SEP Hirvijahti 2015

Sunnuntai 22.11.2015 - Timppa


26.09.2015

Hirvijahti on taas käynnissä Soitussa. Aloitusviikonloppuna jahtiväki kokoontui perinteiseen yhteiskuvaan.Kuva HR.

20150926_091829_Hirviporukka_2015_hr.jpg

Aloituspäivän perusteellisen puhuttelun jälkeen päästiin tositoimiin. Penu löyti ykkösvasaporukan Pohjanvuoren alueelta. Reilu tunnin haukulle yritettiin, mutta hirvet vetivät pitemmän korren. Aamulla tulleen havainnon perusteella Murre etsi hirvet Ollinmäen luota. Ei tykänneet hirvet kuunnella haukkuvaa koiraa ja lähtivät karkolle naapurin alueelle.

Evästauko kodalla teki terää. Iltapäivällä Kamu kaivoi taimikossa piilotelleen vasaporukan esille, vaikka taisi jo koiranomistajallekin epäusko koittaa ettei hirvet löydy. Reilun kahden tunnin haukulle ei päästy, vaan hirvet karkkosivat. Muumilaakson passissa tuplavasaporukka pinkaisi tien yli Heikin näköetäisyydellä. Illan mittaan Koirajärven korvelta Kamu juoksi karkkoavan hirven perässä Hirvijärven alueelle. Aulis pääsi näkemään häkkipään. Piikkejä oli riittävästi, mutta tarkkaa lukua ei kerennyt laskea. 

__________________________________________________________________________

27.9.2015 Kahden syksyn tarjoilulla aloitti tupaisäntä Simonkin toisen jahtipäivän. Maittavat piirakat pullat tekivät kauppansa. Kuva TP.

20150927_071907_Tupasisanta_Simo_TP.jpg

Toisena jahtipäivänä jo päästiin kaadon makuun. Koirajärven korvelta tuplavasaporukka löytyi Kamun haukkuun ja siirtyi passilinjan tuntumaan. Mikko pääsi kaatamaan urosvasan.

Hirvet löytivät myös Kimpalle ja Murrelle, mutta menohalut olivat tälläkin kertaa liian vaihdikkaat. Onkohan Kohmalle kehitetty hirvimagneetti, kun sinne hirvet vaan haluavat juosta?

________________________________________________________________________

1.10.2015

Havaintojen perusteella viikkojahtiporukka suuntasi Hirvijärvelle hirviä jahtaamaan. Nopeasti Kimppa hirvet löysikin haukkuun. Hirvet karkkosivat passin kautta nahkansa säästäen.

_________________________________________________________________________

3.10.2015

Toinen jahtiviikko aluillaan. Yöllisen myrskyn jäliltä puita oli pitkin poikin, osa vielä sähkölinjojen päälläkin. Aamukahvit kuitenkin saatiin jo juotua majalla.

Porukka jaettiin kahtia, toinen porukka suuntasi Saunaniemeen ja toinen passitti Litmaniementien ja Pärsnämäen suunnassa.

Penu ja Murre tarkastivat Jouhisenniemeä ja Salkomäen seutua. Merkkejä hirvistä oli, iästä ei saatu selvyyttä. Maisemat olivat hienot Salkomäen päällä: ruska oli parraillaan Juojärvellä.

Kamu ampaisi hakemaan Surmannotkon suuntaan. Ensimmäiseltä lenkiltä pärähti haukku päälle. Passia siirreltiin haukun ympärille. Jari pääsi tornista Koivuharjulla hirveä ihastelemaan, mutta myrskyn heikentämien kuusien kaatuminen haukun vieressä sai hirven hyppäämään karkolle juuri ratkaisevalla hetkellä. Oliko uroksella 6 vai 7- piikkiä, sitä ei saatu selville, mutta annettiin jatkaa sukuaan. Puolenkymmentä tuntia Kamu tarkasti seuran rajaa Kantelumäessä.

Ei mennet Kimpallakaan pitkään hirviä etsiessä. Loistolöytö ihan passilinjan eestä. Passimiehet olivat juuri tosin siirtyneet Kamun tilanteeseen. Ei huolta, ei Kimppa kesken luovuta. Parin tunnin haukulle Ville hiipi Riita-Ahon maisemissa. Lähellä oli mutta ei tarpeeksi hyvässä paikassa. Karkolla hirvet kartoittivat Pärsnämäen passit, mutta eivät myötätuulen puolella ollutta Heikkiä huomanneet. Naarasvasa kaatui Koiramäenjoelle.

Tauko on paras osa jahtia. Vasa majalle nylkyporukalle työstettäväksi ja tulet kodalle. Kimppa jatkoi haukkuaan Kumpumäessä. Passi laitettiin paikoilleen ja Ville hommiin. Ei taaskaan onnistanut haukulle kaato, mutta hirvet lähti liikkeelle. Timon eteenhän tuli emä ja vasa, Kimppa kintereillään. Oliko vauhtia liian paljon vai kuuset liian tiukasta, kun laukausta ei kuulunut? Ei, koira oli liian lähellä turvalliseen laukaukseen.

Haukku siirtyi Tonkkorin korvelle. Ville kävi vielä pariin kertaa haukulle yrittämässä. Hirvet taas karkkoon passeja väistellen. Aimo oli kuitenkin nopeasti passissaan ja toinenkin naarasvasa kaatui. Kimppa jatkoi vielä iltavuoroa emän kanssa. Kaikkiaan yli 11 h haukku. 

________________________________________________________________________

4.10.2015

Koiria metsään hirviä hakemaan. Passeja varmoille paikoille.

Penu etsi hirviä Pohjanvuoren maastosta. Pontus tarkasti Kanamäen ja Tonkkorin seutua. Kamu varmisti Ollinmäen kolmiota ja Murre samoili Pirttimäessä.

Haukkuhan se jo kajahti heti ensimmäiseltä Murren lenkiltä. Sektorista oli sivussa ja tais loppui lopuksi louhikkoon sujahtaa. Oiskohan ollut supi? Ei Timo eikä Murre olleet harmissaan tapahtumista, kun oli kuitenkin haukkua kuultu. Uutta vaan etsimään. Pirttimäen kivellä oli hirvi poikinee käynyt sitten viime käynnin. Jälkiä oli tullut kosteaa maahan vieri viereen. Jälet piiloon niin voi seuraavan kerran kurkata kävijät. Murre teki hakulenkin lampien kannaksella. Hakua suunnattiin Pirttijärven ja Ahvenlampin maastoon ja sieltähän se hirvi löytyikin melkein sylistä. Haukku alkoi 100m päästä Timosta. Uteliaisuus voitti ja isolla kuusikolla jo naarashirvi koiraa ajoi takaa. Onko vasoja pusikossa? Ei vaan uskalla ampua ensi vilaukseen, vaikka hirvi seisoikin 30m päässä. Karkkohan siitä tuli ja taas seuran raja tuli liian nopeasti vastaan. Pikku haukku kuitenkin vielä naapurinkin puolella lämmitti koiranomistajan mieltä.

Simolla ei Koivuharjun passissa ollut pitkä aika vaikka ei haukkuja kuulunutkaan. Innokkaan kanalintumiehen ajatukset olivat iloiset, kun teeret kukertivat myrskystä selvinneinen puiden latvoissa. Ja aikansa kukerrusta kuunneltuaan alkoi jo risut katkeilla. Uroshirvihän se sieltä pisteli tulemaan Kuatrasen piästä päin. Sarvia piti lukea, mutta neljään vaan luvussa päästiin. Uusi kiikari rupesi hintaansa hankkimaan. Koivumäen Timo avusti hirven noudossa. Tais pari kuustakin taipua Foordin alla. Tänäkin vuonna hirvisoppahirvi saatiin.

Kamu löyti juoksuttajahirven Ollinmäestä. Ei varmaan tykännyt haukkumisesta, kun pisteli karkolle.

Kaatoja toisen viikonlopun jälkeen : 1 aikuinen (uros) ja 3 vasaa.

PIC10.jpg

________________________________________________________________________

10.10.2015

Jahtiväki suuntasi Kolarin kolmioon ja Hirvijärven suuntaan.

Murren haku ei meinannut pysyä sektorissa, tais se magneetti jo vaikuttaa koiraankin.

Kamulla oli onneksi nopea löytö Saunasuolla, joten passimiesten piina hellitti ja he pääsivät kuuntelemaan haukkua Hirvijärven suunnan passiin. Uros ei haukussa kuitenkaan halunnut tulla kaadetuksi, vaan suuntasi pohjoisen suuntaan.

Murre haku Kolarin kolmiota kuitenkaan sieltä hirveä löytämättä. Mistä lie vanha tuoksu nenään tullut, kun vainua veti jo Ollinmäkeä kohti. Yritin koiraa poiskin kutsua, mutta vauhtia oli jo mukavasti. Ei vauhti aikakaan hiljentynyt kun koira tavoitti koko syksyn koiria kuntouttaneen mullikan. Seuraamista aikansa, mutta ei haukulle antautunut. Edellisen viikonlopun hirvet kuitenkin saatiin soppalihoiksi laitettua.

Illalla majalla vieraili värikäs ja eläväinen Unkarilaisten jahtivieraiden joukko. Patoon miesten jahdissa oli he saaneet vasan ja naaraan kaadettua. Ei ollut porukka ennen hirveä nylkenyt mutta saksanhirvia ja vastaavia oli eräänkin oranssinutun käsien kautta 1000 luonut nahkansa. Oli myös ammattimaiset otteet. Tankeroenglannilla asioita yritin kertoa, hyvin meni tieto unkarilaisillekin. Tais olla jonkun mielestä juhlajuomaa jo nautittu 70-luvun tyyliin.

__________________________________________________________________________

11.10.2015

Oli taas yöllä tullut havaintoja hirvistä. Tällä kertaa kivellä vieraili uros ja tuplavasaporukka. Trategiaa pohdittiin ja päädyttiin Kuatran kautta koukkuuseen. Meinas jo epäusko yllättää kun samaan aikaan oli ollut tuplavasat syömässä haapaa naapurin puolellakin. Murre taas hommiin. Kuntoa on mutta aamusta piti intoa vähän houkutella esille. Nuolukiven luona homma alkoi kiinnostaa ja kohta jo pärähti haukku käyntiin. Olikohan se Ierikka siinä kottikärripassissa? Tais hirvet passimiehen alleen kaataa... Eipä ollut. No oli kyllä hirvilläkin vauhtia ihan riittävästi. Passi uuteen asentoon Kohmantien suuntaan. Koira olikin jo saanut hirvet kiinni, mutta ei pitkään haukku kestänyt kun tuli isäntää ikävä. Takaisin metsään vaan. Taas haukkumaan innokkaasti. Eipä iloa pitkään kestänyt, kun Heikki kuiskasi puhelimeen; koira tuli, hirvet ei?! Vielä kerran pojat. Hirvet olivatkin ihan passin eessä. Onneksi tällä kertaa reilun puolen tunnin haukkuun jo pääsin hiipimään. Liekkö olleet hirvet kuuroja, kun ei sitä risun pauketta kuulleet? Karkkohan siitä aikanaan tuli. Hirvet suojautuivat puiden taakse ja taas vasannahka jäi ehyeksi. Puolenkymmenen kilometrin kunniakierros Kohmalla ja takaisin alueeseen. Koiralla puhti loppu ja hirvet jäi kasvamaan.

Kamu tarkisti Ollinmäkeä. Ei olleet hirvet siellä, mutta Koiralammin tasalta vauhtia riitti. Naaras otti vauhtia, että pääsisi Surmannotkon passilinjasta läpi. Kamu pisteli parastaan, mutta ei hirvi pysähtynyt ennen kolmatta seuraa.

Jäi tämä viikonloppu ilman saalista.

Murre_haukku_11102015.png

_________________________________________________________________________

17.10.2015

Kimpalla taas nopea löytö Koirajärven korvelta. Hyvin passit kierteli, mutta asettui sitten Pirttimäkeen seisontahaukkuun viimein. Ville pääsi kaatamaan vasan haukkuun.

Havainto oli tullut rannan puolelta. Pontus jäljille. Rämänniemen kautta Saunaniemeen, jossa passi oli kohdallaan. Aimo pääsi kaatamaan naarasmullin.

Kamu tarkisti Kumpumäen. Ei havaintoja.

________________________________________________________________________

18.10.2015

Kamu taas elementissään. Haukku raikui ja passia viriteltiin. Passi oli valmiina ja hirvet lähestyivät ketjua. Mikä lie hirvet saaneet kääntymään ja suuntaamaan kohti Simon miehittämää passia. Laukaus kajahti, mutta ei vasa jäänyt lähietäisyydelle. Kamu kuljetti naarasta Koiramäen passin läpi. Ois ollu kaatoholli Teuvolla ja Urpolla, mutta hyvin piti kuri. Taas Jounin jälkikoiralle oli käyttöä. Tarkasti jäljet haisteli, veritipat näytti. Siellähän se vasa oli makkuulla haavojaan potemassa. Kamu kaveriksi ja Jari pääsi kaatamaan vasan.

Kimpalla oli haukku Pirttimäessä ollut jo viisi tuntia. Ville lähti katsomaan oisko sopiva hirvi kaadettavaksi. Ei ihan onnistanut, mutta tais käydä jonkin passimiehen eessä aika lähellä.

Kaatoja neljännen viikonlopun jälkeen 2 aikuista (uros, naaras) ja viis vasaa. Lupia jäljellä 4,5 kpl. Eli puolenmatkan rouvissa ollaan siinä tilastossa. 

_________________________________________________________________________

24.10.2015

Veikö syksyn ensimmäiset sateet hirvenhajut? Tiukassa oli löydöt vaikka useammalla koiralla hirviä etsittiin. Kamu löysi aikuisen hirven Koirajärven korvelta, mutta ei antaunut tämä hirvi haukkuun vaan juoksetti koiraa.

_________________________________________________________________________

25.10.2015

Uuteen päivään uusin voimin. Havaintoja tuli hirvien liikkeistä Saunaniemen suunnalta. Aimon tarkistusreissu varmisti havainnon ja Fiilis pääsi hirvityöskentelyyn käsiksi. Salkomäen rannassa haukku raikui. Tuplavasaporukka tuli Korpelan Himmelin takana Urpon passiin. Laukaukset kajahtivat ja vasat kaatuivat.

Kaatoja viikonlopun jälkeen kaikkiaan 2 aikuista (uros ja naaras) ja 7 vasaa. Lupia jäljellä 3,5. Yksi aikuisenlupa muutettiin vasoiksi.Kuva Tepu

Jahti jatkuu hirvisopan ja isäinpäiväviikonlopun jälkeen la 14.11 klo 8.00.

Salkomaen_vasat.jpg

__________________________________________________________________________

Syksy on ollut erikoisen lämmin, jopa nurmikkoa on joutunut välillä leikkaamaan...

18.11.2015

Havaintoja useasta hirvestä, Heikin johdolla käytiin jahtiin. Jahti päättyi ennen kuin se ehti kunnolla alkaa... Aulis tuskin ehti torniin kun 5-piikkinen tuli ampuma etäisyydelle, nopean ja varman  tarkastelun jälkeen Aulis ampui tappavan laukauksen urokseen. Jahtiajaksi merkittiin 10 minuuttia, Kimpalle kaato ei kuitenkaan kelvannut, koira jatkoi yllättävästi hirvihaukkuun Kumpumäkeen.

20151118_100813.jpg

_____________________________________________________________________________
21.11.2015

Lunta satoi...Salkomäestä havainto hirvistä. No sinne sitten ja Kimppa tosi toimiin. Teuvo ampui vasan mutta se ei kaatunut näkösälle ja niimpä Mika sai katsella naaraan haukkua 10 metristä ja muistella "vanhoja" ampua vaiko ei? no ei; koska varmuutta vasan kaadosta ei ollut. Naaras jatkoi matkaansa mutta ei turvassa, vasan kaato varmistui ja niimpä päätimme naaraan kaadosta. Naaras tuli Villen syliin, laukaus oli hyvä mutta eipä se aivan heti kaatunut...no löytyi kuintenkin lähistöltä hyvän osuman saaneena.

____________________________________________________________________________

22.11.2015

Lunta satoi lisää, etsittiin jälkiä alueelta, yhdet löytyi ja niinpä niitä seuraamaan... Alku ei näyttänyt hyvältä mutta jäljet kuumeni äkkiä, samalla myös muutama hirvimies. Joet olivat runsas vetisiä ja virtaavia, Kimpalle ei virtaava vesi kelpaa joten siinä tuli viivettä. Jahtipäällikkönä laitoin passit varmuudella Hirvirannantielle, Aapeli kaatoi syksyn viimeisen hirven kosteikon kulmille, saiihen kaaton päättyi syksyn jahti.

20151122_123446.jpg

Aapelille Urpo laittoi kunnon kaatajan "havun" jos joku kaato on jäänyt uhohduksuiin. Aapelilla kaatoja lienee jo kuutisen kymmentä tai jopa ylikin.

20151122_122907.jpg

Avainsanat: Hirvijahti, 2015, Soitun Erä-Pojat, kaato, hirvikoira, hirvihaukku


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini