SEP Hirvijahti 2016

Lauantai 31.12.2016 - SEP Jahtipiällikkö

HIRVIJAHTI 2016 

Kaadot 2016:

3 urosta, 2 naarasta ja 5 vasaa, kaikki perusluvat on käytetty. Lisäluvista käytetty 1 uros, lisälupia jäljellä 0+1. Kyseistä jäljellä olevaa vasan lupaa ei käytetä!


20161230_IMG_0469_2.JPG

Näkymät Jättösarven kolmosesta 30.12.2016

Hyvää Uutta Vuotta 2017  Soitun Erä-Poikien puolesta, terveisin jahtipiällikkö Heikki.


Perjantai 30.12.2016 Päätettiin yrittää vielä, melkein kuin viimeistä päivää. Paikalla oli jahtimiehiä vain kuorallinen ja keli oli koiralle hankala kun välillä hanki kantaa tassujen alla ja sitten ei. Passit paikalleen vanhalla "pers" tuntumalla, itse menin vaellusretkelle "jättösarven" passiin (3) kolmoseen varmistamaan jos jotain tapahtuu, lunta ainakin löytyi aukoilta pershuaroihin asti. Koiramies Jahvetti hiihteli omia latujaan Kamun kanssa, Kamu löysi hirvet, haukku alkoi kiivaana, Jahvetti huuteli kotvasen kuluttua hirville käskyjä mennä passiin ja nehän totteli. Aloituksesta oli kulunut reilu puolituntia kun hirvet oli lähellä Aapelin passia, Aapelin läheisyys on vaarallinen paikka hirville. Aapeli on päättänyt lähes 70 hirven matkan. 2+2 piikkinen uros oli tullut ampumaetäisyydelle ja sen matka päättyi siihen ja mukana ollut naaras hirvi sai jatkaa matkaansa. SEP jahti 2016 on nyt päättynyt, kiitos kaikille jahtimiehille ja kiinnostunelle.

20161230_IMG_0475_2.JPG 20161230_IMG_0477_2.JPG

Vasemmalla hirvenkaataja "Aapeli" ja oikealla koiven lyhentäjä Kokkonen


Maanantai 26.12.2016 Käytiin Tapanin ajelulla hirvenjälkiä katsastamassa. Ollinmäeltä löytyi aamuöiset jäljet, niille jäljille laskettiin Kimppa hakemaan kulkijaa, haukkuun ei hirvi jäänyt vaan kulki Koivumäen suuntaan ja reilun tunnin jälkeen otettiin Kimppa kiinni Suahkarin tieltä ja lähdettiin lumitöihin.


Keskiviikko 21.12.2016 Yksi passimies jokaiseen ilmansuuntaan ja koiramies omille teilleen, siinä edelleen lauhtuvan aamun "resepti" jahtiin. Kimpan osalta peli meni heti pieleen kun eteen sattui kulkija hirvi joka poistui alueelta ensi minuuttien jälkeen. Kimppa käytti hiipimistaktiikkaa kulkiessaan hirven perässä, hiipimällä hanki ei upottanut niin paljoa kuin juostessa. Toista paikkaa tutkailtiin Kamun avulla joka tuotti vasaporukan haukkuun, vuoden lyhin päivä oli jo pitkällä haukun alkaessa. Vasaporukasta (1+1) oli näköhavainnot mutta sopivaa ampumatilannetta ei tullut kohdalle vaikka yritystä oli iltapimeään saakka. Monivaiheinen jahtipäivä toi kuitenkin hyvän mielen vaikka saalista ei saatukaan.


20161217_125232.jpg

Lauantai 17.12.2016 Lauhassa ja selkeässä säässä ulkoiltiin yhdeksän miehen ja kahden koiran voimalla, tosin yli puolet miehistä poistui jahdista jo puolilta päivin. Molemmat koirat (Kamu ja Kimppa) saivat hirvet haukkuun, Kimpan haukku oli jo kesäkelissäkin hankalassa paikassa puhumattakaan nyt lumisessa metsässä, kaukana kaikista kulkureiteistä! Ville rämpi haukulle, hirvi lähti liikkeelle kiertäen miehen ja jääden haukkuun alueen ulkopuolelle. Kimppan haukku kesti reilut kymmenen tuntia ennenkuin suostui lopettamaan. Kamulla oli haukussa kolme hirveä, Jahvetti yritti ohjailla hirviä passiin mutta eläimet olivat viisaampia haistaen vaaran. Yksi hirvistä tuli passilinjaan mutta siinä vaiheessa passimies oli jo poistunut kotipalvelukseen. Kamulla ei riittänyt haluja seurata enää hirviä, niinpä loputkin kolme miestä lähti kotiin.

Illalla istuttiin kodalla pikkujoulun merkeissä kerraten syksyn jahteja.


Keskiviikko 7.12.2016 Näitä kuvassa olevia hirviä lähdettiin etsimään! Jahdissa kuusi jahtimiestä ja Kamu-koira, lunta paljon ja hangessa kova kerros aamuyöllä sataneen lumen alla. Koiralle haastava keli puhumattakaan koiramiehelle joka meni metsään.

20161206_PIC.JPG

Hirviä haettiin aluksi turhaan väärästä paikkaa, vaihdettiin toiseen paikkaan ja niinpä sieltä Kamu löysi hirvet. Haukkua ei kestänyt muutamaa minuuttia pitempään, hirvet liikkuivat passia kohti. Yksinäinen naaras asteli Aapelin passin ohi, ampua ei voinut kun ei ollut varmaa tietoa/havaintoa vasan olemassaolosta. Kuvan uros tuli myös passimiehen näkyville aukolle  mutta matkaa oli liian paljon hirven ampumiseen, joten sekin hirvi sitten hipsi hiljalleen matkoihinsa. Kamu ei enää jaksanut saada urosta haukkuun, vaikka yritystä oli. Kuvan kolmas hirvi ei ilmaissut olemassa oloaan, jälkiä ei löytynyt lähiteiden yli.


Lauantai 3.12.2016 Selkeä pakkasaamu ja kymmenkunta jahtimiestä ilmaantui majalle. Hirvihavaintoja oli viikolta runsaasti mutta ei yöllisiä jälkiä. Aluksi pari miestä lähti viemään ammuttujen hirvien nahkoja yhteisluvan keräyspisteeseen, kiitokset kaikille osallistuneille ja etenkin Jarille ja Reijolle.

Arvailtiin kohdetta ja taktiikkaa mistä kokeiltaisiin jahti aloittaa. Laitettiin Kimppa arvailtuun alueseen ja pian se löysi hirven, haukkuun meno Villeltä ei onnistunut mutta vaatteiden kastelu sitäkin paremmin. Hirvi eteni arvelujen mukaisesti kohti passimiehiä hieman kaarrellen, osuen lopulta Antin liikkuvaan passiin. Hirvi oli hyvällä ampuma etäisyydellä mutta aseen toimintahäriö pelasti hirven matkan jatkumisen. Aseen toimintahäiriö johtui jäätyneestä lukosta, onneksi vakavampaa vahinkoa ei tullut. Hirvi kulki alueen laidalta laidalle ja jossain vaiheessa matkaan liittyi "tappisarvi" uros. Passiin hirvet eivät enää tulleet pakastuvassa kuulaassa säässä. Passituksien aikana saatiin tietoon useita hirvihavaintoja, muuta ei metsä tänään antanut.


Sunnuntai 27.11.2016 Lumisade jatkui edelleen, päätettiin etsiä eilistä vasaporukkaa Kimppa koiralla. Koiralle olosuhteet olivat todella vaaralliset, lunta ohuen jään päällä! Hukkuneita koiria on ollut useita uutisissa. Eilisten hirven jälkiä tutkittiin ja Kimppa tarjottiin niiden perään useamman kerran mutta tulosta ei syntynyt. Auraamattomille teille ei enää kahdesta nurkasta nykiville autoille ollut mitään asiaa, nelivedolla vielä pääsi. Parempien kelien toivossa lopetettiin jahti.


Lauantai 26.11.2016 Lumisateinen aamu, jos jälkiä näkyy ne ovat taatusti tuoreita sillä lunta on tullut aamuyöstä alkaen toistakymmentä senttiä. Kymmenkunta jahtimiestä ilmaantui majalle, päätettiin yrittää jahtia sateesta huolimatta. Pari koiraa metsään viimeisimpien havaintojen perusteella, Rino saikin hirvet liikkeelle mutta ei lähtenyt niiden perään. Kamu laitettiin jälkien perään ja pian hirvet oli haukussa. Haukussa oletuksen mukaan kaksi hirveä, todennäköisesti vasaporukka. Mika oli Jarin opissa koiramiehenä metsässä, naarashirvi tuli miehille näkyviin mutta ei muita? Hirvi sai mennä koska oletus oli myös vasan mukanaolosta, tässä vaiheessa löytyi vain yhdet hirvenjäljet. Olivatko molemmat aikuisia kun toisen jälkiä ei näkynyt? Hirvi poistui alueelta ja jahtimiehet saivat poistua lumitöihin kotiinsa. Hirvi kääntyi takaisin ja palasi metsästysalueelle, kolmen miehen voimin tavoiteltiin koiran kiinnisaamista. Tienylityksessä havaittiin hirviä olevan jälleen kaksi ja toinen niistä oli vasa! Olispa tuon tiennyt niin asenne olisi ollut toinen. Koira luovutti ja palasi sopivasti takaisin tielle, päästiin kotiin sankassa lumisateessa.


Lauantai 19.11.2016 Paloiteltiin viimeviikonloppuna ammuttu uros ja lähdettiin kotiin. Jahtia ei siis jatkettu lauantaina ja eikä sunnuntaina 20.11.2016. Tarinan päivityksessä tuli pieni viivästys kun tietokoneen kovalevy sanoi yhteistyösopimuksen irti. Varmuuskopiot tallessa, ei siis suurempia huolia.


Perjantai 18.11.2016 Yhteisluvan palaveri Soitunmutkassa päätyi kompromissiin kahden osakasseuran voimakkaan vaatimuksen jälkeen. Päätettiin jakaa jokaiselle osakasseuralle 1+1 lupaa, siis aikuinen ja vasa.


Lauantai 12.11.2016 Luminen (n. 15 cm) aamu valkeni useaan hirvihavaintoon, jahtimiehiä koossa kymmenkunta joista aseellisia miehiä passiin kuusi miestä. Havaintoja oli usesta uroshirvestä, niinpä päätettiin etsiä näitä "poikaporukoita". Kamu koira laitettiin oletettuun hirvien oleskelualueseen. Kamu pääsi hirvien tai hirven jäljille ja alkoi haukkua, hetken haukuttuaan, koira lähti liikkeelle. Oletuksena tietenkin, että hirvet myös liikkeellä! No ei, Kamulla tuli muuta mieleen ja päätti pistäytyä välillä kotihäkissään? ainakin suunta oli kotiin päin. Kamu juoksi "Urpon tietä" pitkin päivystävän jahtimiehen Arin luokse. Kamu palautettiin autokyydillä työpaikalleen, kotvasen kuluttua koira alkoi kulkea hirven jälkien perässä. Suunta oli alueelta ulos, sattumoisin "rukkasmiehet" olivat oikeassa paikassa käännyttäen hirven kohti pohjoisen kahden miehen passiketjua kohti. Itse varmistin jäljistä hirvien määrän, isot aikuisen hirven jäljet löytyivät aivan rukkasmiesten edestä. Hirvi eteni Aapelin passia kohti, se oli 3+2 piikkisen hirven väärä valinta. Hirvi kaatui ja se oli peruslupien viimeinen hirvi, muutama oja nostatti vetomiesten hien pintaan ja könttyräpolvetkin pääsivät lopulta metsästä pois.

20161112_IMG_0443.JPG
20161112_111754.jpg


Torstai 10.11.2016 Edelleen tuulinen -8C pakkasaamu, eilen illalla päätettiin laittaa jahtikutsu koska hirvistä oli jälkihavaintoja. Aamulla klo 9:00 oli majalla laskettavissa runsas osanotto, peräti viisi miestä. Hirvenkaatoon riittää yksikin mies kun osaaminen on kohdallaan, tänään se ei ollut kohdallaan! Kimppa laitettiin jäljille hihnassa, se ei ollut koiran míeleen mutta irti päästyään matka alkoi taittua ja kulkevainen hirvi oli edessä. Haukkuun kunnolla hirvi ei jäänyt koko lyhyen jahdin aikana, pujotteli muutamien passimiesten välistä omille teilleen ja alueelta ulos. Hirvestä saatiin näköhavainto, uroksen sarvien piikkimäärä jäi kuitenkin arvoitukseksi? Kimppa ei ollut kiinniottoon tyytyväinen ja saataa muistaa seuraavalla kerralla "höynäytyksen". Iltapäivällä saatiin "poikaporukasta" kamerakuva, yhteensä noin 9-10 piikkiä. Talven muutosko on ajanut hirviä liikkeelle...?


Maanatai 7.11.2016 Tuulinen -10C pakkasaamu. Varmisteltiin eilisen karhun jälkiä, todennäköisesti karhu jäi lähialueelle. Toivottavasti karhu löytää sipivan tuulen suojan ja saa "unenpäästä" kiinni.


Sunnuntai 6.11.2016 Kymmenkunta miestä ilmaantui jahtiin tai sopan liemien hörpintään! Hirvihavaintoja ei ollut kellään tiedossa, yhdellä koiralla lähdettiin jahtiin kuitenkin. Aluksi saatiin "pomppuhirvi" naapurin alueelta passiin mutta paikka jossa passimiehen piti olla, olikin tyhjä. Seuraavassa paikassa oli sitten tuplamiehitys, onneksi ei mitään vaaratilannetta syntynyt kun hirvi meni näkymättömissä passimiesten ohi. Hirvi jatkoi samantien menoaan kolmannelle alueelle, passimiehet palasi majalle eilisen sopan rippeitä syömään.

Jahvetin koiralla oli jotain hajua tai vanhaa jälkeä jota se seurasi, kotvasen kuluttua koira alkoi varovaisesti haukkumaan. Seurasimme majalla tilannetta soppalautasten ääressä, haukku kesti kuutisen minuuttia ja koira palasi isäntänsä luokse. Mitä lie haukkunut? Jahvetti soitti ja ilmoitti, että koiran edessä oli karhu! Näköhavaintoa siitä ei saatu mutta selvät jälkihavainnot, karhu jäi oletettavasti lähialueelle.


Lauantai 5.11.2016 Soitun majalla tarjoiltiin Petterin keittämä makoisa soppa, vieraita lienee ollut noin 135-150. Pyhäinpäivän perinne jatkui ja jatkuu myös ensi vuonna samoilla kelloajoilla.


Perjantai 4.11.2016 Antti oli Salkomäessä mäyräkoiran kanssa aamupäivän, koira kierteli mäkeä haukkuen välillä. Iltapäivällä selvisi, että villisikaahan koira ajaa. Jahtiin saatiin kuusi miestä vielä hämärtyvään iltaan, koira oli välillä kiinni ja nyt se laitettiin uudelleen sian perään. Koira alkoi haukkua melkein heti, haukku eteni Hannun passiin mutta sika oli viisaampi ja kierti miehen edeten rantaa kohti. Sika päätti mennä järveen ja siihen se lyhyt passitus sitten loppui. Lopuksi selvitettiin vielä jälkiä ja lopulta selvisi mihin sika oli uinut mutta siitäkään ei ollut apua vaan sika meni uudelleen järveen ja lie nyt ties missä.


Sunnuntai 30.10.2016 Talviajasta huolimatta majalla oli aamulla vain kymmenkunta miestä, no sovittujen  sääntöjen mukaan ei ollut pakko tullakaan jahtiin. Viidelle passimiehelle mietittiin paikat, muutama merkattu passipaikka jäi auki:). Kolme aseettomaasa palveluksessa olevaa miestä laitettiin paukuttelemaan rukkasia alueen sivutielle. Kimppa laitettiin passilinjan toisesta päästä metsään, suunnitelmassa oli se huonopuoli, että hirvet oli juuri passilinjan kohdalla. Valtteri kohtasi ensimmäisen hirven jo passiin mennessään, Kimppa sai ko. hirven eteensä mutta haukkuun se ei jäänyt vaan kulki kokoajan miehet välttäen alueelta ulos. Valtteri oli löytänyt passipaikan annetuilla ohjeilla kahden merkityn paikan välistä samaan aikaan kun Kimppa oli vienyt hirven jo kauemmas. Nuorella ensimmäistä syksyään metsäsvällä miehellä oli aluksi tuuria, taas oli hirvi edessä hyvällä ampumaetäisyydellä. Havainnointi sujui hyvin, tarkasti uroksen piikit laskien 3+2, no senhän saa ampua... mutta kun piti ampua iski "hirvihorkka" ja laukaus ei ollutkaan tarkka. Hirvi katosi näkymättömiin, ampumapaikan tarkastelu näytti, että laukaus olisi mennyt ohi koska maassa oli iso luodin iskemäjälki. Kimppa saatiin kiinni toisen hirven perästä ja laitettiin ammutun hirven jäljille, hirvi löytyi ja pysyi haukussa paikallaan joten arvattavasti hirvi oli saanut osuman. Haukulle ampuminen ei onnistunut heti sillä hirvi lähti kulkemaan ja koira oli aivan hirven ympärillä. Lopulta koiramies Ville ampui uroksen, ensimmäinen haavoittava laukaus oli jäänyt taakse ja mennyt siististi läpi jättäen maastoon ne iskemäjäljet. Ampumatta hirviä ei saada mutta joskus käy näinkin, että hirvi joutuu kärsimään.

Passituksen lomassa Teuvo tarkasti passilinjan pohjoispuolen tuoreet ja vähemmän tuoreet makuukset;).

20161030_Kimppa_IMG_0425.JPG 20161030_Ville_IMG_0427.JPG
20161030_Teuvo_IMG_0424.JPG 20161030_Valtteri_IMG_0428.JPG


Lauantai 29.10.2016 Viikollinen talvi oli kadonnut ja vettä satoi ajoittain. Kolmella koiralla metsään, Kimppa palasi sairaslomalta sillä kynsi oli kasvanut jalassa täyteen mittaan. Kimppa löysi hirvet heti irtilaskemisen jälkeen, haukkua ei saatu mutta kuljettua matkaa tuli riittävästi. Vasaporukka kaikkosi kauas omilta alueilta, Kimppa ei halunnut tulla kiinniotetuksi helpolla vaikka jättikin hirvet tien ylityksessä. Arveli varmaan taas joutuvansa kuukaudeksi häkkiin. Muilla koirilla ei tulosta, jahti päättyi hyvissä ajoin tuloksettomasti.


Sunnuntai 23.10.2016 Tuulinen ja koleahko päivä passissa mutta sekin vaihtelua eiliselle sisäpalvelukselle. Kolme koiraa metsässä mutta haukkua ei saatu, passiin tuli kuitenkin emä ja vasa, hirvet saivat mennä sillä vasaluvat ovat käytetty.


Lauantai 22.10.2016 Kolme koiramiestä metsään, muilla jahtimiehillä lihankäsittelyä ja majan siivoustöitä hirvisoppatilaisuutta varten. Fiilis löysi hirven mutta se ei suostunut haukkuun omalla alueella, muilla koirilla tyhjää. Päivä päättyi lihanjakoon ja kotiin lähdöksi hyvissä ajoin. 


Maanantai 17.10.2016 Havainto näköhirvestä, metsästyksenjohtajalta lupa jahtiin. Kaksi miestä lähti koirankoulutus mielessä metsään, nuori karjalankarhukoira Hilla löysi hirven, oliko se nähty näköhirvi vai joku muu? Hirvi eteni siirtymähaukussa kohti Loutenmäkeä, metsästyksenjohtaja vilkaisi paikannusta ja päätti lähteä omalle tielle passiin, mukana nuorempi oppilas oma poika. Hirvi tuli oletettuun paikkaan, oli mielessä laskea hirvi ohi mutta koska mukana oli oma poika katsomassa ja nuori koira hirven perässä. Tuli tehtyä päätös ampua naarashirvi, matkaa n. 30m joten eipä siinä ollut ongelmia. Hilla oli varovainen kaadolla, taisi hieman pelätä hirveä tai sitten metsästyksenjohtajaa :). Harvinainen tilaisuus, koska tapahtumassa mukana kaksi kokelasta. Tämä oli nyt kolmas kaato metsästyksenjohtajalle tällä syksyllä, pitänee lopettaa valittaminen "häiriötekijöistä".

20161017_Heikki_122341.jpg


Sunnuntai 16.10.2016 Neljä koiraa metsään ja passimiehet jaettiin kahteen osastoon. Passimiehet ehtivät passiin juuri ja juuri kun Kamulla ja Fiiliksellä alkoi haukku. Kamun haukulle jouduttiin siirtämään passiosasto toiseen paikkaan koska haukku eteni eri suuntaan mitä aamulla oli ajateltu. Koiramies yritti Kamun haukulle ja lopulta onnistukin ampumaan urosvasan haukulle. Olosuhteet olivat vetiset sillä ampuminen tapahtui metsässä olevan altaan pienelle kukkulalle. Niimpä koiramies pyyti venettä ensimmäiseksi kaatopaikalle!

20161016-Jahvetti_WA0004_1.jpg

Fiiliksen haukku pysyi paikallaan, annettiin haukkua 1,5 tuntia. Haukun aikana aseteltiin passitukset kohdalleen pikkuhiljaa. Haukku oli hankalassa paikassa joten suunnitelmia piti pohtia tarkkaan. Rukkasmiehet olivat ratkaisevassa roolissa hirvien lähtiessä liikkeelle. Metsästys muuttui hankalammaksi juuri haukulle mennessä, tracker seurantajärjestelmä meni jumiin. Tosin näitä toimintahäiriöitä on ollut jo kahtena viikonloppuna, taitaa mennä muutama panta vaihtoon kun järjestelmän tuottaja ei viitsi edes vastata palautteisiin! Onneksi vhf yhteydet pelasi, haukku kuului ja suunta oli selvillä. Koiramies pääsi ampumaan naarasvasaa joka päättyi vasan kaatoon, lehmä päätettiin myös ampua koska oli epäily myös sen saaneen osuman vasaa ammuttaessa. Metsästyksen johtajana pääsin ampumaan hirven joka oli haavakko, tosin lehmä seisoi kuin sahapukki ampumisesta huolimatta, lopulta kaatuen.

20161016_Heikki_image1.JPG


Lauantai 15.10.2016 Pilvinen, tihkusateinen ja lähes tuuleton sää. Kolme koiraa haki tyhjää, muutama passimies tarkisteli viikollisia jälkiä mutta tuoreempia havaintoja ei löytynyt. Lähdettiin hyvissä ajoin saunanlämmitykseen kukin tavallaan.


Sunnuntai 9.10.2016 Edelleen kuiva ja tuulinen jahtipäivä, havainnoista huolimatta hirviä ei meinannut löytyä. Neljä muuta koiraa haki tyhjää mutta Kamu löysi naarashirven, hirvi ei pysynyt haukussa vaan lähti liikkeelle. Vauhtia oli sen verran, että ei ehditty saamaan passia eteen. Hirvi oli lisäksi paljon koiraa edellä, joten sillä hirvellä oli aikaa aistia passimiesten liikkeet.


Lauantai 8.10.2016 Kuivan ja tuulisen sään metsästystä, näyttöruudut pysyivät kuivana. Sovelluksien toimivuudessa ongelmia, etenkin ristiinpaikannuksessa joka ei ole ollut väliaikaista vaan toistaiseksi pysyvää!  Koiria metsässä oli viisi ja lähes täysi miehitys pasissa ja lihan käsittelyssä. Ensimmäinen passitus oli kaikkine tapahtumineen ohi 1,5 tunnissa, Peikon löytämät hirvet poistuivat naapurin puolelle. Saman aikaisesti 1. passituksen kanssa varmistettiin kolmen hirven tuoreet jäljet, Kamu sai hirvet haukkuun ja hirvistä saatiin näköhavainto mutta tarkkaa määrää ei saatu selville. Haukulle kaatoa ei pystytty tekemään, hirvet alkoivat liikkua ja hakea reittiä passien ohi. Monien vaiheiden jälkeen pienikokoinen naarashirvi tuli Jounin ja Antin passien väliin, koska ei ollut tietoa onko vasoja mukana, hirvi sai jatkaa matkaansa henkensä säästäneenä. Tilanteen mennessä ohi purin passitukset, Jari ja Kamu jatkoivat sinnikkäästi hirvien etsintää sillä tuo "mulli" ei ollut ainut.

Jaettiin lihat ja annoin passimiehille luvan lähteä kotiin koska ei ollut varmuutta Kamun halukkuudesta etsiä hirviä. Muutamia jahtimiehiä jäi vielä paikalle ja heillä oli intoa seurata Kamun hirvien etsintää. Etsintä tuotti tulosta, "emä ja vasa" löytyi ja haukku alkoi. Hirvet ajautuivat Putikonniemelle ja näyttivät jo menevän järveen mutta kääntyivät kuitenkin takaisin. Tässä vaiheessa niemen kannaksella oli kolme miestä vastassa, itse olin keskimmäisenä miehenä ja haukku tuli kohti kokoajan. Hirvet tulivat eteeni, no kumpi on vasa? sitä piti katsoa tarkkaan koska vasa oli lähempänä ja korkeammalla. Emä kuitenkin kääntyi poikittain ja silloin selvisi perhesuhteet, emä lähti etenemään oikealle puolelle ja vasa vasemmalle. Ammuin vasaa 15 metriin ja siihen päättyi ison urosvasan matka. Metsästyksenjohtaja ei kovin usein pääse tällaiseen kaatotilanteeseen, jahdin johtaminen kaikkine "häiriötekijöineen" sotkee oman passituksen. Yhteispeliähän jahti on, kaato omalle kohdalle ei ole tärkein asia, kiitokset jahtiporukalle saadusta kokemuksesta.


Sunnuntai 2.10.2016 Eiliseltä oli havaintoja paljon mutta syystä tai toisesta hirviä ei löydetty! Iltapäivällä nähtiin "pomppuhirvi" mutta se meni menojaan. Päivän päätteeksi löytyi vielä Jarin koiralle hirvet mutta ne ei kestäneet haukussa ja koira luovutti. Timo laittoi Peikon hirvien jäljille joka tavoitti hirvet, haukua jatkui iltapimeään saakka joka lienee ollut miellyttävää kuultavaa Timolle.

Jahtisäässä ei valittamista, koirille jopa liian kuumaa...

20161002_HR_DSC_0541.JPG 20161002_HR_DSC_0543.JPG


Lauantai 1.10.2016 Fiilis fiilisteli kaksoisvasaporukan haukkuun, viisas lehmä pujotteli passien välissä iltapäivälle saakka. Lopputuloksena molempien vasojen kaato, Hirvirannantien passiin ensin toinen (Mika) ja sitten toinen haukulle (Ville, alempi kuva). Kamu löysi hirvet kun osa porukasta oli jo kotimatkalla, passitus ei auttanut vaan hirvet meni välistä haistaen passit.

20161001_HR_DSC_0532.JPG 20161001_HR_DSC_0536.JPG
20161001_HR_DSC_0538_2.JPG


Keskiviikko 28.9.2016 Viisi jahtihenkilöä ja kaksi koiraa oli metsässä tuloksetta. Fiilis juoksi metsässä verenmaku suussa, oli tökännyt kielensä johonkin terävään! No yksi torni-passipaikka tuli katsottua lisää ja Aapelin uusi ajopeli tutkittua.


Sunnuntai 25.9.2016 Jahtiin lähdettiin viiden koiran ja lähes täyden hirvimiesmäärän voimalla. Heti aamusta karjalankarhukoira Penu alkoi haukkua ja hieman myöhemmin Fiilis löysi eilisen kulkija uroksen. Penun haukun ympärille aseteltiin passit, hirvi lähti liikkeelle haukulle menon yrityksessä. Itse pääsin näkemään vilaukselta kyseisen hirven, hirvi aisti passimiehet ja katsoi parhaaksi häipyä. Passeja siirreltiin useaan otteeseen mutta hirvi oli nopeampi. Fiiliksen löytämä eilinen kulkija uros pysyi haukussa mutta haukulle meno ei tuottanut tulosta, hirvi jatkoi menoaan naapurin puolelle.

Penun jäljittämä hirvi jäi iltapäiväällä haukkuun ja passit saatiin kohdalleen ja lopulta hirvi kulki liian lähelle passimiestä. "Pikku" Simo teki onnistuneen kaadon kohtuullisen pitkästä matkasta. Onnittelut kaatajalle ja koiran ohjaaja neidille.

20160925_IMG_0406.JPG

Sunnuntai 25.9.2016 Aamulla otettiin yhteiskuva ja nostettiin seuran viiri salkoon, merkiksi Jahdista.

20160925_DSC_0527.JPG


Lauantai 24.9.2016 Hirvimiehet kokoontuivat Soitunmutkaan mukanaan asiapaperit ja linjanraivaus välineet. Muutama koirakin oli mukana, sillä koiramiehet saivat mennä metsään ja yrittää haukulle ampumista. Aluksi tarkastettiin asiapaperit ja käytiin ohjeet läpi. Turvallisuus on se tärkein muistettava asia, toki monta muutakin asiaa pitää muistaa kuten vasasuoja-asia, sarvipiikkirajoitukset suositusten mukaisesti yms. Tupaisäntänä oli "Aapeli" joka tarjosi syntymäpäivä kahvit aamun aloituksena, kiitos ja onnittelut koko jahtiväen puolesta. Kuvassa puheenjohtaja A.Laukkanen (taustalla) luovuttanut muistoesineen Aimolle.

20160924_HR_DSC_0499.JPG

Kahdeksan ryhmää lähti tarkastamaan missä kunnossa passipaikat ovat. Yllättävän hyvässä kunnossa paikat oli, toki osasta paikkoja piti luopua koska metsä oli ottanut voiton tornista. Uusia paikkoja löytyi tilalle, avarilta metsäaukoilta kuten kuvista näkyy.

20160924_DSC_0507.JPG 20160924_DSC_0521.JPG

Koirat löysivät yhden hirven josta saatiin OmaRiistaan näköhavainto. Uros 2+2 piikkinen ei jäänyt haukkuun vaan kulki kokoajan eteenpäin.


Perjantai 23.9.2016 Hirvijahtia hoidetaan ja raportoidaan "Oma Riista" palvelun kautta, niinpä hyvä SEP hirvimies kirjaudu "Oma Riista" palveluun käyttäjäksi ja ilmoita sähköpostilla Heikille metsästäjänumerosi jos aioit syksyn jahtiin. Pyydä tarvittaessa apua Heikiltä tai Timolta.

Lauantai 6.8.2016 Kesäkokouksessa valittiin lisää metsästyksen johtajia, SEP hirvijahtia johdetaan seuraavien henkilöiden toimesta: Heikki Räsänen (metsästyksen johtaja), Timo Poutiainen (1.varajohtaja), Simo Antikainen (2. varajohtaja), Ari Laukkanen (3. varajohtaja), Heimo Räsänen (4.varajohtaja) ja Jari Kokkonen (5.varajohtaja)

Perjantaina 15.4.2016 pidettiin yhteisluvan palaveri jossa haettiin hirviluvat kaudelle 2016. Haettava määrä on 57 lupaa yhteislupa-alueelle, josta 25% pankkiin. Tämä tarkoittaa jos luvat myönnetään, SEP osuus on alkujahtiin 5 + 5. Luvat myönnettiin anotussa muodossa.

Vuosi vaihtui ja 2016 alkoi vuosikokouksen uusilla päätöksillä. Soitun Erä-Poikien puheenjohtajana toimii Ari Laukkanen harmaahirvikoiramies vailla vertaa. Metsästyksenjohtajana toimii jälleen Heikki Räsänen, apunaan Jari Kokkonen ja Timo Poutiainen. Lisää varajohtajia valitaan kesäkokouksessa 2016, heiltä edellydetään osallistumista hirvijohtajien koulutukseen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hirvijahti, 2016, Soitun Erä-Pojat, kaato, hirvikoira, hirvihaukku

SEP Hirvijahti 2015

Sunnuntai 22.11.2015 - Timppa

26.09.2015

Hirvijahti on taas käynnissä Soitussa. Aloitusviikonloppuna jahtiväki kokoontui perinteiseen yhteiskuvaan.Kuva HR.

20150926_091829_Hirviporukka_2015_hr.jpg

Aloituspäivän perusteellisen puhuttelun jälkeen päästiin tositoimiin. Penu löyti ykkösvasaporukan Pohjanvuoren alueelta. Reilu tunnin haukulle yritettiin, mutta hirvet vetivät pitemmän korren. Aamulla tulleen havainnon perusteella Murre etsi hirvet Ollinmäen luota. Ei tykänneet hirvet kuunnella haukkuvaa koiraa ja lähtivät karkolle naapurin alueelle.

Evästauko kodalla teki terää. Iltapäivällä Kamu kaivoi taimikossa piilotelleen vasaporukan esille, vaikka taisi jo koiranomistajallekin epäusko koittaa ettei hirvet löydy. Reilun kahden tunnin haukulle ei päästy, vaan hirvet karkkosivat. Muumilaakson passissa tuplavasaporukka pinkaisi tien yli Heikin näköetäisyydellä. Illan mittaan Koirajärven korvelta Kamu juoksi karkkoavan hirven perässä Hirvijärven alueelle. Aulis pääsi näkemään häkkipään. Piikkejä oli riittävästi, mutta tarkkaa lukua ei kerennyt laskea. 

__________________________________________________________________________

27.9.2015 Kahden syksyn tarjoilulla aloitti tupaisäntä Simonkin toisen jahtipäivän. Maittavat piirakat pullat tekivät kauppansa. Kuva TP.

20150927_071907_Tupasisanta_Simo_TP.jpg

Toisena jahtipäivänä jo päästiin kaadon makuun. Koirajärven korvelta tuplavasaporukka löytyi Kamun haukkuun ja siirtyi passilinjan tuntumaan. Mikko pääsi kaatamaan urosvasan.

Hirvet löytivät myös Kimpalle ja Murrelle, mutta menohalut olivat tälläkin kertaa liian vaihdikkaat. Onkohan Kohmalle kehitetty hirvimagneetti, kun sinne hirvet vaan haluavat juosta?

________________________________________________________________________

1.10.2015

Havaintojen perusteella viikkojahtiporukka suuntasi Hirvijärvelle hirviä jahtaamaan. Nopeasti Kimppa hirvet löysikin haukkuun. Hirvet karkkosivat passin kautta nahkansa säästäen.

_________________________________________________________________________

3.10.2015

Toinen jahtiviikko aluillaan. Yöllisen myrskyn jäliltä puita oli pitkin poikin, osa vielä sähkölinjojen päälläkin. Aamukahvit kuitenkin saatiin jo juotua majalla.

Porukka jaettiin kahtia, toinen porukka suuntasi Saunaniemeen ja toinen passitti Litmaniementien ja Pärsnämäen suunnassa.

Penu ja Murre tarkastivat Jouhisenniemeä ja Salkomäen seutua. Merkkejä hirvistä oli, iästä ei saatu selvyyttä. Maisemat olivat hienot Salkomäen päällä: ruska oli parraillaan Juojärvellä.

Kamu ampaisi hakemaan Surmannotkon suuntaan. Ensimmäiseltä lenkiltä pärähti haukku päälle. Passia siirreltiin haukun ympärille. Jari pääsi tornista Koivuharjulla hirveä ihastelemaan, mutta myrskyn heikentämien kuusien kaatuminen haukun vieressä sai hirven hyppäämään karkolle juuri ratkaisevalla hetkellä. Oliko uroksella 6 vai 7- piikkiä, sitä ei saatu selville, mutta annettiin jatkaa sukuaan. Puolenkymmentä tuntia Kamu tarkasti seuran rajaa Kantelumäessä.

Ei mennet Kimpallakaan pitkään hirviä etsiessä. Loistolöytö ihan passilinjan eestä. Passimiehet olivat juuri tosin siirtyneet Kamun tilanteeseen. Ei huolta, ei Kimppa kesken luovuta. Parin tunnin haukulle Ville hiipi Riita-Ahon maisemissa. Lähellä oli mutta ei tarpeeksi hyvässä paikassa. Karkolla hirvet kartoittivat Pärsnämäen passit, mutta eivät myötätuulen puolella ollutta Heikkiä huomanneet. Naarasvasa kaatui Koiramäenjoelle.

Tauko on paras osa jahtia. Vasa majalle nylkyporukalle työstettäväksi ja tulet kodalle. Kimppa jatkoi haukkuaan Kumpumäessä. Passi laitettiin paikoilleen ja Ville hommiin. Ei taaskaan onnistanut haukulle kaato, mutta hirvet lähti liikkeelle. Timon eteenhän tuli emä ja vasa, Kimppa kintereillään. Oliko vauhtia liian paljon vai kuuset liian tiukasta, kun laukausta ei kuulunut? Ei, koira oli liian lähellä turvalliseen laukaukseen.

Haukku siirtyi Tonkkorin korvelle. Ville kävi vielä pariin kertaa haukulle yrittämässä. Hirvet taas karkkoon passeja väistellen. Aimo oli kuitenkin nopeasti passissaan ja toinenkin naarasvasa kaatui. Kimppa jatkoi vielä iltavuoroa emän kanssa. Kaikkiaan yli 11 h haukku. 

________________________________________________________________________

4.10.2015

Koiria metsään hirviä hakemaan. Passeja varmoille paikoille.

Penu etsi hirviä Pohjanvuoren maastosta. Pontus tarkasti Kanamäen ja Tonkkorin seutua. Kamu varmisti Ollinmäen kolmiota ja Murre samoili Pirttimäessä.

Haukkuhan se jo kajahti heti ensimmäiseltä Murren lenkiltä. Sektorista oli sivussa ja tais loppui lopuksi louhikkoon sujahtaa. Oiskohan ollut supi? Ei Timo eikä Murre olleet harmissaan tapahtumista, kun oli kuitenkin haukkua kuultu. Uutta vaan etsimään. Pirttimäen kivellä oli hirvi poikinee käynyt sitten viime käynnin. Jälkiä oli tullut kosteaa maahan vieri viereen. Jälet piiloon niin voi seuraavan kerran kurkata kävijät. Murre teki hakulenkin lampien kannaksella. Hakua suunnattiin Pirttijärven ja Ahvenlampin maastoon ja sieltähän se hirvi löytyikin melkein sylistä. Haukku alkoi 100m päästä Timosta. Uteliaisuus voitti ja isolla kuusikolla jo naarashirvi koiraa ajoi takaa. Onko vasoja pusikossa? Ei vaan uskalla ampua ensi vilaukseen, vaikka hirvi seisoikin 30m päässä. Karkkohan siitä tuli ja taas seuran raja tuli liian nopeasti vastaan. Pikku haukku kuitenkin vielä naapurinkin puolella lämmitti koiranomistajan mieltä.

Simolla ei Koivuharjun passissa ollut pitkä aika vaikka ei haukkuja kuulunutkaan. Innokkaan kanalintumiehen ajatukset olivat iloiset, kun teeret kukertivat myrskystä selvinneinen puiden latvoissa. Ja aikansa kukerrusta kuunneltuaan alkoi jo risut katkeilla. Uroshirvihän se sieltä pisteli tulemaan Kuatrasen piästä päin. Sarvia piti lukea, mutta neljään vaan luvussa päästiin. Uusi kiikari rupesi hintaansa hankkimaan. Koivumäen Timo avusti hirven noudossa. Tais pari kuustakin taipua Foordin alla. Tänäkin vuonna hirvisoppahirvi saatiin.

Kamu löyti juoksuttajahirven Ollinmäestä. Ei varmaan tykännyt haukkumisesta, kun pisteli karkolle.

Kaatoja toisen viikonlopun jälkeen : 1 aikuinen (uros) ja 3 vasaa.

PIC10.jpg

________________________________________________________________________

10.10.2015

Jahtiväki suuntasi Kolarin kolmioon ja Hirvijärven suuntaan.

Murren haku ei meinannut pysyä sektorissa, tais se magneetti jo vaikuttaa koiraankin.

Kamulla oli onneksi nopea löytö Saunasuolla, joten passimiesten piina hellitti ja he pääsivät kuuntelemaan haukkua Hirvijärven suunnan passiin. Uros ei haukussa kuitenkaan halunnut tulla kaadetuksi, vaan suuntasi pohjoisen suuntaan.

Murre haku Kolarin kolmiota kuitenkaan sieltä hirveä löytämättä. Mistä lie vanha tuoksu nenään tullut, kun vainua veti jo Ollinmäkeä kohti. Yritin koiraa poiskin kutsua, mutta vauhtia oli jo mukavasti. Ei vauhti aikakaan hiljentynyt kun koira tavoitti koko syksyn koiria kuntouttaneen mullikan. Seuraamista aikansa, mutta ei haukulle antautunut. Edellisen viikonlopun hirvet kuitenkin saatiin soppalihoiksi laitettua.

Illalla majalla vieraili värikäs ja eläväinen Unkarilaisten jahtivieraiden joukko. Patoon miesten jahdissa oli he saaneet vasan ja naaraan kaadettua. Ei ollut porukka ennen hirveä nylkenyt mutta saksanhirvia ja vastaavia oli eräänkin oranssinutun käsien kautta 1000 luonut nahkansa. Oli myös ammattimaiset otteet. Tankeroenglannilla asioita yritin kertoa, hyvin meni tieto unkarilaisillekin. Tais olla jonkun mielestä juhlajuomaa jo nautittu 70-luvun tyyliin.

__________________________________________________________________________

11.10.2015

Oli taas yöllä tullut havaintoja hirvistä. Tällä kertaa kivellä vieraili uros ja tuplavasaporukka. Trategiaa pohdittiin ja päädyttiin Kuatran kautta koukkuuseen. Meinas jo epäusko yllättää kun samaan aikaan oli ollut tuplavasat syömässä haapaa naapurin puolellakin. Murre taas hommiin. Kuntoa on mutta aamusta piti intoa vähän houkutella esille. Nuolukiven luona homma alkoi kiinnostaa ja kohta jo pärähti haukku käyntiin. Olikohan se Ierikka siinä kottikärripassissa? Tais hirvet passimiehen alleen kaataa... Eipä ollut. No oli kyllä hirvilläkin vauhtia ihan riittävästi. Passi uuteen asentoon Kohmantien suuntaan. Koira olikin jo saanut hirvet kiinni, mutta ei pitkään haukku kestänyt kun tuli isäntää ikävä. Takaisin metsään vaan. Taas haukkumaan innokkaasti. Eipä iloa pitkään kestänyt, kun Heikki kuiskasi puhelimeen; koira tuli, hirvet ei?! Vielä kerran pojat. Hirvet olivatkin ihan passin eessä. Onneksi tällä kertaa reilun puolen tunnin haukkuun jo pääsin hiipimään. Liekkö olleet hirvet kuuroja, kun ei sitä risun pauketta kuulleet? Karkkohan siitä aikanaan tuli. Hirvet suojautuivat puiden taakse ja taas vasannahka jäi ehyeksi. Puolenkymmenen kilometrin kunniakierros Kohmalla ja takaisin alueeseen. Koiralla puhti loppu ja hirvet jäi kasvamaan.

Kamu tarkisti Ollinmäkeä. Ei olleet hirvet siellä, mutta Koiralammin tasalta vauhtia riitti. Naaras otti vauhtia, että pääsisi Surmannotkon passilinjasta läpi. Kamu pisteli parastaan, mutta ei hirvi pysähtynyt ennen kolmatta seuraa.

Jäi tämä viikonloppu ilman saalista.

Murre_haukku_11102015.png

_________________________________________________________________________

17.10.2015

Kimpalla taas nopea löytö Koirajärven korvelta. Hyvin passit kierteli, mutta asettui sitten Pirttimäkeen seisontahaukkuun viimein. Ville pääsi kaatamaan vasan haukkuun.

Havainto oli tullut rannan puolelta. Pontus jäljille. Rämänniemen kautta Saunaniemeen, jossa passi oli kohdallaan. Aimo pääsi kaatamaan naarasmullin.

Kamu tarkisti Kumpumäen. Ei havaintoja.

________________________________________________________________________

18.10.2015

Kamu taas elementissään. Haukku raikui ja passia viriteltiin. Passi oli valmiina ja hirvet lähestyivät ketjua. Mikä lie hirvet saaneet kääntymään ja suuntaamaan kohti Simon miehittämää passia. Laukaus kajahti, mutta ei vasa jäänyt lähietäisyydelle. Kamu kuljetti naarasta Koiramäen passin läpi. Ois ollu kaatoholli Teuvolla ja Urpolla, mutta hyvin piti kuri. Taas Jounin jälkikoiralle oli käyttöä. Tarkasti jäljet haisteli, veritipat näytti. Siellähän se vasa oli makkuulla haavojaan potemassa. Kamu kaveriksi ja Jari pääsi kaatamaan vasan.

Kimpalla oli haukku Pirttimäessä ollut jo viisi tuntia. Ville lähti katsomaan oisko sopiva hirvi kaadettavaksi. Ei ihan onnistanut, mutta tais käydä jonkin passimiehen eessä aika lähellä.

Kaatoja neljännen viikonlopun jälkeen 2 aikuista (uros, naaras) ja viis vasaa. Lupia jäljellä 4,5 kpl. Eli puolenmatkan rouvissa ollaan siinä tilastossa. 

_________________________________________________________________________

24.10.2015

Veikö syksyn ensimmäiset sateet hirvenhajut? Tiukassa oli löydöt vaikka useammalla koiralla hirviä etsittiin. Kamu löysi aikuisen hirven Koirajärven korvelta, mutta ei antaunut tämä hirvi haukkuun vaan juoksetti koiraa.

_________________________________________________________________________

25.10.2015

Uuteen päivään uusin voimin. Havaintoja tuli hirvien liikkeistä Saunaniemen suunnalta. Aimon tarkistusreissu varmisti havainnon ja Fiilis pääsi hirvityöskentelyyn käsiksi. Salkomäen rannassa haukku raikui. Tuplavasaporukka tuli Korpelan Himmelin takana Urpon passiin. Laukaukset kajahtivat ja vasat kaatuivat.

Kaatoja viikonlopun jälkeen kaikkiaan 2 aikuista (uros ja naaras) ja 7 vasaa. Lupia jäljellä 3,5. Yksi aikuisenlupa muutettiin vasoiksi.Kuva Tepu

Jahti jatkuu hirvisopan ja isäinpäiväviikonlopun jälkeen la 14.11 klo 8.00.

Salkomaen_vasat.jpg

__________________________________________________________________________

Syksy on ollut erikoisen lämmin, jopa nurmikkoa on joutunut välillä leikkaamaan...

18.11.2015

Havaintoja useasta hirvestä, Heikin johdolla käytiin jahtiin. Jahti päättyi ennen kuin se ehti kunnolla alkaa... Aulis tuskin ehti torniin kun 5-piikkinen tuli ampuma etäisyydelle, nopean ja varman  tarkastelun jälkeen Aulis ampui tappavan laukauksen urokseen. Jahtiajaksi merkittiin 10 minuuttia, Kimpalle kaato ei kuitenkaan kelvannut, koira jatkoi yllättävästi hirvihaukkuun Kumpumäkeen.

20151118_100813.jpg

_____________________________________________________________________________
21.11.2015

Lunta satoi...Salkomäestä havainto hirvistä. No sinne sitten ja Kimppa tosi toimiin. Teuvo ampui vasan mutta se ei kaatunut näkösälle ja niimpä Mika sai katsella naaraan haukkua 10 metristä ja muistella "vanhoja" ampua vaiko ei? no ei; koska varmuutta vasan kaadosta ei ollut. Naaras jatkoi matkaansa mutta ei turvassa, vasan kaato varmistui ja niimpä päätimme naaraan kaadosta. Naaras tuli Villen syliin, laukaus oli hyvä mutta eipä se aivan heti kaatunut...no löytyi kuintenkin lähistöltä hyvän osuman saaneena.

____________________________________________________________________________

22.11.2015

Lunta satoi lisää, etsittiin jälkiä alueelta, yhdet löytyi ja niinpä niitä seuraamaan... Alku ei näyttänyt hyvältä mutta jäljet kuumeni äkkiä, samalla myös muutama hirvimies. Joet olivat runsas vetisiä ja virtaavia, Kimpalle ei virtaava vesi kelpaa joten siinä tuli viivettä. Jahtipäällikkönä laitoin passit varmuudella Hirvirannantielle, Aapeli kaatoi syksyn viimeisen hirven kosteikon kulmille, saiihen kaaton päättyi syksyn jahti.

20151122_123446.jpg

Aapelille Urpo laittoi kunnon kaatajan "havun" jos joku kaato on jäänyt uhohduksuiin. Aapelilla kaatoja lienee jo kuutisen kymmentä tai jopa ylikin.

20151122_122907.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hirvijahti, 2015, Soitun Erä-Pojat, kaato, hirvikoira, hirvihaukku