiltä löytyi runsaasti veritippoja  ennen ampumapaikkaa ja kun lisäksi hirvestä löytyi eri kaliiberilla ammuttu luodin reikä säkän tienoilta niin tilanne oli saatu lähes päätökseen. Naapuri seurue vei suolistetun hirven sovitusti omalle majalleen jatkokäsittelyyn, Jouni varmisti vielä koirallaan verijäljen kaadolle saakka, matkalla kuusi tietä joten haastetta koiralle riitti.

Haavakko hirven mukana oli toinen hirvi sotkemassa tilannetta ja jonka jalasta ne muutamat veritipat olivat tippuneet, luonnolista kun maasto kivistä ja kalliosta. Naaraan veri jälki oli erilainen, selkeät erillään olevat tipat askeleista. Tilanne saatiin selvitettyä vaikka sitä "hässäkkää" välillä olikin, jälkiviisaus se tätäkin vielä muuttaa...


11.10.2014 Kylmiössä odotti lihan paloittelua melkoinen määrä ruhoja, tässä vaiheessa suuri kiitos käsittelyyn osallistuneille. Ilman tätä vaihetta lihalla on vielä pitkä matka jahtimiehen lautaselle.

Perjantai iltana oli näköhavainnot kaksoisvasaporukasta, niiden etsintään suunnattiin heti lauanatai aamusta. Keli oli sateen tihkuinen ja työskentelyolosuhteet koiralle haastavat, haukkuun ei hirviä saatu mutta siitä huolimatta Ville kaatoi toisen vasan aivan peräkärryetäisyydelle tien varteen. Onni suosi jäljelle jäänyttä toista vasaa, elolle vielä toistaiseksi, kaikkea ei voi aina saada kerralla jos toisellakaan.


5.10.2014 Aamulla ensimmäiseksi metsästyksenjohtaja saatettiin ajantasalle kertaamalla eiliset tapahtumat.

Osa porukasta jäi lihan paloitteluun ja loput jahtimiehet metsään, koiria metsään meni kolme. Pontus tarkisti ensin kaikki alueen talot, onhan se hyvä tarkistaa ettei ulkopuolisista ole jahdille haittaa. Uudelleen metsään komennuksen jälkeen hirvien löytö tapahtui välittömästi ja löydöstä yhdeksän minuuttia eteenpäin Teuvo kaatoi kaksi vasaa tyylikkäästi. Hirvet majalle nyljettäväksi ja hieman huikopalaa jahtimiesten suuhun, Pontus laitettiin vielä uudelleen metsään ja ei siinä tarvinnut pitkään odotella kun haukku oli päällä. Haukun sijainti oli huono, etäällä teistä ja kasvavassa taimikossa sekä tuulen suunta ei suosinut passitusta. Suunnitelma oli tehtävä ja passitus saatava paikalleen josko sieltä pyyntiluvan mukaisia hirviä tulisi näkyville. Mikko ja Jyrki tuulen piälle passiin, ensin arpoivat kummanko paikan se johtaja antoi kullekin, Jyrki meni viikontakaisia muistelemaan vapaaehtoisesti ja järjestys meni kaavion mukaisesti. Ville meni haukulle tehden hajujäljet takapassiin, hirvet havainnoivat passien sijoituksen ja yrittivät karata törmäten Villen jälkiin. Hirvet tekivät täyskäännöksen edeten lähemmäs Mikon passia. Mikko oli valmiina tornissa ja tilanteen tasalla. Hirvilehmä vasan kanssa tuli passiin, ensin vasan kaato ja kun hirvilehmää ei enää vasa seurannut niin hirvilehmä sai vasan mukaisen kohtalon. Kaadettujen hirvien vetäminen tien varteen oli raskas urakka mutta onnistuneen jahtipäivän päätöksenä kuitenkin mieleinen. Muille kahdelle koiralle ja niiden mukana olleille jahtimiehille tuli pelkästään raitista ilmaa ja kuntoilua. 

Lupia jäljellä enää kaksi pyyntilupaa, toivottavasti jahti jatkuu suotuisissa merkeissä loppuun saakka.


4.10.2014 Heikin hirvijahtipäivä vaihtui vapaapäiväksi ja matkaksi Raasion haulikkoradalle kauden viimeiseen koitokseen. SEP jahtia johti Timo ja melkoinen koitos päivästä tulikin. Jounin kolmas ampumatilaisuus ei tuottanut heti kaatoa, mutta ampujan oma koira on koulutettu verijäljelle joka jäljitti uroksen liikkeet veteen. Monien vaiheiden jälkeen uros oli jälleen järvessä uimassa mutta Ari soutuveneen kaleeriorjana ja Ville aluksen luotsina hoitivat hirven tuskat pois. Joka vuosi tavalla tai toisella joku saalista tulee uitettua se on enemmän sääntö kuin poikkeus.


2.10.2014 Ari ja Ami jahdissa, haukussa hirvilehmä ja vasa. Opitulla tavalla naaras jätti vasansa ja alkoi juoksettaa koiria ja miehiä. Hyvä haukku ja ampumamahdollisuudella nähty naaras.


1.10.2014 Viiden henkilön muodostama ryhmä kävi tarkastamassa Timon johdolla saaret. Lyhyesti kerrotuna, oikein hieno ulkoilu sää ilman hirvihavaintoja.


28.9.2014 Hirvijahdin toinen päivä, päätettiin lähteä etsimään alueella nähtyä "handsfree" uroshirveä, kyseisellä uroksella on toinen sarvi kasvanut handsree sangan mukaisesti alaspäin. Metsään lähti kolme koiraa kukin omilta suunniltaan, passit sitten siihen sopivasti lomittain. Passimiehillä piti olla nyt hallinnassa useampi sektori. Melkeinpä samalla minuutilla Murre ja Pontus koira löysivät hirvet ja haukku alkoi. Harmi vain, että tuulen vuoksi molempia ei voinut kuulla "livenä" yhtäaikaa. Timo lähti hiipimään Murren haukulle ja Ville samoin Pontuksen haukulle, kotvasen kuluttua myös kolmennella koiralla Kamulla oli juoksuhirvi edessä. Naarasmullikka suunnisti suoraan samaan alueseen kahden muun koiran seuraksi, pieni pelko oli homman kaatumisesta tähän koirien kohtaamiseen. Kuinka ollakkaan viimetipassa Pontuksen haukussa olleet lehmä ja kaksi vasaa lähtivät liikkeelle poistuen passitusalueesta, lähtivät ikäänkuin pois alta.

Timo oli hiipinyt jo haukulle ja saanut selville, että haukussa on lehmä ja yksi vasa. Timo kaatoi vasan oman koiransa haukkuun, vasa oli naarasvasa. Timo ryhtyi järjestelemään vasan suolistusta ja pois kuljetusta. Muut jatkoivat passitusta jännittyneenä...

Kamu alkoi haukkua samalla kun Pontus poistui alueesta. Muutamia havaintoja naaraasta ja yhdestä uroksesta tuli passeista, eläimet näyttivät poistuvan alueelta. Kuinka ollakaan uros tulikin takaisin ja Jounin passiin, hirven kannalta kohtalokkain seurauksin. Jouni kaatoi uroksen jolla oli piikit molemmin puolin mutta tämä ei ollut se tavoiteltu hansfreehirvi. Jouni ja lähimmät miehet kävivät saaliin kimppuun, loput uusiin asemiin Pontuksen haukun läheisyyteen. Jouni on saanut juonesta kiinni, toinen päivä ja jo toinen hirvi.

Pontuksella on jo ikää ja haukku ei kuulu kauas. Pontuksen haukku palautui takaisin alueelle ja oli menossa edellisen hirven kaatopaikalle. Suunta ei kuitenkaan ollut mieleinen hirvelle, käännöksen jälkeen se eteni kohti Teuvon ja Mikon passia. Mikä yllätys, haukussa ei ollutkaan enää vasaporukka vaan yksinäinen uroshirvi. Hirvi meni passien välistä sellaisesta paikasta johon ei voinut ampua ja etenkin kun odotettavissa oli se vasaporukka. Passit purettiin pois mutta annoin koiramiehille, Amille ja Jyrkille luvan mennä Pontuksen haukun edelle laskemaan ne mahdolliset piikit. Oletus oli, että niitä on liikaa tai sitten ei ollenkaan.

Pontus suuntasi hitaasti mutta varmasti hirven kanssa kohti metsästyalueen rajaa, nimensä veroiseen paikkaan. Jyrki ja Aimo olivat ehtineet ko. alueen passitorneihin, melko nopeasti hirvi tuli näkyviin ja osoittautui luvalliseksi hirveksi. Piikkejä molemmin puolin kaksi ja niinpä Aimo päätti ampua ja sitten Jyrki koska hirvi ei vielä kaatunut. Hirvi ei kaatunut näkösälle mutta löytyi kuolleenna muutaman sadan metrin päästä rajan tuntumassa. Hirven kaatajaksi todettiin Jyrki. Täydellistä hygieniaa ei voitu toteuttaa koska osumia oli mahassa ja kaatopaikka kaukana. Kaikesta ei voi saada täysiä tyylipisteitä, etenkään tästä. Sopiva kaato kuitenkin.

Lopuksi: "Tilanne ohi" the voice of radio VHF/Sep/3 ainakin hetkeksi.

Hirvijahtia jatketaan keskiviikkona viikojahtina, jahtia johtaa Timo. Lupia jäljellä 4+3.


27.9.2014 Hirvijahdin jakson 1/2014 aloitus tapahtui klo 8:00, jahti alkoi pullakahveilla ja merkkivuosien muistamisella sekä hirvimiesten puhuttelulla. Tarkastettiin paperit ja aseet patruunoineen, tämän jälkeen jokainen huolehtii asiakirjojen mukanapidosta koko syksyn jahdin ajan. Seuraavaksi seuran viiri vetästiin salkoon liehumaan jahdin merkiksi ohikulkijoille. Näpsäytettiin valokuvat jahtiporukasta, helpompi jälkikäteen katella ja muistella ketä oli mukana. Lupia käytössä 6+6, ei naarasta eikä uroksia viis ja ylj'.

Jaettiin kauden ensimmäiset passit ja niistäpä tulikin ehkä syksyn pisimmät, ajankulumisesta huolehti Timon Murre koira joka intoutui hienoon haukkuun. Parempaa aloitusta tuskin osasi toivoa, haukulle Timo yritti hiipiä useaan otteeseen mutta varmuutta ei saatu millaisia hirviä haukussa on. Lopulta tilanne selvisi, että naaras vasan kanssa on liikkeellä, pari eteni myötätuuleen. Jouni oli hyvällä kulkupaikalla ja niinpä Jounille merkittiin ensimmäisen hirven kaato. Kaadettu hirvi oli urosvasa, Murre koira ei jäänyt kaadolle vaan jatkoi lehmän perään saaden sen haukkuun uudelleen. Timolle jäi tehtäväksi kuunnella koiransa haukkua, vastenmielistä se ei näyttänyt olevan.

Edellisen tilanteen loppuvaiheilla oli Kimppa koira löytänyt hirvet toisaalla. Pienen tauon jälkeen passit laitettiin uudelleen järjestykseen ja Ville lähti haukulle. Nämä hirvet olivat erimieltä tuulen suuntaan etenemisen suhteen, myötätuuleen vain pakona. Haukussa oli lehmä kahden vasan kanssa, pihanurkkia viistäen meinasivat karata mutta törmäsivät metsästyksenjohtajan komentoääneen. Hirvet eteni bumerangina passiin ja Jyrki ampui toisen vasan, toisten poistuessa näkymättömiin puseikkoon. Harvinaisen kesyjä hirviä kun eivät millään lähteneet karkkoon vaikka olisi huutanut kuinka kovaa. Lopulta vasa erkani toisaalle ja lehmä lähti Kimpan haukussa erisuuntaan. Passit purettiin ja lähdettiin nylkemään vasaa ja laittamaan majalla paikkoja siistiksi. Kimppa haukkui vielä pikään lehmää, joka pikkuhiljaa palasi kohti lähtöpaikkaansa.

Erinomainen aloituspäivä, sää oli hieno syyssää ja koirat toimivat hyvin. Päivän kruunasi tietysti hyvä aloitus saalis. Kiitokset jahtiporukalle kun malttoivat valikoida ampumiskohteet hyvin, niinkuin oli sovittu. Lupia jäljellä 6+4.


Muitakin syksyn merkkejä ilmassa, tiistaina 23. päivä alkoi lumisateella. Luonto näyttää raskaalta, lehti puussa ja lumi maassa. Lumi kaataa ja taivuttaa puita ja saa sähköt pätkimään. Syksyä se on mutta hyviä kelejä ja kokemuksia on vielä edessä:)


20.9.2014 Pidettiin linjanraivaus talkoot, osallistuminen talkoihin oli kiitettävää. Parannuksia tehdään vielä alkujahdin aikana, sitä mukaa kun "tornitehdas" suoltaa valmista tavaraa käyttöön. Uusia paikkoja on muutama otettu käyttöön, kiitos metsänhakkuiden.


5.9.2014 Yhteislupa-alueen palaverissa päätettiin lupien jaosta, SEP osuus 9 pyyntilupaa eli 6 aikuista ja 6 vasaa. Lisäluvista päätetään14.11.2014, väliarvioinnin jälkeen. Nahkojen keräys tehdään, jokainen osakasseura hoitaa nahkat Erä-Veikkojen majalle jahdin päätyttyä. Uroksien pyyntiä rajoitetaan piikkirajoituksin, uroksia joilla on yli 5-piikkiä ei kaadeta ennen 18.10.2014. Isopiikkisiä saa kaataa maksimissaan yhden per osakasseura, kuitenkin Erä-Veikot kaksi.

Ilveslupia ei haeta koska pentueista ei ole havaintoja!


29.6.2014 Hirviluvat tulivat anotussa muodossa eli 70 pyyntilupaa.


28.3.2014 Pidettiin yhteislupa-alueen palaveri jossa päädytiin hakemaan 70 pyyntilupaa.


15.2.2014 Talvi ei ollut vielä kunnolla tullutkaan mutta Soitun Erä-Poikien talvikokous on tehnyt valintansa. Talvikokous valitsi saman kolmikon edelleen jatkamaan metsästyksenjohtajina. Puheenjohtajana ja metsästyksenjohtajana jatkaa Heikki Räsänen. Varajohtajina jatkaa Timo Poutiainen ja Ari Laukkanen, lisää varajohtajia valitaan kesäkokouksessa.Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini