SEP hirvijahti 2018

Sunnuntai 30.12.2018 - Metsästyksenjohtaja


JAHTIKAUSI 2018 (uusin tarina ylimpänä)

Su 30.12.2018 SEP hirvijahti on päättynyt tältä kaudelta. Tänään vielä seitsemän "veljestä" meni jahtiin. Saalista ei tullut, mutta havaintoja oli paljon, sanoisinko jopa liikaa. Passituksen kannalta jälleen hankalassa paikassa, joten ihailimme vain Fiiliksen haukkua. Jahtikokemuksia on saatu paljon syksyn aikana ja ne muistetaan pitkään. Jahtivoudin kannalta kausi on mennyt ihan OK, kiitos siitä SEP koko hirviporukalle.


Su 16.12.2018 Hirvihavaintoja oli useassa paikassa, siispä päätettiin katsoa löytyykö haukkua. Puolenkymmentä passimiestä paikalla ja kaksi koiraa, yksi hirvi lähti livohkaan passimiehen mennessä passiin. Ilmeisesti tämä kulkija osui Kimpalle, seurauksena n. 6h haukku mutta naapurin puolella. Kamu aloitti haukun heti passituksen ehdittyä paikoilleen, hirvi tuli passiin mutta samalla tätä sivutietä tuli auto ja hirvi kääntyi tienpenkalta kohti toista passimiestä mutta hirvi haistoi miehen ja kaikkosi harvan passituksen välistä. Hirvi jäi haukkuun hankalaan paikkaan passituksen kannalta, jonkun ajan kuluttua Kamu tuli pois haukulta jättäen hirven. Kotvasen selvittelyn jälkeen Kamu vietiin takaisin, haukku alkoi melkein heti uudelleen mutta eteni luvattomalle alueelle. Koiraa haettaessa pois selvisi, että haukussa olikin nyt emä ja vasa sekä tämä passituksen välttänyt kulkija (uros). Saalista ei tullut mutta havaintoja oli kiitettävästi.


Su 9.12.2018 Lihankäsittelypäivä.  Lunta satoi, tuoreita jälkiä ei löytynyt teiden varsilta.


La 8.12.2018 Tuoreita jälkiä ei löytynyt, vanhempia viikollisia kylläkin. Yhdellä koiralla ja muutamalla passimiehellä ulkoiltiin.


To 6.12.2018 Kahdeksan miestä vietti itsenäisyyspäivää jahdin merkeissä kolme varttia, eilisiä havaintoja hyödyntäen. Jahdista tuli vesiperä, kun hirvet olivat koikkelehtineet luvattomille maille seuramme alueelta. Viikonaikana yhdeksän hirveä kulki eteläiseen suuntaan alueemme läpi, siis jonkinlaista talvimuuttoa havaittavissa. Eväät maistuivat silti hyviltä lyhyen pasituksen jälkeen.


Ke 5.12.2018 Havaintoja tuli seuramme alueelle tulleista hirvistä, toipilas Kimppa asiantuntijaksi metsään. Asiantuntija kyyditsi yhden isojälkisen hirven etelään päin, palasi jäljilleen kun kerran niitä sinne jäi! Haukkuun jäi hyvälle paikalle 2+2 piikkinen uros. Kolme miestä jahdissa, lisävoimat eivät ehtinneet paikalle kun jo koiranomistaja meni haukulle ja ampui hirven lyhyen vetomatkan päähän tieurasta.


Su 2.12.2018 Lihankäsittelypäivä ja vain yksi koira kävi maastossa, yöllä satanut lumi varmaan jumi hirvet liikkumattomiksi tai sitten niitä ei ollut haetulla alueella. Ajoissa kotiin lihapussin kera.


La 1.12.2018 Ohut lumikerros helpotti jälkien näkemistä, niinpä voidaan sanoa, että kaksi koiraa haki tyhjistä maastoista. Kolmas, toipilas löysi hirvet, mutta valitettavasti haukku meni hukkaan kun hirvet olvat luvattomalla alueella, joten se siitä haukusta. 


Su 25.11.2018 Jatkettiin siitä mihin eilen jäätiin ja kolmaskin hirvi löytyi, mutta se osasi väistellä passit sujuvasti, tosin naaraan status suojeli sitä hieman ja ei tainnut kelvata naapurillekaan. Kerrankin ajoissa jahdista omaan kotiin tai toisen kotiin;) kukin haluamallaan tavalla.


La 24.11.2018 Kolmen viikon tauko takana, maassa pientä lumihärmää mutta lumeksi sitä ei voi vielä lukea. Aamun aluksi yksi aikuinen hirvi pujotteli passien ohi naapurin puolelle. Toinen yritys toi hirven passiin, mutta laukaus ei ollut riittävän hyvä, hirvi jatkoi matkaansa vertavaluvana. Vauhti hiipui ja hirvi jäi haukkuun, koiranomistaja meni haukulle ja hirvi saatiin ammuttua iltahämärässä ja metsästyksenjohtaja sai nukkua yönsä rauhassa. Kuvia löytyy seuran face bookin sivuilta https://web.facebook.com/SEP1957/ ja tarinat täältä aina pilke silmäkulmassa.


Ke 14.11.2018 Yhteisluvan ns. pankkiluvat (10 pyyntilupaa) otettiin käyttöön, Soitun Erä-Poikien osuus 1,5 lupaa, siis vasa ja aikuinen. Kaikkiaan Soitussa lupia jäljellä 2+2, tuleva viikonloppu pidetään vielä taukoa.


To 8.11.2018 Pidetään taukoa metsästyksestä, vietetään isänpäivää yms. jatketaan jahtia lauantaina 24.11 klo 9:00. Tupavuorot siirtyvät tauon verran eteenpäin.


Su 4.11.2018 Jahtijoukko oli supistunut lähes puoleen normaalista, kolme koiraa metsään. Mukana oli toipilas Kimppa, mutta jalka aristaa edelleen, annetaan lisää aikaa toipua hirven kohtelusta. Kamu kyyditsi yksinäisen elukan kauas naapurin puolelle ja Penu teki saman toiseen suuntaan. Päivä oli lähinnä ulkoilua hyvässä säässä ja eilisen lopun sopan syöntiä jahdin lomassa tosin ei se loppunut syömällä vieläkään. Lisäksi Jukka Kauhanen tuli käymään koirakoeasioissa majalla, käynti muistutti joulupukin käyntiä, Jukalla oli tarjolla eväitä reilusti mukana mm. palvattua villisikaa (lapa), hirveä, piirakoita. Hyvin kelpasi porukalle vaikka alkuruokana oli syyöty soppaa. Omat eväät jäikin sitten syömättä ainakin tämän tekstin kirjoittajalta. Majaisännälle kiitos sopanlämmityksestä.


La 3.11.2018 Soitun Erä-Poikien hirvisopa oli klo 12:00 - 16:00, kävijöitä lienee ollut n 150. Kaikki ei muistanut kirjoittaa nimeä vieraskirjaan joten määrä on arvio, soppa maistui ja kiitoksia saatiin maittavasta sopasta. Kiitokset kuuluvat tietenkin pääkokeille Tuulalle ja Martille ja apukokki Aulikselle, unohtamatta jahtiporukan ahkeria talkoohenkilöitä. Soppa oli lähiruokaa, sillä lihan lisäksi vihannekset soppaan toimitti Martti Räsänen Happolasta.


Su 28.10.2018 Sunnuntai oli lihankäsittelypäivä, kokopäivän kestävä urakka siivouksineen, vain muutama spv jahtimies oli metsässä ja lisäksi pari koiraa. Molemmilla koirilla haukku, mutta sopivaa saalista ei ollut tarjolla, mikä lienee ollut onni spv osastolle ;). Jokunen nuolukivi löysi paikkansa tyhjiin tolppiin, toivottavasti niille vielä löytyy käyttäjiä.


La 27.10.2018 Sama Fiilis jälleen tänään asialla, haukku vain hakalassa paikassa seuramme kannalta, olisi voinut lähteä mihin tahansa, mutta onneksi passitusta oli joka kulmalla myös naapureiden tukemana ja joskus kun ei tee mitään passimuutoksia niin tuloskin voi olla hyvä. Naaras hirvi kuljeskeli sopivasti seuramme omaan passiin viimeisen kerran. Saalista nyt 5 + 3 ja lupia jäljellä 1+1.


Pe 26.10.2018 Pari koiramiestä meni metsään jahtijakson päätteeksi. Fiilis kulki omia polkujaan etsi kuin etsikin haukkuun hirvet. Tosin asiasta ei ollut tietoa mitä siellä oli, jopa kissa haukkua epäiltiin. Annoin luvan ampua jos sopivaa on tarjolla, itse matkustin muihin maisemiin ja tehtäviin. 4,5 tunnin haukun aikana ehtii asiat hoitamaan kohdalleen ja mikä parasta kateissa olleet kaksoisvasat olivat haukussa. Päätöksenä oli vasojen kaato, molemmat olivat urosvasoja. Moneen kertaan kuvatut vasat päätyivät seuran kylmiöön odottamaan jatkokäsittelyä.


Su 21.10.2018 Aamupäivä hupeni useaan yritykseen etsiä hirviä, iltapäivän puolella löytyi naarasmullikka jonka mukaan haukkuun tuli ilmeisesti viikkositten ammutun vasan emä. Ainakin alue oli sama, passitus ei kestänyt pitkään kun hirvet saivat vainua miehistä ja lähtivät liikkeelle. Suunta oli suoraan passiketjun pussinperää, mullikka kaatui sopivaan paikkaan, vetomatka jäi lyhyeksi. Saalista nyt 4 + 1 ja lupia jäljellä 2 + 3.


La 20.10.2018 Puolet porukasta lihankäsittelyssä, tämä on erittäin tärkeä työ hirvijahdissa, siinä oppii näkemään työnsä tuloksen ja etenkin laadun. Homma hoitui laadukkaasti, mutta muuhun ko. porukka ei ehtinyt töiltään. Toinen puoli porukasta ulkoili passituksen merkeissä, tosin näköhavaintoja ei saatu omalle alueelle, kun haukku meni naapurin puolelle. 


Su 14.10.2018 Loistavassa, ennätyksellisen lämpimässä säässä jahtia jatkettiin. Koiria oli käytössä kolme, kaikki koirat löysivät hirviä ja välissä poukkoili ns. pmppuhirviä naapurista. Ensin nuorempi Simo ampui 6-piikkisen uroksen ja samalla hetkellä alkoi haukku aivan lähietäisyydellä jossa oli emä ja vasa, Teuvo ampui sen vasan. Hetkeä myöhemmin Valtteri ampui naarashirven joka lienee ollut eri naaras. Muut tilanteet kuivuivat 19 asteen lämmössä pois, koirat ja miehet väsyivät.


La 13.10.2018 Soitun hirvimiesten osalta hirvijahti käynnistyi vaihtelevissa merkeissä, kaksi urosta oli samassa haukussa, joista toinen pääsi potkaisemaan haukkuvaa koiraa. Koiran vauhti hiipui ja hirvet kaikkosivat koiralta, toinen ui karkuun mutta toinen osui Amin passiin ja se oli hirven viimeinen virhe. Tulos kuvan mukainen, ja koira joutui klinikan kautta sairaslomalle...

20181013_SEP_IMG_0153.JPG

Aamun aluksi otettiin perinteinen porukan "pönötyskuva" 2018

20181013_SEP_DSC_0840.JPG

La 6.10.2018 Passipaikkojen kunnostusta, vaihdettiin huonoja hirvitorneja uusiin ja jokunen uusi paikkakin löytyi ja vastaavasti monta paikkaa poistettiin käytöstä, koska metsä oli peittänyt näkyvyyden. Kaikki paikat ovat tarkastettu ja merkitty turvallista jahtia varten. Samalla katseltiin paperiasiat kuntoon jahtia varten, nyt odotellaan viiko ja sitten jahtiin.


Pe 28.9.2018 Oli yhteisluvan kokous, jaettiin luvat osakasseuroille Oma Riistaan syksyn jahtia varten. Lupia jaettiin kaikkiaan alkujahtiin 45 ja pankkiin jäi 10 pyyntilupaa jakamattomana yhteislukuna. Soitun Erä-Poikien osuus on 6+4, aikuisten osalta tavoitellaan kolmea urosta ja kolmea naarasta, joista yksi voi olla suosituksen mukaan ns. suurisarvinen.


Ti 24.7.2018 Yhteisluvan luvat tulivat anotussa muodossa, yhteensä 55 pyyntilupaa joista pankkiin 15 pyyntilupaa toistaiseksi jakamattomana.


Pe 20.4.2018 Eteläisen Tuusniemen yhteisluvan kokous, päätettiin anoa 55 hirvenpyyntilupaa, jos luvat myönnetään haettuna, niin alkujahtiin jaetaan 40 pyyntilupaa ja 15 pyyntilupaa jätetään ns. pankkiin jakamattomana kokonaislukuna. Alustava jako ei mennyt oikein Vesa Rahusen esittämässä jaossa, jossa SEP sai suuremmalla hehtaariluvulla pienemmän lupamäärän, ainoa oikea jako on hehtaariperusteinen jako.


Ke 11.4.2018 Tuusniemen Riistanhoitoyhdistys järjesti kokouksen Tuusniemen metsästysseuroille, jossa esiteltiin ES-PS hirvitalousalueen lukuja ja Tuusniemen hirviverotussuunnitelma sekä keskusteltiin hirviasioista. Tosin tilaisuutta piti pyytämällä pyytää, on se tuo tiedon jakaminen vaikeaa, asenteissa korjaamisen varaa:).

Luonnonvara keskuksen lukujen mukaan hirvikanta syksyn 2017 metsästyksen jälkeen Tuusniemellä jäi 140-164 hirveen. Yhteislupa-alueiden hirvien laskenta tuotti 146 hirveä, joten vaihteluvälin sisällä laskennan tulos oli. Hirvikannan sukupuolijakauma on 1,92 (naaraita/uros). Arvioitu vasatuotto on (%) 59,3, jolloin syksyllä hirviä jolkottelee metsässä 217-254. Jokunen hirvi kuolee ennen syksyä liikenteessä, petojen yms. seurauksena. Hukkuneita hirviä on jo nyt löydetty puolenkymmentä. Syksyn 2018 jahdeissa on tavoite kaataa 80-117 hirveä, hirvikannan tiheys on tarkoitus saada 2,5 hirveen tuhannelle hehtaarille. Sekin on liikaa sen metsänomistajan mielestä jonka taimikkoa hirvet tuhoavat. Näillä opastuksilla kuitenkin lupia haetaan.


La 17.2.2018 Soitun Erä-Poikien talvikokouksessa valittiin hirvijaostoon entinen johtajisto: Heikki Räsänen metsästyksen johtaja, varajohtajiksi Ari Laukkanen ja Jari Kokkonen. Varajohtajia valitaan lisää kesäkokouksessa.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini