SEP hirvijahti 2017

Sunnuntai 31.12.2017 - SEP Jahtipiällikkö


Sunnuntai 31.12.2017 Tarinan 2017 viimeinen päivitys, mitään muuttamatta ja siihen lisäämättä, näillä sanoilla päätän syksyn 2017 jahtikertomuksen.


Lauantai 30.12.2017 Parista hirvestä havainto pienessä alueessa, niitä päätettiin jahdata kymmenen miehen voimalla. Koiran tehtävät sai Jahvetti hyvin jälkitarkka ja suuntavainuinen. Keli oli erittäin hyvä hirvijahtiin, sillä metsä oli äänekäs puustaputoilevan lumen vuoksi. Suhinaa ja lumipaakkujen mätkähdyksiä kuului solkenaan, hirvet käyttäytyivät liiankin rauhallisesti. Liikkeelle lähdettyään hirvet suuntasivat suoraan Aapelin passiin joka oli väärä valinta sillä Aapelilla oli kuivaa ruutia käytettävissä, olihan Aapeli joutunut odottelemaan koko syksyn hirven tuloa passiin. Vasa matka päättyi siis Aapelin laukauksiin. Vasa oli ajankohtaan nähden hyvin pieni ja laiha, tuskin 70 kg ja täysin rasvaton. Tämä kertonee yhden syyn vasojen puuttumiseen ko. jahtikautena?

IMG_0761.JPG

Lehmä jatkoi matkaansa passiketjun viertä Urpon eteen jossa sen taival päättyi ja samalla lopetettiin jahti tältä syksyltä. Lehmä kantoi uutta ykkösvasaa kohdussaan, lehmä oli hyväkuntoinen

IMG_07572.JPG

Käyttämättä jäi perusluvista kaksi vasan lupaa eli yksi kokonainen pyyntilupa.


Tapaninpäivä 26.12.2017 Käytiin kinkun sulattelussa ja havainnoimassa hirven jälkiä, suksien ja kahlaten hangessa ilman koiria. Muutama tunti raikasta ulkoilmaa siinä saalis.


Keskiviikko 20.12.2017 Pari hirveä yritti tulla seuramme alueelle, liekö tunteneet myötätuntoa jahtimme viimeaikaiselle menestykselle. No sekin epäonnistui, sillä hirvet hukkuivat Soukan tietämille. Onneksi innokkaat havainnon tehneet henkilöt pysyivät kuivalla maalla. 

IMG_0742.JPG

Sunnuntai 17.12.2017 Koira tuoreelle havainnolle Pirttimäkeen, nyt hirvi tai hirvet jaksoivat pysyä omalla alueella mutta liian kaukana passimiehistä. Lopulta tulos niin perinteinen, koirat otettiin kiinni Suahkarin tieltä. Lunta on juuri senverran, että jäljet näkyy;).

IMG_0731.JPG IMG_0734.JPG

Lauantai 16.12.2017 Tuoreet aamuyön jäljet löytyi sopivasta paikasta, siihen koira jäljille ja kymmenkunta miestä seuraamaan mitä tapahtuu. Koiran vauhti tasaantui parinsadan metrin jälkeen muutamaan kilometriin tunnissa, niin paljon on lunta avoimilla paikoilla. Kuusikolla vielä vauhtia riittää. Hirvellä oli aikaa etsiä sopiva reitti, alkumatkassa kävi haistamassa passimiehen 50m päästä, ollen kuitenkin sopivasti naapurin puolella. Tämän jälkeen sitten odoteltiinkin sitä milloin koira saa kahlattua matkansa hirvenperässä maantielle, eipä tainnut montaa minuuttia hirvi olla meidän alueella, joten se tästä päivästä.


Sunnuntai 10.12.2017 Parin hirven jäljet johtivat hyvälle alueelle. Sinne tarjottiin Fiilistä ensin mutta se suunta ei kelvannut vaan koira otettiin muualta kiinni. Vaihdettiin Kimppa tilalle ja tarjottiin toisesta suunnasta alueelle, vaan ei suunta kelvannut! Lähti litomaan eilisiä jälkiään vastakarvaan, sekös mieltä ylensi. Kotvasen kuluttua Kimpalla oli vauhtia ja aivan selvästi elukka edessä. Haukkuun ei vaan saatu hirviä, aikansa pöyrittyään taimikossa suuntasivat alueeltamme pois. Kimppaa kiinniotettaessa tien ylitti emä ja vasa sekä hankosarvi uros. Olishan nuo kelvannut meille mutta kun suunta oli taas ihan muu kuin toivottu. Niinsanotusti olo kuin "pienellä oravalla" mutta minkäs teet luonnon elukoille.


Lauantai 9.12.2017 Hirvihavainto ed. iltana, sitä siis jahtaamaan ja Fiilis hirven jäljille. Hetken päästä koira oli jo naapurin puolella, mutta hirven jälkiä ei näkynyt. Saatiin koira kiinni ja laitettiin Kimppa samaan paikkaan ja nyt saatiin varmistus siitä, että hirvi oli mennyt jo Fiiliksen viemänä omille teilleen alueelta pois. Uudesta paikasta yritettiin mutta Kimppa oli taas omilla teillään, laitoin miehet majalle makkaran paistoon. Ei olisi pitänyt tehdä sitä, sillä Kimppa kaivoi hirven esille mutta se ei jäänyt haukkuun vaan kulki tallattujen passipaikkojen ylitse omille teilleen. Iltamyöhällä Kimppa suostui vasta tulemaan pois.


Keskiviikko 6.12.2017 Itsenäisyyspäivää vietti puolenkymmentä miestä hirvijahdissa. Kamu koira karkeaan lumikeliin metsään tai erään talon nurkalle josta hirviä löytyi. Hirvet eivät jääneet haukkuun, vaan läksivät vauhdilla suoraan etelää kohti. Siitä ei muuta seurannut kuin koiran hakureissu syvältä naapurin metsästysalueelta, samalla oletetut vasat ehtivät kasvaa jo mullikoiksi. Uusi yritys samasta alueesta, sieltä vielä löytyi naarashirvi joka sekään ei haukkuun jäänyt. Passimiehet haistaen hirvi meni heikoille jäille ja näin väisti passiketjun mutta oli vähällä jäädä avantoon, senverran rannassa, että ilmeisesti jalat ylettivät pohjaan. Metsämiesten itsenäisyys päivää juhlisti Koivumäellä kahden sotilaskoneen ylilento, joka osui juuri kohdalle ja matalalla.


Sunnuntai 4.12.2017 Yhteisluvan hirvien laskentapäivä, lumijälkiä oli reilusti tutkittavana sillä hirvet olivat liikkuneet paljon. Samalla yritettiin yhdellä koiralla (Kimpalla) jahtia, aluksi Kimppa selvitti muutamat jäljet, tuloksena oli todennus, hirvien jälkien johtavan naapuriin. Sitten saatiin haukku mutta se ei pysynyt alueella, hirvi kaikkosi naapuriin ja siellä se laskettiin myös, siis laskettiin läpi luodilla :)' Lyhyen päivän iltapäivä loskakelissä meni jälkien selvittelyyn, eikä uutta haukkua saatu. Hirvien liikettä oli pitkin päivää joka sotki suunnitelmia.


Lauantai 3.12.2017 Ei ollut yhteisjahtia


Sunnuntai 26.11.2017 Yhteisjahti peruttiin.


Lauantai 25.11.2017 Tonkkorista etsittiin hirviä, Kimppaa vei metsään Antti P. Kourallinen passimiehiä lumisateisiin passeihin, ottelemaan josko jotain löytyisi. Kimppa löysi todennäköisesti saman pienijälkisen kulkijan koska hirven reitti nodatteli torstain kulkupaikkoja. Tien ylityksessä saatiin koira kiinni, haluja koiralla olisi ollut jatkaa senverran äänekkäästi valituksensa ilmaisi kiinniottajille. Eipä sitten muuta tapahtunutkaan, niin päätettiin lopettaa. Sunnuntaille ei ollut koiramiehiä tiedossa, niinpä peruttiin sunnuntain jahti. Samalla peruttiin lauantain 2.12 yhteisjahti koska jahtimiehillä muita menoja. Vasajahtia voidaan jatkaa pienelläkin porukalla jos aihetta ilmenee.


Torstai 23.11.2017 Viikkojahtia, lähtökohtana oli hieman lunta apuna ja tietoja hirvistä, oletuksena ja arvailuna jopa vasa? Kuudella miehellä ja yhdellä koiralla (Kimpalla) kokeiltiin ja heti alkoi tapahtua kun hirvet olivat lähellä. Kolmen hirven jäljet havaittiin, yksi isojälkinen oli erkaantunut omille teilleen jo aiemmin tai koiran tultua hirvien luo. Kaksi eteni Kimpan edellä, näistä saatiin näköhavainto, molemmat naaraita. Nämäkin hirvet erkaantuivat erikseen omille teilleen, Kimppa jatkoi toisen perässä kunnes otettiin kiinni tien ylityksessä. Laitettiin sitten sen toisen perään, tämäkin hirvi meni omille teilleen ja naapurin puolelle, hirvi oli kaiken lisäksi aikuinen naaras mutta pienikokoinen. Vasasta ei siis saatu todennusta, eipä niitä vasan kokoisia jälkiäkään löytynyt. Tulipahan ulkoiltua ja selvitettyä hirvihavainnot.

20171118_IMG_0705.JPG

Sunnuntai 19.11.2017 Vapaapäivä hirvijahdista, odotellaan lumikelejä.


Lauantai 18.11.2017 Kolmella koiralla ja muutamalla passimiehellä tyhjien maastojen tutkintaa, iltapäivällä hyvissä ajoin jo muihin askareisiin.


Perjantai 17.11.2017 Yhteisluvan välipalaverissa ihmeteltiin vasahavaintojen ja vasasaaliin vähyyttä. Ns. pankkia ei vielä suljettu, seurataan tilannetta ja päätetään jatkosta myöhemmin lumikelien vallitessa.


Lauantai 11.11.2017 Hirvihavaintoja ei ollut kenelläkään aamulla tiedossa, jahtimiehiäkin vain kohtuullisesti paikalla. Jahtijoukko jaettiin lihamiehiin ja pariin passimieheen sekä tornimiehiin. Pari mullikkaa vaati lihan käsittelyä ed. jaksolta, itse liityin porukkaan "oppimaan". Kaksi koiraa metsään niitä "huhuja" hakemaan, Kimppa kaivoi hirven haukkuun, mutta eipä pysynyt alueellamme ja se oli siinä. Heimon karhukoira poistui isännännän mukana tyhjästä maastosta siian pyyntiin. Nuoret jahtimiehet "Kapa" ja Aki päättivät opiskella tornin tekoa läheisellä "tornitehtaalla", Mikko kertoi rakentajille keksinnöstä nimeltä moottorisaha, hehe. Hyvä torni siitä tulee, kun valmistuu...

Kaksi passimiestä oli uskollisesti paikoillaan Koivumäellä, naapuriseura tarjoili koiran tuomana yksinäisen vasan alueellemme. Urpo napautti vasan hengiltä ja näin seuramme tämän syksyn ensimmäinen vasakaato tapahtunut. Passiosasto (kaksi miestä) jäi vielä väijymään sitä "suurisarvista" sieltä jostain, lopulta suostuivat tulemaan pois.

Huomenna vietämme Isänpäivää, emme ole jahdissa siis hirvijahdissa.


Keskiviikko 8.11.2017 Feelis ulkoili iltapäivällä, ensimmäinen metsästyksen aikainen kunnollinen hirvihaukku tuloksena. Käytiin toteamassa hämärtyvässä illassa haukussa olevan uroksen ja naaraan.


Tiistai 7.11.2017 Lupia jäljellä 3, joka tarkoittaa tehdyn hirvien "verotus" suunnitelman mukaan, että kaadettavia on vielä jäljellä 1 aikuinen uros ja 4 vasaa. Vasoista ei ole metsästyksen aikana ainoatakaan näköhavaintoa alueellamme, jälkihavaintoja kylläkin mutta missä ne nyt ovat. Johtavatko vasojen jäljet naapurialueiden jahtimiesten pakkaseen. Vasatilanteesta on syytä olla huolissaan, syitä tilanteeseen on ryhdyttyvä miettimään. Yhteisluvan puitteissa asiaa ja lisälupia tarkastellaan 17.11.


Maanantai 6.11.2017 Kimppa irti sateiseen ja lumettomaan metsään aamusta, itse tyydyin aluksi seuraamaan lämpimästä netin välityksellä etenemistä. Sen verran oli muita toimia, etten huomannut Kimpan saaneen hirven eteensä. Aapelin soitto havahdutti asiaan paneutumista, annoin ohjeet mistä tämä rannanpuolen hiippailija kulkee. Aapeli tuli yllätetyksi, hirvi hiippaili väijypaikan ohitse. Kimppa siirrettiin vesistön takaa uudelleen jäljille, hirvi sai liikaa etumatkaa koiraan. Kimpan kulkua haittasi jänismiehen koiran kiemurat matkalla. Hiippailija hirven metkut ja reitit oli kuitenkin tiedossa tältä syksyltä, pari miestä ehti uusiin asemiin ja sinnehän se hiippailija tuli. Jahtimies ja hirvi havaitsivat toisensa yhtäaikaa, hirvi säntäsi pakoon mutta saaden osumia jahtimiehen laukauksista. Hirvi suuntasi taas veden ylitykseen virtaan jonne sen matka sitten päättyi. Varmistus oli paikalla ja nuori jahtimies lopetti hirven matkan rantaan. Ensimmäisten laukausten ampujalle kaisla hattuun ja lopetuksen tehneelle havu, onnittelut tiimityöstä "fiftysixty".

20171106_IMG_0685.JPG 20171106_IMG_0689.JPG

Sunnuntai 5.11.2017 Aamulla oli kostea keli, lumet sulivat nopeasti pois, kuusikot olivat jo aamulla lähes sulia. Kahdella koiralla metsään, Kimppa pääsi kuukauden sairaslomalta tositoimiin. Ensimäinen yritys tuotti vesiperän, hirvi oli jo kaikonnut aamulla toisiin maisemiin. Toinenkin yritys jäi epäonnistuneeksi.

Kamun aamukaan ei tuottanut tulosta, iltapäivällä Jari meni Kamun kanssa jo kertaalleen käytyyn maastoon, sieltähän vielä löytyi naarasmulli, joka antoi Kamun haukkua.

20171105_IMG_0682_2.JPG

Passiketjuja viriteltiin uuteen muotoon ja lopuksi toisella reunalla oli melkein tuplamiehitys. Itselleni kävi tuuri, hirvi suuntasi Jarin antamasta karkosta kohti minua taimikkoisen rinteen läpi. Naarasmulli tuli havaituksi rinteen päällä ja kun muita ei mukana ollut niin katselin sopivaa paikkaa ampumiselle. Mullikka helpotti itse ampumistaan pysähtymällä taimikossa sopivasti esteettömään väliin, siihen 30 metristä laukaus. Mulli ryntäsi laukauksen jälkeen rinteen reunaa n. 150 metriä ja kääntyen kohti yksityistietä. Huokui aikansa tien penkalla ja lopulta kaatuen keuhko-osuman saaneena osin tien puolelle.Tällä kertaa pulkan tarvetta ei ollut koska vetämistä ei tarvittu. Tuo oikean reunan kuva on tietosuojattu, kuvassa ampuja, koira ja kaadettu hirvi:). Näin siinä tilanne oli mutta kuva jäi ottamatta, olihan jo sunnuntai ja kiire itsekullakin. Päätettiin jatkaa viikkojahtia tulevalla viikolla.

 


Lauantai 4.11.2017 Aamulla sopan valmistelutöitä ja kokin apulaisena toimimista. Aamulla jahtimiehiä ei ilmaantunut työvuorojen lisäksi selvittämään hirvihavaintoja, havainnot tuli selvitetyksi kahden johtajan toimesta ennen sopan valmistumista.

Kokille kiitokset onnistuneesta keitoksesta, palautteet olivat positiivisiä. Kävijöitä oli pitkälti toistasataa, kaikki eivät kirjoittaneet nimeään vieraskirjaan.


Perjantai 3.11.2017 Sopan valmistelu talkoot, esim. perunateatteriesitys yms.


Sunnuntai 29.10.2017 Heikko lumi- ja räntäsade jatkui, lunta iltapäivällä paikoin pari senttiä, tilanne sama kuin eilen. Omalta alueelta ei löytynyt havaintoja, pari pakolaista naapurista saatiinja sinne jonnekin ne meni. Hirvet vain sivusivat aluettamme. Ensi viikonvaihteessa syödään perinteinen hirvisoppa ja sunnuntaina jatketaan hirvien etsintää ja tarkkailua:).


Lauantai 28.10.2017 Syksyn reilumpi ensilumi noin sentin verran maassa, havaintoja ja tapahtumia ei omalta alueelta. Muutama ns. pakolainen saatiin naapurin puolelta mutta ne menivät menojaan


Sunnuntai 22.10.2017 Syksyn ensimmäinen selkeä pakkasaamu valkeni, edellisen illan 9-tien hirvikolari keskustelutti vilkaasti. Kesken vilkkaan keskustelun, alueelta saatiin tuore useamman hirven jälkihavainto, passitukset laitettiin kohdalleen. Aivan kohdalleen niitä ei saatu, ketjuun jäi reikä kuullunymmärtämisen seurauksena. Hirvilehmä vasansa kanssa kaikkosi naapurin puolelle, tosin huonoin seurauksin, osuen naapurin passiketjuun. Samaan aikaan Hannun passiin ilmaantui 4-piikkinen uroshirvi, kaksi laukausta osui hirven takaosaan. Hirvi kaikkosi metsän peittoon, jäljityksen jälkeen hirvi saatiin lopetettua ja naapuriseuran johtajan kanssa asia loppuun käsiteltiin, hirvi siirrettiin nyljettäväksi majallemme. Oheisessa kuvassa haavakkohirven kavion jälki.

20171022_IMG_0653.JPG

Aamulla Kamu löysi hirven, joka myöhempien havaintojen mukaan oli nuori n. 4-piikkinen uroshirvi. Hirven passitusta yritettiin useaan otteeseen ensimmäisen tilanteen jälkeen, teknisten ongelmien (huonon kentän) vuoksi paikannusta saatiin liian harvoin ja niinpä oltiin aina myöhässä. Kamu saatiin kiinni seuran rajamailta ja kulkurihirvi sai jatkaa matkaansa sinne jonnekin. Lopulta paikat saatiin siivottua ja hirvi kylmiöön, kaikkien parempaa omatoimisuutta siivoukseen toivon jatkossa edelleen:).


Lauantai 21.10.2017 Kylmiössä roikkuneen soppahirven paloittelu oli päivän kohokohta, kiitokset lihan käsittelyyn osallistuneille jahtimiehille (100% kaikki miehiä). Loput jahtimiehet ja pari koiraa etsi hirviä tuloksetta päivän mittaan. Alueellamme hirvihavainnot ovat olleet vähäisiä viime viikon aikana. Huomenna metsään paremmilla havainnoilla...?


Sunnuntaina 15.10.2017 Aamu ei ollut paras mahdollinen, koiria yhtyi samaan paikkaan liiaksi asti ja harmiksi. Fiilis kuitenkin löysi hirven aamun takahaun jälkeen, lyhyt haukku ja näköhavainto saatiin, senjälkeen hirvi pötki naapurin puolelle. Saalista ei tälle päivälle kertynyt, ensi viikonloppuna yritetään uusin eväin.


Lauantaina 14.10.2017 Kaikki oli valmista jahtia varten, ei muuta kuin seuran viiri salkoon

20171014_DSC_0409.JPG
20171014_DSC_0419.JPG

jahdin merkiksi ja yhteis pönötyskuva arkistoon paikalla olleista jahtimiehistä. No voihan ..kele mitä tuonkin sanan jahtimiehet tilalle pitäisi kirjoittaa. Asiapaperit olivat kunnossa kaikilla ja jahdin ampumapaikat oli laitettu kuntoon viikko sitten.

Aamun aluksi oli havainto näköhirvestä valokuvan kera. No sitä yritettiin ja niinhän siinä kävi, että hirvi meni sinne mistä se oli tullut (siis "jonnekin" josta se voi tulla takaisin). Näköhirven metsästäminen ei ole niitä helpoimpia juttuja, koska hirvi on tullut häirityksi niin se on pari askelta jahtimiehiä edellä. Koira saatiin kuitenkin (Fiilis) houkuteltua saaresta takaisin, omille maille. Samaan aikaan oli "Kamu" vainulla hirvestä, niinpä haukku alkoi ja jahtimiehet (voi piru miten vaikeaa tätä on kirjoittaa sukupuoli neutraalisti, kun Viivikin oli poissa jahdista, no Eila oli apujuokoissa) Pikainen passien jako oletettuun kulkusuuntaan, passit ehtivät juuri ja juuri paikoilleen kun laukaus kuului. Valtteri oli ehtinyt passitorniin, paikka ei ole niitä helpoimpia koska ampumasektori on pieni ja ympärillä on risukkoa vaikka muille jakaa. Valtterin piinaavat hetket olivat varmasti muistiin jäävät koska hirvi ei kaatunut näköetäisyydelle niinkuin "elokuvissa tai nykyään videoissa". Hirvi löytyi hyvän keuhko-osuman saaneena parin sadan metrin päästä. Ampujalle onnittelut ensimmäisestä kaadosta, seuran hirvisoppalihat on nyt varmistettu ja voimme vahvistaa kutsun hirvisopalle pyhäinpäivänä. Iltapäivä etsittiin turhaan viikolla nähtyjä havaintoja. Onnistunut päivä, kiitos kaikille. 


Lauantaina 7.10.2017 Metsästyksenjohtaja tarkasti jahtipaperit hirvimiehiltä valmiiksi tulevaa jahdin 2017 aloitusta varten. Samalla käytiin metsästysohjeet läpi ja kuitattiin tieto saaduksi. Pienryhmissä käytiin passilinjat katsastamassa ja suurin osa paikoista tuli hoidettua kuntoon samantien. Muutama tornin siirto tehtiin iltapäivällä tarkastuksen perusteella. Muutama rästihomma odottaa tekijäänsä syksyn aikana, mutta ne ei vaikuta jahdin turvallisuuteen. Viimevuoden paistin kypsätyminen viivästyi kun kaksi miestä ajasti haudutuspadan kahteen kertaan, silloihan se vaatii kaksinkertaisen ajan :). Vaikeuksista huolimatta vai nälästä johtuen paisti kelpasi talkoomiehille. Talkoiden lopuksi saatiin drone näytös ja hienot ilmakuvat majastamme. Kaikkille kiitos tehdystä työstä.

20171007_SEP_DJI_0009_c_Nykanen.jpg

Perjantaina 11.8.2017 pidettiin yhteisluvan kokous jossa jaettiin luvat Oma riistaan osakasseuroille. Soitun Erä-Poikien tavoitteena on metsästää alkujahdissa 3 naarashirveä, 2 uroshirveä ja 4 vasaa. Tuusniemen Riistanhoitoyhdistykselle lahjoitetaan yhden aikuisen hirven myyntituotto Tuusjärven ampumaradan kuluihin. Myynnistä uutinen sivuillamme 15.10 saakka. Hirvennahkat kerätään talteen ja myydään yhteiskeräyksenä kauden päätteeksi.

Perjantai 11.8.2017 Kesäkokouksessa valittiin lisää metsästyksen johtajia, SEP hirvijahtia johdetaan seuraavien henkilöiden toimesta: Heikki Räsänen (metsästyksen johtaja), Ari Laukkanen (1.varajohtaja), Jari Kokkonen (2. varajohtaja), Simo Antikainen (3. varajohtaja), Aulis Pelkonen (4.varajohtaja), Aimo Nissinen (5.varajohtaja) ja Heimo Räsänen (6.varajohtaja)


Perjantaina 21.4.2017 pidettiin yhteisluvan palaveri jossa haettiin hirviluvat kaudelle 2017. Haettava määrä on 61 lupaa yhteislupa-alueelle, josta 30% pankkiin. Tämä tarkoittaa jos luvat myönnetään, SEP osuus on alkujahtiin 5 + 4. Luvat myönnettiin anotussa muodossa.


Vuosi vaihtui ja 2017 alkoi vuosikokouksen uusilla päätöksillä. Soitun Erä-Poikien puheenjohtajana toimii Ari Laukkanen harmaahirvikoiramies vailla vertaa. Metsästyksenjohtajana toimii jälleen Heikki Räsänen, apunaan Ari Laukkanen ja Jari Kokkonen. Lisää varajohtajia valitaan kesäkokouksessa 2017, heiltä edellydetään osallistumista hirvijohtajien koulutukseen.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini